Britanski kmetje so nad aplikacijo navdušeni. Foto: Reuters
Britanski kmetje so nad aplikacijo navdušeni. Foto: Reuters

"Tudder", kot so aplikacijo poimenovali, omogoča lastnikom goveda, da z enim klikom všečkajo kravo ali bika, ki jim pade v oči. Aplikacija jih nato preusmeri na spletno stran SellMyLivestock, kjer lahko izbrskajo še več podatkov in fotografij goveda, preden se odločijo, kaj kupiti.

Podatki vključujejo povprečno mlečnost predstavljenih krav in vsebnost proteinov, ter potencial telitve, pojasnjuje Doug Bairner, izvršni direktor podjetja Hectare Agritech, ki upravlja britansko spletno stran SellMyLivestock.

"Parčkanje živine prek spleta je še lažje kot parčkanje ljudi, ker je na strani zbrana ogromna količina podatkov za vsako od teh čudovitih živali, tako da lahko napovemo, kakšni bodo njihovi potomci," pravi Bairner.

Tudder dejansko deluje na povsem enak način kot Tinder. Foto: Reuters
Tudder dejansko deluje na povsem enak način kot Tinder. Foto: Reuters

Deluje kot Tinder

Po navedbah razvijalcev aplikacije je Tudder prvo spletno orodje za parčkanje živine, deluje pa dejansko zelo podobno kot Tinder.

Kmetje s pomočjo pametnih telefonov najprej izberejo, ali iščejo samca ali samico, nato pa začnejo prečesavati fotografije posameznih živali ‒ s klikom v desno fotografijo všečkajo, v levo pa jo zavrnejo, vse dokler ne najdejo pravega partnerja za svojo žival.

Aplikacija povezuje govedorejce po vsej Veliki Britaniji, kar močno olajša trgovanje. Kot je za Reuters povedal govedorejec James Bridger, je Tudder živali razbremenil stresa pri transportu in predstavlja resnega tekmeca tradicionalnim živinskim sejmom.

"Nič ni boljšega, kot da vidiš žival v njenem domačem, naravnem okolju, ne pa, da jo naložiš na tovornjak," pravi.

Na strani SellMyLivestock je predstavljeno za več kot 56 milijonov evrov goveda in krmila, s tem pa tudi ruši mite, da so kmetje obtičali v preteklosti, pravi Bairner. "Čeprav ima preostali svet določene predstave glede kmetovanja, gre dejansko za zelo tehnološko napredno panogo," razlaga Bairner.