Indijci osvajalskih potez Jamesa Bonda ne bodo mogli videti. Foto: Reuters
Indijci osvajalskih potez Jamesa Bonda ne bodo mogli videti. Foto: Reuters
Daniel Craig
Craig je pred časom dejal, da bi si raje 'prerezal zapestja, kot še enkrat zaigral v filmu o Bondu'. Foto: Reuters

Urad za cenzuro je presodil, da so romantične osvajalske avanture najbolj znanega tajnega agenta na svetu, ki ga igra Britanec Daniel Craig, "neprimerne za javno prikazovanje". V zadnjem izdelku znamenite franšize se agent 007 zaplete z dvema čudovitima igralkama, italijansko divo Monico Bellucci in Francozinjo Leo Seydoux.

"Urad, ki mora dati vsakemu filmu zeleno luč za javno prikazovanje, je odločil, da so nekateri prizori poljubljanja predolgi," so dejali in prosili filmski studio Sony Pictures, da dolžino ljubezenskih prizorov prepolovi. "Studio je imel dve možnosti - da sprejme naše omejitve ali pa se strinja, da film dobi certifikat A ("namenjen le za odrasle")." To pomeni, da se mu močno zmanjšajo možnost distribucije in predvajanja.

Pretiravanje?
Indijski urad za cenzuro je pod neposrednim nadzorom vlade, v zadnjem času pa je močno zaostril svoja merila in cenzurira mnoge ljubezenske prizore, ki jih označi za neprimerne. Zanimivo, očitno pa cenzorjev niso prav nič zmotile dolge in zelo nazorne akcijske cene, ki jih v filmih o James Bondu kar mrgoli, saj nanje niso imeli pripomb. Urad sicer vodi bollywoodski producent Pahlaj Nihalani, ki je bil lani del najožje ekipe v predvolilni kampanji zdajšnjega premierja Narendre Modija.

Zaradi njegovih odločitev o cenzuri so mnogi Indijci ogorčeni in na družbenih omrežjih opozarjajo, da je urad podaljšana roka vladne konservativne moralistične usmeritve ter da krati pravico do izražanja.

Po indijski zakonodaji filmi s certifikatom A ne morejo biti predvajani po televiziji. Uspešnica 50 odtenkov sive, ki je bila posneta na podlagi romana E. L. James, tako na primer nikoli ni prišla na filmska platna v Indiji, čeprav so izrezali prav vse prizore spolnosti. Cenzorji so predvajanje zavrnili z razlago, da je jezik, uporabljen v filmu, "neprimeren".