Stoch je med enournim poletom za deset minut celo sam prevzel nadzor nad F-16, ki je sicer dosegel najvišjo hitrost 1.200 km/h. Foto: EPA
Stoch je med enournim poletom za deset minut celo sam prevzel nadzor nad F-16, ki je sicer dosegel najvišjo hitrost 1.200 km/h. Foto: EPA

"Vtisi so izjemni, ampak jih je nemogoče opisati, to je treba doživeti. Zame je bila to izkušnja, ki jo bom pomnil vse življenje. Bolje kot skoki, raje bi počel to, če bi le lahko," je priznal športnik.

"Ni me bilo strah, saj sem vedel, kaj me čaka - predtem smo vadili v simulatorju, prestal sem tudi preizkus delovanja sil. A v resničnosti je vseeno težje, stiska te v želodcu in preplavi te adrenalin," je opisoval Stoch, ki so ga pred poletom pripravili tudi na to, če bi se moral morebiti izstreliti, če bi se letalo znašlo v težavah.

Dvakratnega nosilca olimpijskega zlata iz Sočija je na vajo z enim izmed hawkov (Sokol), kot pravijo temu tipu vojaškega bojnega letala, povabilo poljsko ministrstvo za obrambo, s tem pa so se mu želeli zahvaliti za to, da je na največjem športnem tekmovanju na svoji čeladi nosil rdeče-beli vzorčasti znak - simbol vojnega letalstva.

Orli leteli s policijskim helikopterjem
Novinarji, ki so se množično zbrali v vojaškem oporišču pri Poznanju, so skakalnega šampiona vprašali tudi, ali namerava še naprej skakati s tem znakom, vendar jim je odvrnil, da kot civilist ne želi zlorabljati simbola, ki pripada le določeni skupini ljudi, kar bi morali spoštovati.

Poljsko vojno letalstvo ima sicer 48 "sokolov", v operativnem štabu pa so poudarili, da je šlo za načrtovano vajo, vključitev Stocha pa države ni stala nič, "saj bi ta F-16 tako ali tako letel".

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz letalskega oporišča, ob tem pa smo se spomnili, da so letalsko opravo lani oblekli tudi slovenski orli in tako povabili v Planico.