Aevin in njena 'čelada' na glavi. Foto: Youtube
Aevin in njena 'čelada' na glavi. Foto: Youtube
Aevin Dugas
Lasje se ji sušijo dva dni. Foto: Youtube

37-letna Američanka, ki je čakala kar 14 let, da so ji lasje tako zrasli, se je z nenavadnim dosežkom nedavno vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Dejala je, da je njen cilj, da ženske po vsem svetu spodbudi, da prenehajo uporabljati pripomočke za ravnanje las in lasem prepustijo, da so povsem naravni.

Fantom zamolči skrivnost
"Griva" na njeni glavi je tako ogromna, da njena pričeska od ene do druge strani vratu obsega natančno 132 centimetrov, zato se za njo seveda obračajo vsi, kamor koli gre. Med delom - zaposlena je kot socialna delavka - pa lase vendarle nekoliko ukroti in si jih spne na zatilju. Enako "taktiko" uporabi tudi na prvem zmenku. "Običajno fantom svojo malo skrivnost razkrijem šele, ko se bolje spoznava. Nekoč pa sem nekemu moškemu kar takoj povedala. Bil je šokiran, ko me je videl z razpetimi lasmi in takoj me je "poguglal". Ko pa sem ga naslednjič videla, je tudi on že nosil 'afro'," je v smehu dejala Aevin.

Američanka je zaradi nenavadnega sloga pridobila veliko oboževalcev po vsem svetu, največ navdušenih sporočil dobiva iz Brazilije in Italije. Kljub splošnemu odobravanju in nasmeškom, ki jih dobiva, pa ji izredno košata pričeska dela tudi preglavice, saj se ji lasje radi zapletajo v drevesne veje ali uhane (svoje in od drugih, poudarja) in priprejo ob avtomobilska vrata.

Njena skrb, njen ponos
Umivanje takšnega "bogastva" pa je tako ali tako poseben proces, saj se ji lasje tik ob lasišču sušijo kar dva dneva. Tudi njen pogled v svet je pogosto oviran, saj ji lasje padajo na oči, zato si jih mora vedno speti, ko sede na primer za volan. Ko pa se Aevin odpravi na kakšno zabavo ali dogodek, jim posveti še posebej veliko časa. Umije si jih s šamponom, nato pa porabi do pet balzamov, da dobijo pravo obliko. Nato iz vsake polovice naredi čop in jih pusti na zraku, da se prav počasi posušijo.

"A dobre strani takšne pričeske brez dvoma prevladajo nad negativnimi," je dodala sicer samska Aevin, ki je tudi prava zvezdnica v svojem domačem kraju, Napoleonville v Louisiani. "Najbolj pa sem vesela, ko kakšno temnopolto deklico prepričam, naj ne poskuša ukrotiti svojih las, ampak naj pusti, da narava naredi svoje. Presenečene so, ko jim povem, da nisem sama naredila ničesar posebnega z njimi, ni nobene čudežne formule. Rodili smo se že s takšnimi lasmi."

Aevin je sicer za afropričesko navdihnila mati Deborah Dugas, ki je v 60. letih prav tako nosila afro. Mati je izredno ponosna, da je šla hči po njenih stopinjah: "Moji lasje so bili sicer za polovico krajši, kot so njeni, a tudi mene so vsi občudovali," se spominja.

Pogovor z Aevin si oglejte v spodnjem videposnetku (v angleškem jeziku).