Zanimivosti
Kit Harington je v Dubrovnik že prispel, v prihodnjih dneh pa pričakujejo še Emilio Clarke. Foto: EPA

Dodaj v

Kit Harington že snema zadnjo sezono Igre prestolov

Pričakujejo še Emilio Clarke
8. februar 2018 ob 14:37
Dubrovnik - MMC RTV SLO, STA

Priljubljeni igralec Kit Harington je že prispel v Dubrovnik na snemanje zadnje sezone televizijske serije Igra prestolov, kjer vse poteka pod strogim nadzorom.

Snemanje zadnje sezone priljubljene serije se je začelo v sredo in poteka pod budnim očesom varnostnikov, zato dostop na filmska prizorišča v starem mestnem jedru ni mogoč. Poteka v trdnjavi Lovrijenac in na obzidju, za strogo varovanje pa je poskrbljeno zaradi skrbnega skrivanja vseh podrobnosti. Kljub temu je fotografom na obrambnem stolpu Minčeta v objektive uspelo ujeti Haringtona, ki v nadaljevanki upodablja Jona Snowa.

Ameriška filmska ekipa je v Dubrovniku od konca lanskega leta, prejšnji teden pa so začeli postavljati opremo. Hrvaški mediji dodajajo, da v kratkem v Dubrovniku pričakujejo tudi Emilio Clarke, oboževalcem znano kot kraljico Daenerys Targaryen.

Dubrovnik je prizorišče televizijske serije vse od leta 2011 in predstavlja kuliso za prestolnico Sedmih kraljestev.

Serija je mestu v zadnjih letih prinesla približno milijon in pol prenočitev in več kot 126 milijonov evrov prihodkov, piše zagrebški Ekonomski institut, zaradi nasičenosti se je Dubrovnik uvrstil tudi na seznam ameriške televizijske mreže CNN dvanajstih turističnih znamenitosti, "ki bi se jim bilo v letu 2018 najboljše izogniti". Poleg tega mu je celo Unesco zagrozil, da ga bo zaradi prevelike gneče odstranil s seznama svetovne kulturne dediščine (po tem so sprejeli ukrep, da si središče starega mesta dnevno lahko ogleda največ štiri tisoč turistov).

Snemanje zaključne sezone bo sicer potekalo na več lokacijah po svetu do konca leta 2018, predvajanje pa je načrtovano za april 2019.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
Eagle_1
# 08.02.2018 ob 15:30
Zanimiva je zaradi zgodbe same, načina odvijanja zgodb, ki je do zdaj bil redko oz. nič viden da glavni junaki odpadajo, kot po tekočem. Pa še kaj, bi se našlo.

Ampak da solim zakaj je brezveze, vsak naj sam pogleda pa odoči zakaj ja in zakaj ne, kar sem navedel so zgolj dejstva :)
Macy
# 08.02.2018 ob 15:31
@Zlobni genij?

No, a ti ni to dovolj dober odgovor? Zdi se nam zanimiva, zato jo radi gledamo. Pa tudi, če je posneta pred marogastim zaslonom - kaj ima to veze? Saj ne vidiš tega zaslona, ko jo gledaš.
watwat
# 08.02.2018 ob 16:06
Glede likov je izredno pomembno tudi to, da nihče ni bad guy samo zato da je zloben. Vsi imajo svoj backstory, da so takšni kot so in delajo v svoje dobro, z vsaj v njihovi glavi dobrimi nameni. Nihče ni boljši kot drug in prav z vsakim se lahko poistovetiš. To dela zgodbo izjemno zanimivo in gledljivo
Slo_v_k
# 08.02.2018 ob 15:33
@Zlobni genij
Kaj bi pa se rad, poleg tega da ti nekdo rece da je nekaj zanimivo.

Dobra zgodba, dobra scenografija, se bolsja kostumografija, dobri igralci, dobre sise, sex, klanje, spletke, ljubezen... skratka ni da ni. GOT in Vikingi, carske nadaljevanke, zacni gledat pa bos razumel. Boljse od vseh celovecercev, ki sem jih do zdej videl.
watwat
# 08.02.2018 ob 16:03
To kar je GOT naredil za tv verjetno ni in ne bo nobena serija nikoli več. Nekatere scene so fantastične in enakovredne največjim filmom, kar je glede na to, da gre za serijo, ki ima za sabo že lepo število delov še toliko bolj impresivno.

