Vloga Hanka Moodyja je Davidu Duchovnyju prinesla zlati globus - in karierno renesanso. Foto: Showtime
Vloga Hanka Moodyja je Davidu Duchovnyju prinesla zlati globus - in karierno renesanso. Foto: Showtime
Za romantični pridih med vsemi Hankovimi sekseskapadami poskrbi ena tistih epskih TV-ljubezenskih zgodb, za katero poskrbita Karen in Hank. Foto: Showtime
Lik Becce, Hankove hčerke, je bil nekaterim nadvse všeč, mnogim pa je šla bistra in elokventna najstnica na živce. Foto: Showtime
V zadnjih sezonah Hank skuša na veliko platno spraviti svoj (močno predelani) scenarij za Santa Monica Cop. Filmu ni usojeno, zato začnejo v sedmi sezoni raje snemati serijo. Foto: Showtime
Močna točka Kaliforniciranja so bili tudi stranski liki serije, ki so bili napisani zelo duhovito. Foto: Showtime

Humoristična serija z dobršno mero temačnega in grenkega pridiha si je v šestih letih predvajanja pridobila zvesto bazo oboževalcev in nekaj nagrad, na male zaslone postavila seks v morda najbolj eksplicitnih različicah po tem, ko je pot spolnosti na televiziji utiral Seks v mestu (le katera serija še pokaže žensko "ejakulacijo" tako nazorno?), hkrati pa čez noč oživila kariero Davida Duchovnyja, ki je po koncu Dosjejev X v Hollywoodu bolj vegetiral kot ne.

TV-mreža Showtime, ki skupaj z avtorjem Tomom Kapinosom stoji za serijo, je sporočila, da bo zadnjih 12 epizod "spretno zaokrožilo" življenja glavnih likov, vključno z Moodyjevo dolgoletno ljubeznijo Karen (Natascha McElhone), hčerko Becco (Madeleine Martin), njegovim najboljšim prijateljem Charliejem (Evan Handler) in Charliejevo odtujeno ženo Marcy (Pamela Adlon).
V zadnji sezoni bomo spremljali snemanje Hankove serije Santa Monica Cop in z njim povezane zaplete. Za dramo na ljubezenskem področju bo poskrbela Hankova stara prijateljica Julia v podobi Heather Graham, ki bo ogrozila njegovo idilo s Karen.
Pomikanje mej sprejemljivega
"S svojo edinstveno mešanico poetičnosti in ekscesov je bilo Kaliforniciranje ena naših najbolj prepoznavnih serij, ki je nenehno pomikala meje," je sporočil programski direktor Showtima David Nevins. "Večno bomo hvaležni Tomu Kapinosu, da je prevzel ustvarjalne vajeti te nepozabne humoristične serije, in Davidu Duchovnyju, ki nas je pripravil, da navijamo za tako zavednega hedonista, kot je Hank Moody. Tom je skrbno načrtoval zadnje poglavje Hankovega popotovanja in ga popeljal do lepega in zadovoljujočega konca za vse oboževalce serije."

Kaliforniciranje Showtimu sicer ni prineslo toliko nagrad, kot denimo Domovina (Homeland) ali pa Dexter, je pa uspelo seriji vseeno osvojiti tako zlati globus (za Duchovnyja) kot tudi dva emmyja. Poleg tega je redno pridobivala pri gledalcih in jih s šesto sezono dosegla rekordnih 2,9 milijona - je pa izgubljala pri kritikih, ki so menili, da se je serija izpela.

Showtime se je nekaj časa celo poigraval z zamislijo snemanja spinoffa, ki bi se vrtel okoli Hankove pobožnjaške grupice Faith (Maggie Grace), a so idejo januarja opustili.
Vsi smo Hank Moody
Izpeto ali ne, Kaliforniciranje (mimogrede, zaradi naslova, identičnega njihovemu slovitemu albumu je Showtime tožila skupina Red Hot Chili Peppers, a tožbo poravnala zunajsodno, saj se je mreža zagovarjala, da se je termin "kaliforniciranje" pojavil že leta 1972 v reviji Time) nedvomno je pustilo svoj pečat na ameriški TV-zgodovini.

Seriji, ki so jo kritiki nemudoma razglasili za "odkritje" in "najboljše na televiziji ta hip", je uspelo skoraj nemogoče - gledalci so se lahko poistovetili s privilegiranimi losangeleškimi sloji, ki jih je Kapinos prikazal kot skrajno disfunkcionalne in človeške, poistovetenj z glavnim likom pa je bilo toliko, da se je na neki točki že vsak ljubiteljski pisatelj z živahnim libidom označeval za "hanka moodyja".
Duchovnyjev preporod
Moody, ki ga je tako prepričljivo upodobil Duchovny (ugibamo, da ni škodilo, da je igralec sam izkusil, kako je biti na hollywoodskem olimpu - in kako je pasti z njega, za nameček pa se je še zdravil zaradi zasvojenosti s seksom), nam v teoriji pravzaprav ne bi smel biti všeč - nonšalantni pozer, ki v vsaki epizodi med rjuhe povsem brez truda spravi kako komaj polnoletno lepotičko, na račun ene uspešnice pa živi popolnoma udobno življenje na Malibuju.

A Kapinos je Moodyja napisal kot precej bolj kompleksen lik - lik, ki ima značajske poteze številnih povprečnežev po vsem svetu: na vse kriplje se trudi kot družinski oče, a s svojim zgledom lahko doseže le toliko. Njegova velika ljubezen, Karen, je že davno spregledala njegovo pozo. Je v stalnem stanju pisateljske blokade. Ko odstraniš vse njegove ženske okraske, ki mu kratkočasijo noči, je Hank Moody v resnici zelo osamljen moški.

In tudi srečanje z abrahamom ima določene posledice za nepoboljšljivo nezrelega uživača. V bistvu je Hank Moody vseeno zguba - in prav to ga - skupaj z Duchovnyjevim naravnim šarmom in subtilnim občutkom za komedijo - dela skrajno simpatičnega.