Kolumbijci so posneli telenovelo z obilico romantičnih zapletov o sanjskem nogometnem moštvu La Seleccion iz devetdesetih let in poskrbeli za veliko uspešnico. Foto: EPA
Kolumbijci so posneli telenovelo z obilico romantičnih zapletov o sanjskem nogometnem moštvu La Seleccion iz devetdesetih let in poskrbeli za veliko uspešnico. Foto: EPA

Televizijska novela La Seleccion - v angleško govorečih deželah jo tržijo z naslovom Nogometne sanje, svet strasti - sledi zapletom štirih glavnih junakov, "pravih" nogometašev, ki uživajo v Kolumbiji status nacionalnih ikon.

Gre za idole kolumbijskih generacij, v telenoveli so uprizorjeni kapetan reprezentance Carlos "El Pibe" (Otročiček) Valderrama, vratar Rene "El Loco" (Norec) Higuita, napadalec Faustino Asprilla in zvezni igralec Freddy Rincon - četverica, ki je tvorila ogrodje reprezentance na svetovnih prvenstvih v Italiji (1990), ZDA (1994) in Franciji (1998).

"Prav ti glavni junaki so najboljši predstavniki vseh značajev in ljudi Kolumbije in so zelo močni z vidika dramatičnosti. Svetu smo želeli poslati sporočilo ter spremeniti uveljavljeno podobo o Kolumbiji kot nasilnem svetu narkokartelov in oboroženih paramilitarističnih tolp. Siti smo bili že vsega tega. Želimo poudariti, da so v Kolumbiji tudi posamezniki, ki so zapisani visokim moralnim načelom, poštenemu in trdemu delu ter sposobni doseganja izjemnih naporov. Gre za zgodbo, ki temelji na njihovih resničnih življenjskih zgodbah, vendar pa smo si ob tem dovolili tudi nekaj ustvarjalne svobode za popestritev dogajanja in ustvarjanje suspenza za večjo dramatičnost," je dejal eden izmed soustvarjalcev telenovele Ricardo Coral.

Kolumbija upa na SP v Braziliji
Ustvarjalci televizijske limonade so izbrali igralce, ki so čim bolj podobni pravim nogometnim junakom, paziti pa so morali tudi na vse značajske in telesne značilnosti, kot je denimo košata in kodrasta "afropričeska", prepoznavni znak slovitega Valderrame.

Televizijski producenti so tako zelo uspešno zajahali val znova oživljene priljubljenosti kolumbijske izbrane nogometne vrste, ki je zelo blizu novemu sanjskemu uspehu z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v nogometu prihodnje leto v Braziliji. Reprezentanca je dva kroga pred koncem z osmimi zmagami na drugem mestu južnoameriških kvalifikacij za SP, za vodilno Argentino zaostaja tri točke, pred tretjeuvrščenim Čilom pa ima dve točki prednosti.