Kraljica soula Aretha Franklin. Foto: EPA
Kraljica soula Aretha Franklin. Foto: EPA

Film z naslovom Amazing Grace bi morali prikazati na filmskem festivalu Telluride v Coloradu, a je pevka to preprečila, saj dokumentarec po njenih besedah vsebuje preveč glasbe z njenih koncertov in albumov, pri kateri niso bile upoštevane njene avtorske pravice.

Ali bo film na ogled tudi zunaj festivala Telluride, ki se je končal v ponedeljek, še ni znano, saj se je odredba sodišča nanašala le na omenjeni festival manjšega formata v Coloradu. Film Amazing Grace je bil sicer uvrščen v program filmskega festivala v Torontu, ki se bo začel ta teden. Franklinova temu za zdaj še ni oporekala.

Film je posnel režiser Sydney Pollack, ki je umrl leta 2008. Dele filma je začel snemati že leta 1972, ker pa z njihovo kakovostjo ni bil povsem zadovoljen, je projekt potisnil na stranski tir. Dokončno podobo njegovemu delu je dal producent Alan Elliott.

Temnopolta pevka, ki je začela z gospelom, nato pa svojo pevsko pot razširila z rhythm and bluesom, džezom in soulom, si je že konec 60. let prejšnjega stoletja prislužila naziv kraljica soula. Slovi po uspešnicah, kot so Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman in I Say A Little Prayer. Za svoje delo je prejela več kot ducat grammyjev. Je tudi prva glasbenica, ki je prestopila prag hrama slavnih rock'n'rolla.