Incident je, še preden so na časniku uspeli popraviti besedilo, požel val posmeha, med drugim tudi predlog razglednice z napisom freedigitalphotos.net">
Incident je, še preden so na časniku uspeli popraviti besedilo, požel val posmeha, med drugim tudi predlog razglednice z napisom "Z lepimi pozdravi iz Kirzbekistana". Foto: freedigitalphotos.net

New York Times je pred dvema dnema objavil reportažo o ameriškem plezalcu Tommyju Caldwellu, ki je v svoji bogati plezalni karieri do zdaj doživel že marsikaj. Med drugim so ga leta 2000 skupaj s še tremi kolegi ugrabili v Kirgizistanu.

Ugrabitelji so bili uporniki uzbekistanskega islamskega gibanja, ki so zajete več dni gnali prek gora, na koncu pa se je zgodba dramatično, a srečno razpletla. V reportaži so se v New York Timesu zmotili glede imena države, v kateri je bila skupina ugrabljena. Zapisali so namreč, da so bili ugrabljeni v Kirzbekistanu, ki sploh ne obstaja.

Kot so pozneje zapisali na spletni strani časnika, so v prvotni verziji članka napačno navedli ime države, katere vojska naj bi lovila ugrabitelje. "Kot se pravilno glasi, je bil Caldwell v Kirgizistanu in ne Kirzbekistanu, ki sploh ne obstaja," so zapisali.

Napačno ime je očitno nastalo iz imen dveh nekdanjih sovjetskih republik v osrednji Aziji - Kirgizistana in Uzbekistana, ocenjuje spletni portal sputniknews.com.

Dogodek je kljub hitremu posegu časnika požel val posmeha. Tako so nekateri satiriki že ustvarili račun na Twitterju izmišljenega mladega naroda, ga umestili na zemljevid in si celo izmislili himno, medtem ko so drugi upodobili razglednico z napisom "Z lepimi pozdravi iz Kirzbekistana".