Minami si je, da bi se
Minami si je, da bi se "očistila svojih grehov" - paparaci so jo ujeli, ko je v zgodnjih jutranjih urah zapuščala dom svojega fanta - obrila glavo. Foto: YouTube
Minami Minegiši
Minami Minegiši v "starih dobrih časih". Foto: YouTube
AKB48
Japonska popskupina AKB48, ki je od leta 2010 vključena v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja popskupina na svetu, je ime dobila po Akihabari, tokijski mestni četrti, kjer se nahaja gledališče skupine. Skupina ima koncerte v svojem gledališču skoraj vsak dan. Foto: EPA

20-letni pevki se je zaradi ene same fotografije življenje čez noč obrnilo na glavo. Od priljubljenega dekleta je postala "grešnica" številka ena v domovini in to le zaradi tega, ker so jo paparaci ujeli, ko je v zgodnjih jutranjih urah zapuščala stanovanje svojega fanta Alana Širahama.

Minami si je, da bi se "očistila svojih grehov" obrila glavo, svojo novo podobo pa je pokazala v videoposnetku, v katerem prosi svoje oboževalce, družino in prouducente, naj ji oprostijo njeno početje. Minegišijeva v videu pravi, da si je dolge lase ostrigla istega trenutka, ko je videla objavljene fotografije.

Bila sem nepremišljena in nezrela
"Odločila sem se, da obrijem glavo brez dogovora s producenti in agentom. Kot ena izmed prvih članic skupine AKB48 moram biti vzor mlajšim kolegicam," je izjavila Minami in tako že vnaprej jasno dala vedeti, da se je za ta korak odločila izključno sama in da je k javnemu opravičilu niso prisilili agenti. Dodala je, da se je znebila svojih dolgih las zaradi svojega "nepremišljenega in nezrelega" obnašanja.

"Ne verjamem, da mi bo s tem oproščeno vse, kar sem storila, toda moja prva misel je bila, da ne želim zapustiti skupine AKB48," je v štiri minute dolgem videu, ki so ga objavili tudi na spletni strani skupine AKB48, dejala pevka, ki je tudi zajokala: "Če je mogoče, si iz vsega srca želim, da ostanem del skupine. Vse, kar sem storila, je izključno moja krivda. Tako mi je žal."

Producenti, ki stojijo za skupino AKB48, so dejali, da je pevka prekršila glavno pravilo skupine - da ne sme imeti fanta oziroma kakršnih koli romantičnih in spolnih zvez -, tako da ji zdaj grozi tudi odpoved. Pevkin agent je izjavil, da bo v najboljšem primeru pevka le ostala v skupini, a da bo njena vloga zaradi neprimernega obnašanja v prihodnje zelo oslabljena.

Priljubljeni japonski kritik Hiroki Azuma se je pridružil delu javnosti, ki so stopili na stran dekleta. Dejal je, da je "ogabno", da je bilo dekle prisiljeno to storiti (britje glave je tradicionalna oblika kesanja na Japonskem, op. a.). Številni oboževalci skupine branijo pevko z besedami, da ima tudi ona pravico do normalnega življenja.

Pevkino javno opravičilo si je na Youtubovi strani skupine AKB48 ogledalo že več kot sedem milijonov ljudi.

Ljubka dekleta morajo biti samska
Minegišijeva je ena izmed prvih članic izjemno priljubljene skupine AKB48, ki se je na prizorišču pojavila leta 2005 na pobudo Jasušija Akimota. Skupino sestavlja kar 90 deklet - starost deklet sega od najstniških do zgodnjih dvajsetih let -, ta pa se vsakodnevno menjavajo, da bi lahko opravila številne obveznosti - od pojavljanja v televizijskih oddajah, oglasih, revijah, na koncertih, v svojem gledališču ...

Skupina "ljubkih" deklet, znane kot kavai, so izjemno priljubljene ne le na Japonskem, temveč tudi v drugih azijskih državah. V letu 2011 je skupina zaslužila kar 217 milijonov dolarjev.