Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 16 glasov Ocenite to novico!
Jastogi veljajo za kulinarično specialiteto
Jastoge je treba pred kuhanjem onesvestiti. Foto: Reuters
Švicarska vlada je napovedala tudi začetek intenzivnega boja proti nezakonitim vzrejališčem psov in napravam, ki pse ob lajanju samodejno kaznujejo. Foto: Reuters

Dodaj v

Konec dolgoletne tradicije klasičnega kuhanja jastogov - v lonec le še tiste, ki so nezavestni

Borci za pravice živali zadovoljni, gostinci ne
11. januar 2018 ob 17:09
Bern - MMC RTV SLO, STA

Švica ni prepoznavna zgolj po urah in čokoladi, temveč tudi po strogih zakonih za zaščito živali.

Tokrat je v svojih ukrepih stopila še korak naprej - prepovedala je kuhanje jastogov, ko so ti še pri zavesti. Takšen postopek priprave sicer velja za nenadomestljivega že vse od začetka priprave te specialitete.

Švicarska vlada je naredila konec kuharskemu receptu kuhanja zavestnih jastogov in zapovedala, da je treba živali pred pripravo usmrtiti ali onesvestiti. Iz Berna so sporočili, da je dovoljena le usmrtitev z električnim udarom ali močnim udarcem.

Jastogovo mehko meso, ki je sicer obdano z robustnim oklepom, je prepleteno z občutljivim živčnim sistemom. To pomeni, da živi jastogi ob kuhanju doživljajo nepredstavljivo bolečino.

Tudi prevoz jastogov z mesta ulova bo v prihodnje prilagojen udobju jastogov. Vlada je dodala še, da: "jastogov ni več dovoljeno prevažati na ledeni podlagi ali v ledeni vodi. Vedno jih je treba prevažati v okolju, ki je podobno njihovemu naravnemu habitatu."

Novost, ki jo je vlada uzakonila na pobudo borcev za pravice živali, pa je razburila predvsem hotelski in gostinski sektor, ki se z reformo ne strinja.

Boj v Italiji
Švicarski aktivisti pa v boju za pravice jastogov niso sami. Kot smo poročali že junija lani, je v Italiji skupina za zaščito živali sprožila kazenski postopek proti nekemu lastniku restavracije v bližini Firenc in opozorila, da v njegovi restavraciji živi jastogi čakajo v hladilniku, preden jih vržejo v lonec z vrelo vodo.

Vrhovno sodišče je italijanskemu gostincu naložilo plačilo 2.000 evrov kazni in dodatnih 3.000 evrov sodnih stroškov.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
crtomirjansa
# 11.01.2018 ob 17:37
Sicr pa, zakaj je ta clanek pod rubriko "zabava", meni osebno to ni prevec zabavno?
crtomirjansa
# 11.01.2018 ob 17:34
Hvala bogu!
Je bil ze zadnji cajt da se tudi takim zivalicam omogoci vsaj dostojna smrt, ce ne ze zivljenje.
Drugace se pa strinjm s ponocnjakom, naj se kaksen kihar prba namociti rit v vrelo vodo...
Ponočnjak
# 11.01.2018 ob 17:31
Končno! Zanimivo bi bilo opazovati kuharja pri zavesti v kropu...
jacknicholson
# 11.01.2018 ob 17:43
@cocker - Preveriti, ali bo rak res nezavesten, bo verjetno tudi težje delo za inšpektorja.

To je res, a stvar je v tem, da kupci (stranke) ne bodo več niti pričakovale oz. naročevale tako pripravljenih jastogov in posledično gostinci zanje ne bodo morali računati. Mogoče se bo še kdaj kakšen tako pripravil na črno, a v veliki meri so problem rešili.
jacknicholson
# 11.01.2018 ob 19:10
@josh k.

