Daenerys Targaryen pripadniki ljudstva Dothraki, ki ga je vodil njen mož, kličejo khaleesi, kar pomeni kraljica. V nadaljevanki je Daenerys upodobila Emilia Clarke. Foto: YouTube
Daenerys Targaryen pripadniki ljudstva Dothraki, ki ga je vodil njen mož, kličejo khaleesi, kar pomeni kraljica. V nadaljevanki je Daenerys upodobila Emilia Clarke. Foto: YouTube

Niz knjig Pesem ledu in ognja izpod peresa Georgea R. R. Martina in televizijska nadaljevanka, ki je bila posneta po njih, sta Američane očitno navdušila tudi z (izmišljenimi) besedami in imeni. Vse več novorojencev namreč dobiva imena, ki jih je Martin uporabil za osrednje like v svoji izmišljeni sagi o boju za prevlado v "deželi ledu in ognja", poimenovani Westeros.

V zadnjem letu je tako kar 146 ameriških staršev svoje hčerke poimenovalo Khaleesi. Gre za besedo, ki v (izmišljenem) jeziku ljudstva Dothraki pomeni "kraljica" oz. žena kralja in ga ponosno nosi ena izmed osrednjih junakinj, zmajevska kraljica Daenerys Targaryen. Še leta 2010 v registru ameriškega prebivalstva tega imena ni bilo zaslediti, čeprav si ga je Martin izmislil že nekaj let prej (prva izmed knjig v seriji z naslovom Igra prestolov je namreč izšla že leta 1996), v letu 2011, ko so začeli predvajati prvo sezono TV-serije, se ime pojavi le občasno, lani pa, kot omenjeno, že 146-krat.

O priljubljenosti nadaljevanke priča tudi to, da je med najpogostejšimi (dekliškimi) otroškimi imeni zadnjega leta v ZDA tudi Arya, po pogumni in odločni Aryi Stark, najmlajši hčerki Eddarda Starka. Še leta 2011 je bilo to ime na 711. mestu otroških imen, leto pozneje pa že na 413.

Ob tem pa seveda velja vprašati, kako daleč bo šlo navdušenje nad serijo in ali bodo kmalu starši za svoje novorojenke izbirali tudi tista najbolj neobičajna imena iz knjig/serije, kot sta na primer Daenerys in Cersei.