Belen nastopa v oglasih, o njej pišejo rumene revije, za seboj ima celo filmske izkušnje. Foto: EPA
Belen nastopa v oglasih, o njej pišejo rumene revije, za seboj ima celo filmske izkušnje. Foto: EPA

Skoraj leto dni je minilo od padca vlade Silvia Berlusconija, lastnika televizijske mreže Mediaset in človeka, za katerega je znano, da se ženskim čarom le stežka upre. Kot je ugasnila njegova zvezda, pa se drugačni časi obetajo tudi za italijansko televizijo na splošno.

Na čelo odbora, ki nadzoruje vse italijanske televizije, je namreč prišla Anna Maria Tarantola, ki si je zaradi pričeske, strogega videza in konservativnih stališč prislužila več primerjav z "železno lady" Margaret Thatcher, nekatere spominja tudi na britansko kraljico Elizabeto II. Tarantola se je javno zavzela za to, da bi na malih zaslonih pogosteje prikazovali "normalne ženske" namesto silikonsko popravljenih starlet, ki so v Berlusconijevih časih dobivale toliko pozornosti, da so postale prave zvezdnice.

"Program je preveč plehek"
"Ni mi všeč način, kako televizija prikazuje ženske. Želim si več programa, ki ne bo tako plehek in bo predstavljal prave vrednote te družbe. Televizija mora sporočati ljudem, da so ženske čudovite naravne, takšne, kakršne so se rodile," je dejala Tarantola, ki jo je na ta položaj imenoval premier Mario Monti. Nekateri kritiki pa so dejali, da se gre Tarantola pravo križarsko vojno proti "obdobju bunga bunga".

Prepovedane tetovaže za misice
V Italiji naj bi po Berlusconijevem odhodu opažali počasne premike pri spremembi dojemanja žensk tudi na drugih področjih javnega življenja. Tako se na primer letošnje kandidatke za mis Italije po odru niso sprehajale v bikiniju, ampak so jim izbrali mnogo bolj "spodobne" enodelne kopalke. Poleg tega kandidatke, ki so imele kakšno lepotno operacijo ali pa so jim telesa krasile tetovaže in piercingi, sploh niso smele nastopiti.

Na spremembo pravil naj bi namignila ministrica za delo in enake možnosti Elsa Fornero, ki je imela veliko povedati tudi proti eni najbolj znanih TV-starlet, argentinski lepotici Belen Rodriguez, ki je na oder glasbenega festivala v San Remu stopila v izjemno zapeljivi obleki.