Mislim, da če skuhaš jastoga živega zmanjšaš verjetnost zastrupitve s hrano. Jastogi imajo v sebi škodljive bakterije, ki se hitro razmnožujejo, ko jastog umre (jastog začne razpadati). Če ga skuhaš živega tako zmanjšaš to širjenje bakterij.
ElTorro
# 11.01.2018 ob 20:57
In vendar se premika...

Naslednji korak bi lahko bila prepoved transporta živih živali dlje kot 50km.
josh k.
# 11.01.2018 ob 19:57
Vprašam in dobim minus ?
Hvala za odgovor jacknicholson.
aktivist
# 11.01.2018 ob 17:58
Aja ne ne po tem se pa ne bomo zgledovali po Svici, bi se glasil tipicni komentar na MMC-ju
Skippy
# 11.01.2018 ob 20:13
Kapo dol Švica. Svetlobna leta pred Bananistanom.

A ti veš, da je to tista Švica, ki ima pravzaprav iztrebljene vse svoje zveri in ne dovoljuje njihove ponovne naselitve? Ki pošlje skoraj vojsko nad vsakega medveda, ki po pomoti zaide tja in ga ubije?
josh k.
# 11.01.2018 ob 18:43
Zakaj mora biti jastog živ za kuhanje ? Zaradi okusa ali barve ?
Vreizeja
# 12.01.2018 ob 01:09
Moraš biti res totalno brez empatije, da si zaželiš jesti jastoga, ko vsi vemo, kaj mora prestati uboga žival.
mihajloo
# 11.01.2018 ob 17:59
Kapo dol Švica. Svetlobna leta pred Bananistanom.
PikiMiki
# 11.01.2018 ob 17:39
@crtomirjansa
Hehe, kuharji kar doskrat namočijo kak del telesa v vrelo vodo, pa tudi kak olje jim ne uide ;)
1a34
# 11.01.2018 ob 21:49
Ne reče se zastonj:
Za jastoge je to druga Švica.
P.S. Podpiram zmanjševanje agresije znotraj človeštva, ki se že dogaja, in ki bo k sreči pripeljalo tudi do zmanjšanja agresije ljudi do živali.
Murko
# 12.01.2018 ob 22:58
Ahh, brezzveze neki.
Volkosvinj
# 12.01.2018 ob 08:45
Odlično, tudi meni je bilo vedno kruto kakšno "pot" opravijo preden pristanejo na krožniku...
slovenkaaaa
# 12.01.2018 ob 07:59
Če ga skuhaš živega tako zmanjšaš to širjenje bakterij.

jacknicholson, ne razumem, kakšne bakterije se začnejo širiti, če tik preden ga daš v lonec, rukneš jastoga po glavi, da umre in ga daš v lonec. Saj ga ni treba en dan prej ubiti...
Adebisi
# 11.01.2018 ob 21:01
Prepovedati je treba tudi prodajo zivih zivali kot hrano drugim zivalim (npr. misi za kace ali cricki za plazilce).
Treba je tudi prepreciti domacim mackam, da ubijajo ptice, ker to pocnejo le za uzitek.
Treba je tudi... marsikaj.
tulumba
# 11.01.2018 ob 18:26
Omotičen, nezavesten, speč, introvertiran, suicidalno navdahnjen, avtističen....?
cocker
# 11.01.2018 ob 17:31
Haha, to sigurno ne bo šlo. Tisti gostinci, ki to ponujajo, jim kazen ne pomeni veliko škodo. Preveriti, ali bo rak res nezavesten, bo verjetno tudi težje delo za inšpektorja.
Podobno je s prstaci (školjke). So prepovedane za nabiranje in za hrano, dobiš jih pa v vsaki drugi gostilni na jadranu.
Tisto kar nekdo prepove, se najbolj prodaja. Torej, na žalost, uboge žive rake bodo še vedno metali v krop pri zavesti ---
vrtojb5
# 11.01.2018 ob 20:19
Kera bedna fora, spet aktivisti delajo sranje.
Kazalo