Našli so ga približno 1900 kilometrov stran od prvotne njegove lokacije. Foto: Reuters
Našli so ga približno 1900 kilometrov stran od prvotne njegove lokacije. Foto: Reuters

Adilanga je na odprto morje odneslo 14. julija, ko je začel pihati močan veter, ki je spodnesel njegovo sidro, zato se je iz lokacije 125 kilometrov od obale, kjer je delal, začel premikati še bolj na odprto morje. Tako je bil popolnoma prepuščen delovanju tokov in valov, saj nazaj proti obali ni mogel krmariti.

"Mislil sem si, da ne bom nikoli več videl staršev, zato sem vsak dan molil," je pojasnil za Associated Press. Hrane mu je zmanjkalo po približno enem tednu, od takrat naprej pa je jedel ribe in pil delno filtrirano morsko vodo.

Ko mu je zmanjkalo plina za kuhalnik, je za kurjenje ognja, ki ga je potreboval za pripravo hrane, uporabil lesene ograje splava, vodo pa je pil iz oblačil, ki jih je namočila morska voda.

Kot poročajo mediji, je imel 6-mesečno pogodbo za lovljenje rib, šlo pa naj bi za precej osamljeno delo, saj so splavi postavljeni tako močno na odprto morje, da jih je z obale nemogoče videti, drugi splavi, kjer opravljajo enako delo, pa so več kilometrov stran. Hrano, pijačo in druge zaloge jim dostavijo enkrat tedensko.

Najstnik je pojasnil, da ga je enkrat lovil celo morski pes. "Samo molil sem lahko, da me bo pustil pri miru," je dodal. Poleg tega naj bi na splavu večkrat jokal, saj si je vsakič, ko je videl veliko ladjo, tako močno želel, da bi ga rešila, a jih je šlo več kot deset zgolj mimo – nobena ga namreč ni opazila.

Potem ga je našlo plovilo s panamsko zastavo, približno 1900 kilometrov stran od njegovega prvotnega položaja. Odpeljali so ga na Japonsko, kamor so bili tudi prvotno namenjeni, z družino pa se je združil 8. septembra, še poročajo tuji mediji.