Džao Vej je ena bolj znanih kitajskih igralk. Foto: Reuters
Džao Vej je ena bolj znanih kitajskih igralk. Foto: Reuters

Gre za zadnjo v vrsti čudaških tožb na Kitajskem.

Po navedbah tožnika mu je bila škoda narejena med gledanjem uspešne serije Mama tigrica o težavah ločenega para pri vzgajanju hčerke, v kateri igra Džao, ena bolj znanih kitajskih igralk.

Okrožno sodišče v Šanghaju ni želelo sporočiti, ali je primer ovrglo ali ne, je pa neimenovani vir s sodišča tožbo kritiziral, češ da gre pri takih primerih za nepotrebno tratenje pravosodnih virov.

Kot poroča Guardian, se ob primeru ponovno porajajo pomisleki glede malenkostnih tožb na Kitajskem, potem ko je nova zakonodaja sodiščem s 1. majem otežila zavračanje tožb. Sodišča morajo zdaj podati jasno ubesedene argumente, zakaj so tožbo ovrgla, državljani pa se imajo na odločitev pravico pritožiti.

Po tej spremembi se je število tožb na Kitajskem v primerjavi z istim obdobjem lani povečalo za 29 odstotkov, na dober milijon. Novi sistem so uvedli, da bi naredili konec "obstrukcijskemu vedenju sodišč in uradnikov", ki da se vmešavajo v primere. Izpostavljajo pa primer Džao Vej zdaj kot enega tistih, pri katerem državljani zlorabljajo svojo pravico do tožb.