Charlie Hunnam, nesojeni zvezdnik 50 odtenkov sive, na čelu svoje tolpe SAMCRO. Foto: FX
Charlie Hunnam, nesojeni zvezdnik 50 odtenkov sive, na čelu svoje tolpe SAMCRO. Foto: FX
Igralec Ron Perlman na rdeči preprogi s svojim harleyjem. Foto: Reuters

Pogled na losangeleško prizorišče snemanja serije o fiktivni motoristični tolpi SAMCRO (ohlapno zgrajeni na zloglasnih Hell's Angels) razkriva dve vrsti motorjev - prva skupina so masivni harleyji, ki jih v seriji vozijo Jax, Bobby, Chibs, Tig in preostali liki, druga skupina so motorji igralcev, ki omenjene like igrajo - in so tudi sami veliki ljubitelji motoristične subkulture.

Pred prikolico vsakega igralca je parkiran harley - Kim Coates (Tig) ima model Wide Glide z vijoličasto poslikavo na odbijaču, glavni zvezdnik Charlie Hunnam (Jax) ima precej manj spolirano Dyno Super Glide z zarjavelo izpušno cevjo in povsem umazanimi blatniki.

Porast prodaje
Priljubljenost serije Sinovi anarhije, ki se septembra vrača s sedmo, zadnjo sezono, je bila za motoristično industrijo, ki jo je kriza močno prizadela, kot dar iz neba. Še leta 2007 so v ZDA prodali več kot milijon motorjev, lani je ta številka znašala 465.783, kar pa je še vseeno za 1,4 odstotka več kot leto poprej. Sinovi anarhiji so pomagali še zlasti Harleyju, saj je seriji uspelo popularizirati to znamko pri mladih, kar je bila predtem velika Harleyjeva težava. Danes je Harley vodilna znamka v starostni skupini 18-34 let.

Lani je Harley dosegel 6-odstotno rast in Mark Boone jr., ki v seriji igra Bobbyja, je za Hollywood Reporter povedal, da so Sinovi anarhije "v bistvu rešili Harley".
Na sestanke z motorjem
Zdaj se na svoje poslovne sestanke z motorjem vozita ne samo ustvarjalec Sinov anarhije Kurt Sutter in producent Peter Safran, ampak tude številne druge hollywoodske "živine". Vsem je skupna želja izkusiti svobodo odprte ceste na dveh kolesih - skratka, to, kar so počeli že Humphrey Bogart v 40. letih, Elvis Presley v 50. letih in Steve McQueen v 60. letih.

Zvezdniki prve lige si seveda lahko privoščijo tudi ekskluzivnost in status, zato si svoje motorje uvažajo iz Evrope ali pa naročajo pri Harleyju po meri narejene. Cene takih jeklenih konjičkov se gibljejo tam nekje od 50.000 do 100.000 dolarjev, še navaja Hollywood Reporter.