Za Lennona je bil Let it Be nenavaden album, ki je odražal trenja, ki so izbruhnila med njim in drugimi člani zasedbe - Paulom McCartneyjem, Georgeem Harrisonom in Ringom Starrom. Foto:
Za Lennona je bil Let it Be nenavaden album, ki je odražal trenja, ki so izbruhnila med njim in drugimi člani zasedbe - Paulom McCartneyjem, Georgeem Harrisonom in Ringom Starrom. Foto:
the Beatles
The Beatles sodijo med največje glasbene skupine vseh časov. Foto: EPA

Septembra se bo na dražbi znašel radijski intervju, ki ga je po snemanju zadnjega studijskega albuma zasedbe The Beatles Let it Be z Johnom Lennonom posnel radijski didžej in kritik revije Village Voice Howard Smith.

Kot je v intervjuju povedal Lennon, je bilo snemanje njihovega 12. albuma pravo mučenje. Znamenita četverica je takrat ravno končala snemanje studijskega albuma Let it Be leta 1969 in je bila pred razpadom, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Več o Johnu Lennonu lahko izveste v glasbenem dokumentarcu Zadnja leta Johna Lennona, ki bo na sporedu v soboto, 21. septembra, ob 22.00 na TV SLO 2.

The Beatles so album Let it Be, ki je izšel leta 1970 in ki ga je revija Rolling Stone uvrstila med 500 najboljših albumov vseh časov, večinoma posneli v Londonu kot dopolnilo istoimenskemu filmu.

Vendar pa je bil za Lennona, ki je bil ubit leta 1980, Let it Be nenavaden album, ki je odražal trenja, ki so izbruhnila med njim in drugimi člani zasedbe - Paulom McCartneyjem, Georgeem Harrisonom in Ringom Starrom. "Nikoli ga nismo resnično dokončali. V resnici si ga nismo želeli delati. Paul nas je silil, da se ga lotimo," je v intervjuju povedal Lennon.

Po navedbah dražbene hiše RR Auction iz ameriške zvezne države New Hampshire je uro dolg intervju na dveh kolutih štiri desetletja ležal pozabljen v košari na Smithovem podstrešju v New Yorku. Na spletni dražbi, ki bo potekala od 19. do 26. septembra, si zanj obetajo od 5.000 do 10.000 dolarjev (od 3.700 do 7.500 evrov).

Beatlomanija po vsem svetu
The Beatles sodijo med največje glasbene skupine vseh časov. Njihov uspeh se je po letih truda in nastopov v manjših lokalih začel s skladbo Love me do, s katero so leta 1962 osvojili glasbene lestvice. V Veliki Britaniji se je s tem začela tako imenovana beatlomanija, ki se je do leta 1964 razširila tudi v ZDA.

Mladina se je zgledovala po članih skupine, najzvestejše oboževalke pa so na njihovih koncertih omedlevale. Beatli so vplivali na glasbene in modne smernice po vsem svetu. John Lennon in Paul McCartney (pozneje tudi George Harrison) sta pisala besedila pesmi, večino njihovih albumov pa je produciral George Martin.

Zadnji koncert so The Beatles odigrali leta 1966 v San Franciscu. Po razhodu skupine je upanja neštetih oboževalcev za ponovno združitev prekinila smrt Johna Lennona leta 1980.