Zanimivosti
Leta 2011 pa je izšel tudi celovečerni igrano-animirani film v produkciji Columbia Pictures z naslovom Smrkci oz. Smrkci 3D. Foto: Reuters
Smrkci so po svetu zaživeli tudi v obliki igrač. Foto: Reuters

Dodaj v

Ikonični smrkci praznujejo 60. jubilej

V Bruslju lahko obiskovalci "smrkastične razstave" za en dan zaživijo "smrkastično življenje"
12. junij 2018 ob 17:35
Bruselj - MMC RTV SLO

Smrkci, pravljični junaki, ki složno živijo v majhni gozdni vasici, praznujejo 60. jubilej. V Belgiji so se jim s "smrkastično razstavo" ob priložnosti še posebej poklonili.

Razstava na bruseljskem razstavnem prizorišču Brussel Expo bo obiskovalcem na ogled vse do januarja prihodnje leto, s pomočjo sodobne tehnologije in virtualne resničnosti pa navdušencem stripovskih in risanih junakov omogoča, da za en dan zaživijo življenje smrkcev. Organizatorji upajo, da bodo razstavo v prihodnjih petih letih lahko predstavili še v drugih evropskih državah, pa tudi v Ameriki in Aziji.

Leta 1958 so se smrkci prvič pojavili kot liki v belgijskem stripu, ki ga je narisal Pierre Culliford, ki se je podpisoval pod psevdonimom Peyo. Smrkci so sprva nastopali v stripih o Johanu in Peewitu. Srednjeveška junaka v stripu najdeta čarobno piščal in spoznata mala modra bitja, oblečena v belo, izjema je le ata Smrka, ki je oblečen v rdeče.

Ker so smrkci takoj po prvi pojavitvi v omenjenem stripu postali izjemno priljubljeni, so že naslednje leto dobili svoj strip. Od njihovega "rojstva" leta 1958 so dobrovoljni smrkci nastopili v več kot 50 stripovskih albumih, ki opisujejo njihove zabavne dogodivščine, ti muhasti liki so postali prave popkulturne ikone, saj so nastopili tudi v številnih časopisnih in televizijskih oglasih.

Smrkci složno živijo v majhni vasici v gozdu, njihov pravljični svet ogrožata le zlobni lik Gargamel in njegov plenilski maček Azrael. Pod vodstvom "poglavarja" ata Smrka se uspešno spopadajo tudi z najhujšimi izzivi.

Slovencem je morda najbolj znana risana serija, ki je lepšala nedeljska jutra več generacijam otrok. Trženje plastičnih figuric, plišastih igrač in videoiger pa je slavne modre like poneslo med najdonosnejše v stripovski industriji. "Smrkastični posel" cveti še danes.

Če se otrokom zdi fascinantno bivanje smrkcev v gobicah in čarovnije njihovega sovražnika in stvaritelja Gargamela, se starejši ukvarjajo predvsem s politično ureditvijo Smrčje vasi. V vasi namreč živijo le tri ženske, vsi smrkci z izjemo poglavarja so oblečeni enako, ata Smrk pa je oblečen v rdečo in nosi marksistično brado.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
shambala
# 12.06.2018 ob 21:08
A to pomen, da majo zdej vsi Smrkci sive brade? Gargamel je še pokretn? Kolk življenj je že pokuru Azrael?
In še zdej ne vem kako se obarva Smrkec, če ga hočeš zadavt...

Tema, ki pušča več vprašanj kot odgovorov...
darkwader
# 12.06.2018 ob 18:35
Lenko je bil moj najljubši :)
sosman
# 13.06.2018 ob 08:06
skrivnost Smrkete se skriva v besedilu "ti dam ti dam ti dam".
oziris.va
# 12.06.2018 ob 21:35
Reptilij
# 12.06.2018 ob 18:29

Mislim da bi to znala biti občutljiva tema ...


Seveda, nekateri analizirajo to ubodo risanko/strip na vse mogoče in nemogoče načine iz tega pišejo doktrosko disertacije pa še kdo ve kaj.

Bral sem recimo nebuloze o:
- da je Ata Smrk precej avtoritativen, kar še ne bi bil takšen problem, če ne bi imel takšno moč nad Smrkci. Baje je v izvirnih stripih hitro postane jezen, zelo grob in agresiven, če Smrkci naredijo kakšno napako oz. ga ne ubogajo. Potem sledijo sankcije.

- Smrketa je seksualiziran spolni objekt, predvsem pa problematična, saj je (vsaj v prvotni verziji) sama med tolikimi moškimi - nekateri so potegnili vzporednice s skupinskimi orgijami/posilstvi ipd.

... in še marsikaj bolanega.
Kapitan Kljuka
# 13.06.2018 ob 07:57
Smrketa je huda bejba!
rabelj
# 13.06.2018 ob 07:17
oziris.va

Mislim da kljub vsemu ni popolnoma iz trte izvita tista, da so smrkci beli možički modre krvi ki jih vodi rdeči vodja, njihov glavni sovražnik pa je stereotipni žid, ki jih hoče izcuzati za lastno bogastvo. Saj ne da kakorkoli zagovarjam KKK, arijsko raso ali kaj podobnega a simbolika je precej očitna. Tako kot pri Walt Disney-u.
MrzlaJuha
# 13.06.2018 ob 07:03
Če se Wikipedija ne moti, je Zvitorepec v ponedeljek praznoval 66 let svojega "rojstva".
tulumba
# 13.06.2018 ob 06:23
Sovražim smrkce!
Ha, ali pa : ata smrk je vedno govoril, da.....
Reptilij
# 12.06.2018 ob 18:29
Mislim da bi to znala biti občutljiva tema ...
bori
# 12.06.2018 ob 21:19
Kdo bo dal za pokojnine? Ajej..
Reptilij
# 12.06.2018 ob 18:31
Pa ne v povezavi s politiko ...
Kazalo