Leseni grad pred postojnskim vrtcem. Foto: Barbara Renčof
Leseni grad pred postojnskim vrtcem. Foto: Barbara Renčof
Roman Doles je ljubiteljski tesar že vse življenje. Foto: Barbara Renčof

Roman je za leseni grad porabil pet kubičnih metrov smrekovega in borovega lesa. Grad je sestavljen iz kar 1.500 različnih kosov, težak pa dve toni. Preden so ga postavili na igrišče vrtca v Postojni, so za leseno igralo pridobili ustrezen certifikat o varnosti.

"Ljubezen do lesa je v vseh nas. Mislim, da je ta kar gensko pogojena. Že tisočletja smo povezani z lesom, saj je to dobrina, brez katere bi težko preživeli, daje nam varnost, toplino in hrano," pove Roman o svojem odnosu do lesa, ko ga obiščemo v njegovi domači delavnici, kjer je vse lepo pospravljeno in na svojem mestu. "Les je sonce, ujeto v materijo," še doda in brusi kos lesa za nov izdelek.

Otroci v postojnskem vrtcu že navdušeno raziskujejo leseni grad in se prepuščajo svoji domišljiji. Ravnateljica Vrtca Postojna Tonja Ferjančič pravi, "da so veseli nove pridobitve, ki je nekoliko drugačno igralo, saj bodo ob njem otroci razvijali simbolno igro, namenjeno bo druženju in igranju vlog, predvsem pa bo spodbujalo otroško domišljijo".

Barbara Renčof, TV Slovenija