Tudi sama zgodba je izjemna. Kako se lahko razvijajo liki, iz zlobnih v dobre in obratno. Da nekoga sovražiš, potem navijaš za njega in ga hitro spet sovražiš je še nikoli prej videno. Da o presenetljivih koncih ne govorim. Pač posneto po literarnem vrhuncu. Ampak glej...ni vse za vsakega. Tudi LOTR nekateri ne štekajo. Jaz pač osebno ne razumem kaj je tako posebnega na Star Wars.
krjen3
# 08.02.2018 ob 16:07
Daj ne bluzi genij no. Nekaj komentator ti je objasnilo na lep način, če ti pa to ni dovolj potem pa lepo bluzenje naprej želim.
Šatan
# 08.02.2018 ob 15:33
Od kod obsesija? No ja, ne bi rekel ravno obsesija (vsaj jaz nisem "obseden" v dobesednem pomenu), je pa serija zanimiva (oz. knjige še bolj, če si jih bral)... Zakaj? Zaradi tega, ker prikazuje like kot vsakdanje ljudi z vsakdanjimi problemi (eni so hudo potrebni, drugi agresivni, spet tretji veliki lažnivci, spletkarji itd.). Poleg vsega naštetega noben lik ni favoriziran v smislu, da ker je "kao" glavni lik, pa že ne more umret. Aha... To je bistvo - za vsakega se najde palca... No, za nekatere se je palca našla že v 1. sezoni :D
DrKult
# 08.02.2018 ob 16:55
Zlobni genij nekaterim ljudem je všeč določen žanr. Tebi ta žanr pač ne potegne, meni pa zelo. Enako kot Gospodar Prstanov, kaj čem zdaj. Če izvzamemo magijo, Game of Thrones zelo dobro prikazuje, kako je izgledala politika v srednjem veku. Nima cenene zgodbe s posiležnimi monotonimi karaktri tipa heroj s samimi pozitivnimi lastnostmi na eni in bad guy na drugi strani s samimi negativnimi lastnotmi. Prikazuje taktično vojskovanje, poleg tega zaradi enormnega budgeta vse skupaj zgleda naravnost fantastično. Tudi z vidika čiste cinematografije je GoT vrhunska serija. V tem se lahko nedvomno kosa z najboljšimi filmi vseh časov. Izgleda naravnost fantastično. To in še tisoč razlogov je, zakaj je ta serija tako popularna
Macy
# 08.02.2018 ob 16:54
@Zlobni genij

več kot očitno je zakaj si sploh komentiral to temo - po domače povedano zato, da "zaje....š", ker si ti očitno nad nami, ki gledamo GOT in imaš zagotovo dosti boljši okus. Če bi rad takšen odgovor kot si ga želiš - daj primer serije, ki je tebi super mega the best in čitljivo konstruktivno obrazložiš zakaj z dobrim, čitljivim in konstruktivnim odgovorom. Da bomo razumeli kaj je zate čitljivo konstruktivno pojasnilo.
Resnica123
# 08.02.2018 ob 16:19
Serija podira rekorde, "junaki" pa se hvalijo ker ne gledajo. Da ne gledas najbolj gledane in dodelane serije v zgodovini clovestva pac ni nekaj s cimer bi se lahko hvalil, saj si ti na izgubi.
MatoX
# 08.02.2018 ob 16:00
Srednji vek premaknjen v fantazijski svet. In vsi liki so ranljivi. Nikoli neveš kdo bo naslednji...
LujzBeck
# 08.02.2018 ob 17:58
@Zlobni genij,

navedena serija je izjemna iz razloga, ker lepo pokaže, kako deluje svet, ki je v seriji sicer postavljen v domišljijsko deželo in v srednjeveški čas, a se celotno dogajanje z lahkoto preslika v današnje obdobje. Tako serija lepo prikaže človekov pohlep po oblasti ter vso dvoličnost in spletkarstvo ljudi, ki ne poznajo vrednot, kot sta zaupanje in lojalnost, ampak jih je večina na strani tistega, ki ima denar, ter pretežno delujejo zgolj v lastnem interesu (kot v resničnem življenju). Lepo je prikazano tudi, da človek ni samo dober ali samo hudoben, ampak da poseduje obe lastnosti, ki prideta zdaj ena zdaj druga na plano v odvisnosti od situacije, v kateri se človek znajde. Ljudje v seriji so tudi dejansko ljudje, z vsem svojim včasih tudi prostaškim obnašanjem in besediščem, brez neke lažne vljudnosti in raznoraznih ''protokolov''. Poleg tega je tudi veliko zasukov v zgodbi, ob katerih ti vzame sapo, izjemnih bitk, lepe pokrajine, skratka, GoT je verjetno najboljša serija doslej.
SvobodnaVolja
# 08.02.2018 ob 20:45
@Zlobni genij in drugim, ki še niso gledali.

Preden sem zares padel not v nadaljevanko je bilo potrebnih šest delov. Ko sem videl prizor v katerem Gregor Clegane odseka konju glavo z enim zamahom sem ostal prilepljen in vse ostale dele pogledal kar se da hitro. To je bilo, ko je bila aktualna 4. sezona.

