Kruh je v človeško prehrano vključen že več tisočletij, kljub temu pa je o njegovi starodavni pripravi znanega zelo malo. Foto: Reuters
Kruh je v človeško prehrano vključen že več tisočletij, kljub temu pa je o njegovi starodavni pripravi znanega zelo malo. Foto: Reuters

Do najnovejšega odkritja so bili znanstveniki prepričani, da najstarejši recept za jed, ki je na vseh delih sveta zelo priljubljena še danes, izhaja iz Turčije. Turški recept je star 9.000 let.

Nedavna odkritja arheologov so potrdila domneve, da je prvi recept za kruh veliko starejši od turškega. V Črni puščavi v Jordaniji so odkrili drobtinice kruha, ki je nastal na podlagi starodavnega recepta izpred 14.000 let.

Znanstvenica Amaia Arranz-Otaegui, ki sicer deluje na univerzi v Københavnu, je ob pomembnem odkritju povedala: "Kruh predstavlja močno vez med sodobno kulinariko in kulinariko v preteklosti. Povezuje nas z našimi predniki."

Starodavni kruh so predniki proizvedli v več fazah. Ključnega pomena je bila predelava žit v fino, gladko moko. Jordanski recept tako zapoveduje, da je treba moko najprej ustvariti iz divje pšenice in ječmena. V naslednji fazi je treba gomolje divjih rastlin, ki rastejo v vodi, zmečkati v kašo, naposled pa je treba vse skupaj zgnesti v vzžvrkljano testo. Testo so spekli na vročih kamnih.

Naši predniki so kruh v prvi vrsti najpogosteje uporabljali za to, da so vanj ovijali meso. Čeprav je kruh v človeško prehrano vključen že več tisočletij, pa o njegovi starodavni pripravi vemo le peščico.