Julija Samojlova ne razume, zakaj Ukrajina prepoznava grožnjo v
Julija Samojlova ne razume, zakaj Ukrajina prepoznava grožnjo v "drobnem dekletu, kot je ona". Foto: EPA
Nastop ruske izbranke z balado Flame is Burning je že nekaj časa sprožal polemike. Foto: EPA

V Moskvi upajo, da bo Ukrajina razmislila o umiku prepovedi nastopa ruske predstavnice Julije Samojlove na tekmovanju za pesem Evrovizije maja v Kijevu. Razlog za prepoved je pevkin nastop na poletnem koncertu leta 2015 na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija.

"Z našega vidika je odločitev o prepovedi popolnoma nepoštena in obžalovanja vredna," besede tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova povzema AFP. Ob tem je Peskov izrazil upanje, da bo Kijev svojo odločitev ponovno pretehtal.

Juliji Samojlovi je ukrajinska varnostna služba za tri leta prepovedala vstop v državo. Kot je pojasnila predstavnica varnostne službe Olena Gitljanska, so odločitev sprejeli v sredo, kot razlog pa je navedla kršitev ukrajinske zakonodaje.

Paraolimpijka in pevka razočarana
Sedemindvajsetletna pevka, ki je od otroštva na invalidskem vozičku, je med drugim leta 2014 nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, junija 2015 pa na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport.

Po besedah Peskova Kremelj upa, da bo Kijev preklical svojo odločitev in da bo ruska predstavnica lahko nastopila na tekmovanju za pesem Evrovizije v Kijevu. Ob tem je Peskov kritiziral odločitev Ukrajine za prepoved nastopa tako pomembne tekmovalke ter dodal, da odločitev resno razvrednoti letošnje tekmovanje.

Pevka je že v sredo povedala, da je odločitev Ukrajine ni razžalostila in da upa na njeno spremembo. Dodala je, da ne razume, zakaj Ukrajina prepoznava grožnjo v "drobnem dekletu, kot je ona".

Letošnje sodelovanje Rusije v Kijevu je prežeto s političnimi napetostmi glede na to, da nekdanji sovjetski sosedi nista v dobrih odnosih, odkar si je Moskva marca leta 2014 priključila Krim.

Nastop ruske izbranke z balado Flame is Burning je sicer že nekaj časa sprožal polemike. Rusija je z odločitvijo o tem, koga bo poslala v ukrajinsko prestolnico, odlašala do zadnjega, s tem pa sprožala medijska ugibanja, da bi se iz tekmovanja lahko tudi umaknila iz bojazni pred protesti.

EBU: Rusinja lahko nastopi prek satelita
Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je ob zavedanju, da Ukrajina svoje odločitve glede prepovedi morda ne bo spremenila in da bi ohranila politično nevtralnost glasbenega tekmovanja, ruskemu televizijskemu kanalu ponudila, da ruska predstavnica nastopi v živo prek satelitske povezave.

V kolikor bi se uvrstila v finale, bi tudi na njem nastopila prek satelitske povezave. Kot še piše na evrovizijski spletni strani, bi to bil prvi tak primer v šestdesetletni zgodovini tekmovanja.