Kar se meni zdi zanimivo so liki. So junaki, antijunaki, zlobneži, psihopati in super psiopatski psihopati. Res je, da ni klasičnega dobrega in slabega. Potrebno pa je tudi pogledat iz zornega kota katerega od likov. Primer je Jamie Lannister. V prvem delu izstopi kot glavni zlikovec. Aroganten, lep, domišljav vitez iz najbogatejše družine vseh sedmih kraljestev. Član kraljeve garde in verjetno najboljši mečevalec. Gledalcu se zameri z zelo nizkotnim dejanjem ob izvajanju zelo neprimernega občevanja. Isti lik je do konca doživel neverjetno preobrazbo. Vest in morala sta zamenjala brezbrižnost in vse kar je bilo del njega.

Zanimiva mi je tudi sama zgodba, ki se prepleta med vsemi (iz knjig) POV liki in ostalimi. Boj za oblast je verjetno glavna tema pri večini. Imaš iskanje ljubezni, dostojanstva, časti. Imaš maščevanje, osvajanje, mučenje.....
Začinjeno je z neverjetno eksplicitnimi prizori nasilja in spolnosti. Češnjo na vrh pa da domišljiski svet z zmaji in ledenimi zombiji.
Kar mene, kot bralca Pesmi ledu in ognja moti je verjetno to, da ni dovolj CGI budžeta. Če se že morajo odločiti med zmajem, volkovi ali hodci. Tudi samo pripovedovanje zgodbe nekoliko nazaduje v zadnjih dveh sezonah sta pa še vedno super.
Splača se pogledat vsaj prvo sezono. Na podlagi tega se da ustvarini neko mnenje za prihodnje, kar pa ne pomeni, da so za vsakim korakom vedno nova presenečenja.
watwat
# 08.02.2018 ob 19:31
Lost in Prison break pač nikakor ne :D čudno, da se še kdo spomne teh serij. Pomembne samo v trenutku, ko so se predvajale.

Če bi omenil serije kot so Oz, The Wire, Breaking Bad bi se mogoče lahko debatiralo.
Cini Minis
# 08.02.2018 ob 20:23
kaj pa kardashians ? Da best...
artoum
# 09.02.2018 ob 00:33
@Šatan
a tako, sliši se zanimivo.

@aljaz26
si me sprva malce nasmejal, ampak imaš u bistvu prav. že prej so bile nanizanke in nadaljevanke, z Lost-om so pa šle nadaljevanke na nov nivo. že zaradi same igralske zasedbe in samega proračuna.
SvobodnaVolja
# 08.02.2018 ob 21:09
Aljaž eno je serija, kjer stoji vsak del za sebe, drugo pa nadaljevanka, kjer se deli navezujejo na prejšnje in so njihovo nadaljevanje.
aljaz26
# 08.02.2018 ob 20:59
Jao ljudje nisem mislil revolucionarna v smislu 'kvalitete' temveč kako je spremenila svet serij, popularizirala medij. Pred tistima Lostom ni bilo kvalitetne serije, ki bi imela enoten story arc, oz. da ni tipa CSI (vsak del zase).
Šatan
# 08.02.2018 ob 20:47
@artoum: nisem sicer pogledal vsega, a za tisto, kar sem, se mi ni zdelo škoda časa. Kolikor poznam zgodovino, so šli precej po dejstvih (npr. zloglasno plenjenje po prvem uradno znanem stiku z zahodnim svetom, ko so razčeflikali Lindisfarne - krščanski samostan na SV Anglije leta 793) - pač čisto druga tematika, ne gre direktno primerjati tega pa GOT-a...
JezenZa3
# 08.02.2018 ob 20:16
Ne vem zakaj bi sploh kdo omenil MTV serijo Shannara Chronicles pod...katerokoli novico...
Zlobni genij
# 09.02.2018 ob 10:27
Hah, komedija. Rečem eno in vi se na podlagi tega obnašate kot da me poznate že vrsto let, oz. psihonalizirate moj karakter na podlagi mojega pošteno zastavljenega vprašanja, ki vas ni silil, ter prav tako od vas zahteval ničesar, temveč kvečjemu prosil za pošten odgovor. Eni ste odgovorili na pošten način in mi lepo obrazložili famo, spet drugi pa z jezo in obrazložili ničesar razen svojih frustracij in prepričanj. Je bilo pa lepo prebrati vaše komentarje, ker se dejansko med njimi vidi, kako smo si ljudje dejansko različni in ima vsak svoj vpogled v svet, pa naj bo ta pozitivno ali negativno nastrojen. :)
FireBurn
# 08.02.2018 ob 20:38
Zlobni genij zahtevaš, da ti mi tukaj čitljivo in konstruktivno opišemo, zakaj nam je pač neka serija všeč, medtem ko sam tega nisi bil sposoben, ko ti je enako vprašanje zastavil Macy.

