Režim dinastije Kim v Severni Koreji z železno roko vlada že več kot šest desetletij. Foto: Reuters
Režim dinastije Kim v Severni Koreji z železno roko vlada že več kot šest desetletij. Foto: Reuters

Odlok, ki ga je izdal njegov, zdaj že pokojni oče in korejski voditelj Kim Džong Il januarja 2011, je v skladu s tradicijo vladajoče dinastije Kim, kaže interni državni dokument, ki ga je pridobila južnokorejska televizija KBS, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kim Džong Il je umrl decembra 2011, nasledil ga je Kim Džong Un.

"Vsi organi stranke in oblasti javne varnosti morajo narediti seznam državljanov, ki se imenujejo Kim Džong Un, in jih vzgojiti, da prostovoljno spremenijo ime," piše v dokumentu. Uradniki so tudi morali zavrniti rojstne liste novorojenčkov z imenom Kim Džong Un.

Zaradi spremembe imena so si morali posamezniki nato priskrbeti nove uradne dokumente, tudi šolska spričevala in diplome.

Kim je sicer zelo pogost priimek v Severni Koreji, prav tako je pogosto ime Džong Un.

Uradno potrditve odloka ni bilo mogoče dobiti, navaja AFP. Neki južnokorejski vladni uradnik pa je dejal, da je znano, da je režim v Pjongjangu v skladu z gradnjo kulta osebnosti prepovedal že poimenovanje po njegovem dedku, ustanovitelju države Kim Il Sungu, ki je umrl leta 1994, in očetu Kim Džong Ilu.