76-letni Johnston se bo v prihodnje gotovo izognil podobnim spodrsljajem, saj septembra odhaja s položaja kraljičinega odposlanca, nasledila ga bo kanadska astronavtka Julie Payette. Foto: EPA
76-letni Johnston se bo v prihodnje gotovo izognil podobnim spodrsljajem, saj septembra odhaja s položaja kraljičinega odposlanca, nasledila ga bo kanadska astronavtka Julie Payette. Foto: EPA
Michelle Obama je Elizabeto II. objela, a je z gesto bolj kot kraljico razburila opazovalce. Foto: EPA

Med dogodkom v Londonu, na katerem so se poklonili 150-obletnici Kanade, so ga fotografi v objektive ujeli, medtem ko se je narahlo dotaknil komolca Elizabete II., česar si po pravilih ne bi smel privoščiti, a je Johnston pojasnil, da ga je skrbelo za varnost 91-letne kraljice med spuščanjem po stopnišču.

"Želel sem se samo prepričati, da se ne bi spotaknila," je povedal za CBC in dodal: "Sestop iz Kanadske hiše na Trafalgarski trg je malce neroden, na stopnišču pa je bila še malce spolzka preproga, tako da sem raje prelomil protokol, kot da bi prišlo do padca.

"Kronane glave" celo objemali
Johnston, kraljičin predstavnik v Kanadi – Elizabeta II. je tudi njihova kraljica, saj Kanada spada med države Commonwealtha – nikakor ni prvi diplomat ali državnik, ki je kršil kraljevi protokol: leta 2009 je zgražanje povzročila ameriška prva dama Michelle Obama, ki si je kraljico drznila celo objeti, zaradi podobnega obnašanja pa so leta 1992 takratnega avstralskega premierja Paula Keatinga označili za "sluzavca".

A Elizabeta II. še zdaleč ni edina članica kraljeve družine, ki je doživela takšne protokolarne kršitve, piše BBC. Leta 2014 se je denimo neprimerno obnašal zvezdnik NBA-ja LeBron James, ki je med skupnim fotografiranjem položil roko na rame vojvodinje Kate, nekaj podobnega si je privoščil igralec Tom Hiddleston, ki se je v podobni drži pred objektive postavil z vojvodinjo Camillo, soprogo princa Charlesa.

Na omenjeni slovesnosti ob 150-letnici Kanade je kraljico spremljal tudi soprog, 96-letni princ Phillip, ki kljub nedavno napovedani upokojitvi ohranja dokaj natrpan urnik družabnih obveznosti.