Ena najbolj prepoznavnih pričesk na svetu. Foto: Reuters
Ena najbolj prepoznavnih pričesk na svetu. Foto: Reuters
Kim Džong Un in Ri Sol Džu
Prvi par Severne Koreje. Kimova žena Ri sedi na njegovi desni. Foto: Reuters

Kot poroča južnokorejski časopsi Čosun Ilbo, je Pjongjang tokrat "za tarčo" vzel vse moške, ki imajo dolge lase, saj je pravilo jasno - dovoljeni so le kratki. Po poročanju Južnih Korejcev so predstavniki oblasti ukaz vodstva vzeli celo tako resno, da se sprehajajo po šolah in univerzah s škarjami v rokah in kar na kraju samem ostrižejo vsakega, ki ne ustreza novim pravilom.

Severnim Korejcem so tudi naročili, naj se poklonijo svojemu vodji Kim Džong Unu, ki nosi pričesko, zaradi katere je na Zahodu velikokrat tarča posmeha, a v Pjongjangu se na to ne ozirajo. Svojim prebivalcem so namreč naročili, naj si omislijo čim bolj podobno pričesko, kot jo ima Kim, ki je nad ušesi pobrit, lase pa ima počesane močno nazaj, da pričeska dobi skoraj obliko trikotnika.

Pravilo se zdi sicer nekoliko nenavadno, saj so Kimovi lasje zagotovo daljši od dveh centimetrov ...

"Umetniško svobodo" imajo le umetniki
"Uniformni" pričeski se ne bodo mogle izogniti niti ženske. Njim so naročili, naj posnemajo pričesko Kimove žene Ri Sol Džu. Edini, ki jim ni treba upoštevati novih modnih smernic, so umetniki.

Po poročanju Telegrapha želi Kim Džong Un s pričesko posnemati svojega dedka Kim Il Sunga, ki velja za ustanovitelja Severne Koreje in je vladal, ko je bila država še razmeroma uspešna. Kim Il Sung je namreč v mladosti tudi imel na nekaterih delih pobrito glavo. Nekateri pa celo trdijo, da si je Kim Džong Un omislil plastično operacijo, ki naj bi mu pomagala, da bi bil bolj podoben svojemu dedku.