Medtem ko so drugi kolesarji drveli proti cilju, je Debesay taval po mestu (na fotografiji zmagovalec dirke Michal Kwiatkowski). Foto: EPA
Medtem ko so drugi kolesarji drveli proti cilju, je Debesay taval po mestu (na fotografiji zmagovalec dirke Michal Kwiatkowski). Foto: EPA

24-letni kolesar je v petek debitiral na belgijski klasiki E3 Harelbeke, ki pa se zanj ni končala najbolj uspešno, saj se je po odstopu na poti do cilja izgubil.

Na srečo mu je na pomoč priskočil gledalec, ki je zmedenega kolesarja opazil približno 20 kilometrov pred ciljem. Debesaya je povabil k sebi domov, kjer se je kolesar najprej oprhal in najedel, nato pa je prijazni možakar poklical v hotel v Roeselareju, kjer je bivala njegova ekipa. Debesay se je k Dimension Dati vrnil ob 21. uri, štiri ure po koncu dirke.

"To je izjemna zgodba. To je bila njegova prva dirka v Flandriji. Bil je za glavnino, v skupini, ki se je odločila, da se bo do Harelbekeja peljala po stranskih poteh. Zašel je s poti. Dirka je bila dolga 200 km, on jih je prekolesaril 206. Nato se je opogumil in za pomoč prosil gledalca. Ta mu je predlagal, naj z njim kolesari do njegovega doma. Tam se je oprhal, dobil je čista oblačila in hrano. Mi smo bili zelo zaskrbljeni. Obvestili smo policijo, sodnike dirke, prireditelje, nihče ni nič vedel. Nato pa smo prejeli klic," je nevsakdanjo zgodbo razložil športni direktor Dimension Date Pierre Heynderickx.