Približuje se dan, ko bo princ pred svetovno javnostjo svojo izbranko popeljal pred oltar. Foto: Reuters
Približuje se dan, ko bo princ pred svetovno javnostjo svojo izbranko popeljal pred oltar. Foto: Reuters
Elizabeta II
Kraljica še nikoli ni zavrnila poroke. Foto: EPA

Na Otoku so javno objavili kraljičino pismo o privolitvi, ki ga bo najbolj oblegani kraljevi par ta hip po poroki dobil v dar za spomin.

Preden sta se britanski princ William in njegova izbranka Kate Middleton odločila za skok v zakonski jarem, sta v skladu z zakonom iz 18. stoletja potrebovala tudi privolitev Williamove babice, britanske kraljice Elizabete II. Kralj Jurij III. je zakon sprejel leta 1772, in sicer po tem, ko se je njegov brat tajno poročil z žensko dvomljivega slovesa. Se pa zdi skoraj neverjetno, da bi kraljica kadar koli zavrnila poroko.

Kate - ljubka in vredna zaupanja
V pismu, ki se imenuje Izjava o soglasju, je kraljica Williamovo zaročenko označila kot zaupanja vredno in zelo ljubo Catherine Elizabeth Middleton, Williama pa kot njenega ljubega vnuka.

Elizabeta je v preteklosti privolila tudi v poroko svojega sina princa Charlesa z Diano in pozneje s Camillo. Čeprav ne obstaja noben predpis, ki bi prepovedoval poroko katerega člana britanske kraljeve družine z navadnim smrtnikom, pa je popolnoma drugače, če bi William želel pred oltar popeljati katoličanko. Če bi hotel to storiti, bi se moral odpovedati pravici do prestola, za katerega je drugi v vrsti.

Anglikanski nadškof počaščen
Priprave za kraljevo poroko pa so še naprej v polnem razmahu. Anglikanski nadškof Rowan Williams, ki bo prihodnji teden poročil princa in njegovo izvoljenko, je posnel kratek film, v katerem je spregovoril o svoji vlogi na kraljevi poroki.

Canterburyjski nadškof, ki bo vodil obred v Westminstrski opatiji 29. aprila, je v filmu dejal, da je počaščen, ker bo sodeloval pri zgodovinskem dogodku. Williams je poudaril, da bo kraljeva poroka pozitivno sporočilo svetu.