In kaj manjka temu, da pač nekaj rad gledam, samo zato, ker mi je pač zanimivo?
Ne potrebujem prav nobenega razloga, da mi je nek žanr pač všeč. Res imaš neumno razmišljanje.

Se mi kar smilijo tvoji prijatelji...
artoum
# 08.02.2018 ob 16:23
ponedeljki zjutraj .. prvo pogledat, če je že torent :)

je pa res ja, mene je pritegnila sama kvaliteta vsega. najboljše mi je pa to , ker veš , da nihče ni varen. še ti liki , ki so še živi, so imeli vsaj enkrat srečo , da še skačejo naokoli. eni celo nadnaravno :). ampak to niti slučajno ne pokvari vzdušja, kvečjemu doda na ogenj.

ps
če se kakšnemu da.
eni zelo hvalijo Vikinge. nisem še pogledal niti enega dela. kakšna je ta serija v primerjavi z GOT ? hvala vnaprej.
streljaj
# 08.02.2018 ob 15:58
Who cares? ...edini realen podatek zame je, kdaj bo dosegljivo na torrentih... te zgolj biološke entitete in njihova dnevna rutina me ne gane; v današnjem času se mi zdi bolj pomembno, da izvemo kdaj bo omogočen dostop do digitalne vsebine, ki s sabo prinese celovito zgodbo fantazijskega sveta, ne pa izsek iz življenja nekoga, ki v sicer še ponuja svoj realen stas in glas.
seba goričan
# 08.02.2018 ob 19:53
že primerjat Lost in tole je brezpredmetno...zame osebno so prve tri sezone Lost in Dexter daleč pred vsemi, pogledam pa rad tudi GOT seveda....super serija z mogoče preveč liki in pa tole čakanje na novo sezono je utrujajoče....
Zlobni genij
# 08.02.2018 ob 17:53
@vsem: Hvala lepa za vaše odgovore. Teme nisem načel zato, da bi se z vami bril norca ali kaj podobnega, kot je rekla @Macy, ampak zato, da bi od vas mogoče izvedel tisto, česar ne morem izvedeti od svojih prijateljev, ker namesto, da bi veselo in prijazno odgovorili na čisto preprosto vprašanje, odgovorijo z jezo in se rajši umaknejo ali zamenjajo temo. Skratka, nisem tukaj da bi drezal v vaše sršenje gnezdo. :)

Pa da odgovorim. Težko rečem katera serija mi je najljubša, pa ne zato, ker jih je preveč, ampak zato, ker jih ne gledam več tako kot sem jih včasih. Rajši filme evropske ali mehiške produkcije kot kaj drugega. Nazadnje sem si v celoti ogledal tretjo epizodo devete sezone serije Nadnaravno in dve, tri epizodi Slepe Pege, in prenehal, ker se mi je odvijanje zdelo precej dolgočasno. Sem si pa nedavno ogledal nekaj kratkih odlomkov serije Shannara Chronicles in predvsem Netflixove serije Black Mirror, in moram priznati, da mi je bila tematika serije Black Mirror kar precej všeč, in, da bom z veseljem zagrizel v vabo, ko bom za to našel primeren čas. Če bo pa nastopila priložnost, bom pa z veseljem z vami delil svoje vtise. :)
aljaz26
# 08.02.2018 ob 18:34
GOT je kul, ampak govorit da je najbolj pomembna serija oz. revolucionarna ni res, več so nardile definitvno Lost in Prison Break, brez katerih danes najbrž nebi bilo niti GOTa.
Zlobni genij
# 08.02.2018 ob 16:01
Da se dopolnim. Sej ravno v tem je težava, dragi multimedijski portalci, da rečejo, da je serija zanimiva, ampak sploh ne znajo podrobneje obrazložiti zakaj. Ko pa malce dregnem vanje, pa se počutim, kot, da sem ravnokar dregnil v sršenje gnezdo, ko mi na moje vprašanje odgovorijo z jeznim tonom, namesto z dobrim, s pravim, z lepim, s konstruktivnim, in z razumevajočim komentarjem, s katerim bi mi lahko dejansko predstavili poanto njihove kao najljubše televizijske serije. :)
Zlobni genij
# 08.02.2018 ob 15:19
Ne razumem od kod tolikšna obsesija ? Naj mi nekdo prosim lepo in čitljivo obrazloži zakaj je velik oboževalec te serije in kaj je na njej tako zelo posebnega, poleg seveda tega, da je večino posneta pred modrim ali zelenim zaslonom, da jo tako zelo rad/a gleda? Namreč osebno se prav čudim, ko klepetam s svojimi prijatelji in njenimi oboževalci in mi niso sposobni dati pravega dobrega čitljivega konstruktivnega odgovora, razen seveda tega, da pač radi gledajo ker se jim zdi zanimiva. :)
Kazalo