Prva italijanska astronavtka je v vesolju skuhala prvo kavo, je pa tudi nova rekorderka v dolgotrajnem in neprekinjenem bivanju v vesolju. Foto: EPA
Prva italijanska astronavtka je v vesolju skuhala prvo kavo, je pa tudi nova rekorderka v dolgotrajnem in neprekinjenem bivanju v vesolju. Foto: EPA

Evropska vesoljska agencija je sporočila, da je bila 38-letnica namreč v nedeljo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) 195. dan, s čimer je presegla rekord 194 dni, ki je doslej pripadal Suniti Williams iz ZDA.

Rekord Cristoforettijeve ni bil načrtovan, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Sprva je bilo namreč predvideno, da se bo na Zemljo vrnila konec maja. A po nesreči ruske rakete je bila vrnitev domov prestavljena na sredino junija. Pristojne oblasti v Moskvi ločitev kapsule Sojuz načrtujejo 11. junija, je prek Twitterja sporočila Cristoforettijeva in dodala, da "kot kaže, tokrat mislijo resno".

Bodoči vodja ESE Jan Wörner, ki bo funkcijo uradno nastopil 1. julija, je čestital Cristoforettijevi za njen rekord in dejal, da gre za "sijajen dosežek". S tem korakom se Italijanka namreč uvršča v sam vrh rekorderjev, skupaj z Rusom Sergejem Krikaljovom in Nemcem Thomasom Reiterjem. Krikaljov ima namreč svetovni rekord z 803 dnevi, medtem ko ima rekord v dolžini vesoljskega bivanja med zahodnimi astronavti s 350 dnevi Reiter.

Cristoforettijeva se je rodila v Milanu in je iz vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu na Mednarodno vesoljsko postajo 400 kilometrov nad Zemljo odletela 23. novembra 2014. Tam poleg Italijanke trenutno delujejo trije Rusi in dva Američana.