Množična poroka 12. decembra 2012. Foto: EPA
Množična poroka 12. decembra 2012. Foto: EPA

Datum 4. januar 2013 namreč v kitajski mandarinščini zveni podobno kot stavek "Ljubil/a te bom vse življenje". Samo v Pekingu se je na ta dan poročilo okoli 10.000 parov, številni pa so na matične urade prišli nenapovedano, v upanju, da se bodo lahko poročili tudi oni.

Podobna mrzlica se je na Kitajskem zgodila tudi 12. decembra leta 2012, saj je bil to zadnji datum v tem stoletju s tremi enakimi številkami. Po mnenju Kitajcev enake številke v datumu prinašajo srečo, 12. 12. 2012 pa se poleg tega v mandarinščini izgovori podobno kot "ljubil/a bom". Takrat je bil naval parov, ki so se želeli poročiti, tako velik, da so oblasti morale vpoklicati dodatne uslužbence, poroča BBC.

Podobno se je zgodilo v petek, ko so matične urade po vsej državi znova preplavili zaljubljenci. Na otoku Hainan so pari čakali celo na dežju, da bi dahnili usodni "da".

Na Kitajskem, kjer se vsako leto poroči več kot deset milijonov parov, so poleg že omenjenih datumov priljubljeni tudi tisti, ki vsebujejo številko osem, saj ta zveni podobno kot sreča. Tako so se na primer številni poročili na prvi dan olimpijskih iger na Kitajskem, ki so se začele 8. avgusta (osmi mesec) leta 2008 ob 8. uri in osem minut.

Na drugi strani številka štiri velja za nesrečno, saj njena izgovorjava zveni podobno kot beseda smrt. Na Kitajskem tako v nekaterih stavbah ni četrtega ali 14. nadstropja. Srečni 4. januar 2013 je tako le redka izjema.