Zanimivosti
(5)
ReutersJužna Koreja ima pravilo, da so vsi zmagovalci azijskih iger ali dobitniki olimpijskih medalj oproščeni 21-mesečnega služenja vojaškega roka. Vsi drugi moški morajo v vojsko do 28. leta.
Služenju vojske se lahko izognejo zgolj nosilci olimpijskih medalj oziroma medalj z azijskih iger. Tako se je pred kratkim južnokorejski nogometni napadalec Son Heung-min z naslovom azijskega prvaka izognil služenju vojaškega roka. Foto: Reuters

Dodaj v

Južni Korejci so se zredili, da bi se izognili vojski – a ukana ni uspela

Vojska razkrinkala študente glasbe
11. september 2018 ob 17:29
Seul - MMC RTV SLO, STA

Vojska v Južni Koreji je 12 študentov obtožila, da so se namerno zredili, da bi se izognili služenju vojaškega roka, ki je v tej državi obvezno. Primer preučuje tožilstvo.

Mladeniči, vsi študentje klasične glasbe na isti univerzi v Seulu, naj bi v ta namen na dan zdravniškega pregleda za vstop v vojsko pojedli velike količine beljakovin v prahu in spili ogromno soka.

Po trditvah službe za odnose z javnostmi južnokorejske vojske so si študentje v spletni klepetalnici izmenjali informacije o tem, koliko so se zredili. "Še posebej so pili sok s koščki aloje, ki je znana po tem, da dlje kot druga živila ostane v telesu," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli v vojski.

Ta je ukano ugotovila z zamudo, saj je študente predtem že prepoznala kot predebele za vojaščino in jih je zato napotila na civilno služenje. Dva sta ga že opravila, četverica ga opravlja, šest pa jih še čaka na mesta v javnih službah.

Informacije o tem, da so se študentje namerno zredili, je vojska po lastnih navedbah pridobila s pomočjo "forenzične digitalne tehnologije", kar verjetno pomeni, da je videla sporočila mladeničev v spletni klepetalnici.

Primer je predala tožilstvu, ki bo odločilo, ali bodo mladeniče sodno preganjali. Če bodo na koncu obsojeni, bodo morali znova opraviti zdravniški pregled in morda bodo vendarle morali v vojski.

V Južni Koreji je služenje vojske obvezno za vse mlade moške, traja pa najmanj 21 mesecev. V vojsko morajo mladeniči vstopiti pred 28 letom. Tisti, ki so predebeli ali presuhi ali tisti, ki imajo določene bolezni oz. invalidnosti, so služenja vojske oproščeni, morajo pa namesto tega opraviti delo v javnih službah, na primer na sodiščih ali v knjižnicah.

Son se je izognil vojski
Služenju vojske se lahko izognejo zgolj nosilci olimpijskih medalj oziroma medalj z azijskih iger. Tako se je pred kratkim južnokorejski nogometni napadalec Son Heung-min z naslovom azijskega prvaka ‒ Južna Koreja je v finalu po podaljšku premagala Japonsko z 2:1 ‒ izognil služenju vojaškega roka, kar pomeni, da bo lahko izpolnil vsa določila iz večmilijonske pogodbe z angleškim nogometnim klubom Tottenham Hospurs.

Tottenham je svojega napadalca v Indonezijo na azijske igre pustil prav iz tega razloga. Pogodbo do leta 2023 je podpisal pred kratkim, a je bila v njem klavzula v primeru, da bi moral na služenje vojaškega roka.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
21.12.2012
# 11.09.2018 ob 19:38

na dan zdravniškega pregleda za vstop v vojsko pojedli velike količine beljakovin v prahu in spili ogromno soka.


kako se pa lahko dejansko zrediš v enem dnevu?
Franc Jožef I.
# 11.09.2018 ob 18:04
Medtem pa njihovi s. bratje pridno hujšajo in jih je z dneva v dan manj skupaj.
axx
# 12.09.2018 ob 05:53
D.S. je kak sorodnik/-ica K.S.?
Jonson
# 11.09.2018 ob 19:29
@Franc Jožef I.

Ja, res je. V Severni Koreji začnejo s 150 kil, potem pa hujšajo da jih je manj skupaj.
pink panther
# 11.09.2018 ob 20:54
lahko bi tudi shujšali ampak ne rajši se basajo
Kazalo