6.400 zaposlenih uživa na znameniti Angleški promenadi v Nici. Foto: AP
6.400 zaposlenih uživa na znameniti Angleški promenadi v Nici. Foto: AP
Li Džinjuan
Med njimi seveda ni manjkal izvršni direktor Li Džinjuan. Foto: AP

Delavcem v konzorciju Tiens Group, ki mu predseduje eden izmed kitajskih milijarderjev Li Džinjuan, se v zadnjih dneh smeji - in to z razlogom. Uživajo namreč v lepotah Pariza in Azurne obale, za to pa jim ne bo treba nameniti niti evra. Vsi stroški - od prenočevanja, hrane in ekskurzij, bodo šli namreč izključno na račun podjetja, kar pomeni, da je ta 6.400-glava množica ljudi največja turistična skupina, ki je kdaj obiskala Francijo, sicer eno najbolj turističnih držav sveta.

Le najboljše je dovolj dobro
Za dopustnike naj bi Li v štirih dneh skupaj zapravil 13 milijonov evrov, med vrhunce pa sta sodila skupinski ogled znamenitega muzeja Louvre v Parizu in ogled kabaretne predstave v Moulin Rougeu. V petek so zapustili Pariz - v že tako dragem mestu so spali le v hotelih s štirimi ali petimi zvezdicami - in se s 147 avtobusi odpravili proti jugu, na Azurno obalo. Na Angleški promenadi v Nici so s telesi oblikovali napis "Sanje Tiensa so Nica na Azurni obali", s čimer so mimogrede postavili tudi Guinnessov rekord v najdaljšem napisu iz človeške verige.

Francoski turistični delavci so navajeni navala množic, a tako ogromna skupina je tudi njim povzročila kar nekaj sivih las. "Mobilizirali smo vse zaposlene v javnih ustanovah, vse razpoložljive turistične delavce, s hoteli, restavracijami, trgovinami in modnimi podjetji smo morali skleniti posebne dogovore, da smo lahko zagotovili storitve 6.400 obiskovalcem hkrati," je za Telegraph dejal Christian Mantel, vodja francoske turistične agencije, in dodal: "Do zdaj je vse potekalo gladko, naši kitajski gostje so navdušeni."

Polovica jih je ostala doma
Li, ki je od leta 2011 vsako leto uvrščen na Forbesov seznam svetovnih milijarderjev, je konzorcij Tiens Group ustanovil leta 1995. Njihova dejavnost je razpršena, ukvarjajo se tako z biotehnologijo, logistiko in financami kot s turizmom in trgovino. Skupno je zaposlenih več kot 12.000, polovica pa je imela to srečo, da je bila povabljena v Francijo. S to potezo je Li praznoval 20. obletnico delovanja Tiensa.

Svet sicer doživlja pravi turistični "bum" kitajskih gostov - lani se jih je na dolgo pot odpravilo kar 107 milijonov. Kitajski turisti po neuradnih podatkih v enem letu zapravijo 164 milijard ameriških dolarjev, ta vsota pa naj bi se do leta 2019 podvojila.