Charleton Heston na konjskih dirkah v Ben Huru. Foto:
Charleton Heston na konjskih dirkah v Ben Huru. Foto:
Miracle of the White Stallions (Čudež belih žrebcev).
Počitnice v Lipici. Foto: Youtube
Denzel Washington in Gene Hackman v Škrlatni plimi.
Lipicanec v svojem naravnem okolju - Lipici. Foto: BoBo
Španska jahalna šola na Dunaju. Foto: Reuters

Lipicanci so bili vedno ponos Slovencev. Omenjamo jih v istem dahu s Postojnsko jamo, potico, kranjsko klobaso in človeško ribico. Lipicanci so eden tistih redkih izvoznih 'artiklov', ki so se res prijeli po svetu, ob tem pa nikdar ni delil Slovencev na navijače in kritike, kot se sicer znamo.

Gre za eno najstarejših pasem konj na svetu, in čeprav jih mednarodna javnost bolj povezuje s špansko jahalno šolo na Dunaju, nekateri pa, glede na njegove korenine, lipicanca označujejo bolj za špansko pasmo, je bila slovenska Lipica tista, ki mu je dala ime, saj je leta 1580 habsburški nadvojvoda Karel II. tam postavil eno prvih farm teh konjev, ki sicer izvirajo iz Andaluzije.

Zgodba s poreklom lipicanca s tem sicer ni končana, saj se je Slovenija pred leti zapletla v spor o zaščiti te konjske pasme, za katero sta se potegovali tudi Italija in Avstrija, a nazadnje je zmagala Slovenija. O tem je v intervjuju za Mladino leta 2010 podrobneje razlagal varuh intelektualnih pravic dr. Bojan Pretnar.

A to je že druga zgodba, lahko pa ob tem le še omenimo, kaj je imel na to temo povedati radijec Michael Manski, Američan, ki že leta živi v Sloveniji: "Če sem iskren, je to neumno. To bi bilo, kot da bi se dva prepirala o tem, ali je predsednik Bush iz Connecticuta ali Teksasa, jaz pa bi izpostavil, da pravzaprav vsi ljudje izvirajo iz Afrike, zato je Afričan."

Tihi zvezdniki
Nazaj na lipicance igralce. V filmu Florian iz leta 1940, posnetem po romanu Felixa Saltena, tako nastopata dva lipicanca, žena producenta filma pa je imela v času snemanja filma v lasti edine lipicance v ZDA.

Na platnu so telegenični lipicanci zares zaživeli leta 1959, v zgodovinskem spektaklu Ben Hur. Takole je o tej vlogi leta 1960 pisal list Slovenski Jadran: "Mimogrede naj še povemo, da so nastopali lipicanci tudi v ameriškem filmu "Ben Hur", ki je dvignil toliko prahu in je dobil letos kar 11 oskarjev. O tem filmu so pisali nekateri ameriški časopisi približno takole: 'Tisti, ki so oskarja najbolj zaslužili, niso bili nagrajeni. To so lipicanci'."

Konjev sicer niso uvozili v Hollywood, saj so večino filma posneli v slovitih rimskih studiih Cinecittà.

Leta 1963 so si lipicanci zaslužili že omembo v naslovu. No, skoraj. Miracle of the White Stallions (Čudež belih žrebcev) je bil naslov Disneyjevega filma z Robertom Taylorjem v glavni vlogi, šlo pa je za zgodbo o evakuaciji lipicancev iz španske jahalne šole na Dunaju med drugo svetovno vojno in tem, kako je pravzaprav ameriški general George S. Patton rešil lipicance pred izumrtjem. Tudi ta film je bil posnet na stari celini, na Dunaju.

Priljubljeni pri Angležih
Dve leti pozneje je bila v Angliji precej popularna mladinska serija The White Horses (Beli konji; v nemščini so jo predvajali kot Ferien in Lipizza, prav tak pa je bil tudi slovenski prevod, torej Počitnice v Lipici), nastala v koprodukciji jugoslovanske RTV Ljubljana (danes RTV Slovenija) in nemške BR-TV, igralci so bili Nemci, glasbo je spisal Bojan Adamič, še leta zatem pa so jo sinhronizirano ponavljali v Veliki Britaniji. Serija s 13 epizodami spremlja pustolovščine najstnice Julije, ki poletje preživi na stričevi farmi lipicancev.

Slabih 30 let je bilo nato treba čakati na novo večjo izpostavljenost teh belih lepotcev. Prišla je v ključnem dialogu med likoma Gena Hackmana in Denzela Washingtona v vojni drami Škrlatna plima (1995), kjer se možakarja prepirata, ali lipicanci prihajajo iz Španije ali Portugalske in ali se rodijo beli ali črni, s čimer naj bi bil predstavljena zatrt rasni konflikt v filmu in delitev sveta na dve glavni velesili v času hladne vojne.

Kot scenarista Škrlatne plime sta sicer navedena le Michael Schiffer in Richard P. Henrick, a je pri dialogih sodeloval tudi nepodpisani Quentin Tarantino in omenjena izmenjava diši prav po Tarantinu.

Vpisani v zgodovino
To je le nekaj najopaznejših umestitev lipicancev v sodobno popkulturo - ob tem so igrali še številne stranske vloge, omenjeni pa so tudi v literarnem svetu (Marguerite Henry: White Stallion of Lipizza, 1964; Mary Stewart: Airs Above the Ground, 1965; Eva Ibbotson: The Star of Kazan, 2004).

Leta 2008 so bili lipicanci počaščeni v Hollywoodu s spominsko betonsko plaketo v Egyptian Theatru, kamor je lipicanec tudi odtisnil svoje kopito. Častni gost slovesnosti je bil vnuk generala Pattona.
Kaja Sajovic