Frančišek se je najbolj razveselil rojaka Diega Maradone, prav objem med svetim očetom in nogometašem pa je v dvorani požel največji aplavz 400-glave množice. Maradona je papežu podaril svoj podpisani dres iz argentinske izbrane vrste. Foto: Reuters
Frančišek se je najbolj razveselil rojaka Diega Maradone, prav objem med svetim očetom in nogometašem pa je v dvorani požel največji aplavz 400-glave množice. Maradona je papežu podaril svoj podpisani dres iz argentinske izbrane vrste. Foto: Reuters
Na tekmi so vsi iskali Diega Maradono, ki je pokazal nekaj svojih nogometnih trikov. Foto: Reuters
Roberto Baggio z družino in papežem
Roberto Baggio se je z družino udeležil sprejema v čast dobrodelnemu dogodku. Foto: Reuters
Alessandro Del Piero
Dogodka se je udeležil tudi Alessandro Del Piero. Foto: Reuters

Vse je "zakuhal" prav papež, ki je nekdanjega argentinskega nogometaša Javierja Zanettija, zdajšnjega podpredsednika Interja, zaprosil, naj v njegovem imenu zbere nogometaše, ki so se v zgodovino nogometa zapisali z velikimi začetnicami, ter naj jih znova za en večer zvabi na nogometno zelenico. Nekateri med njimi že dolgo niso brcali žoge, ampak vabila papeža se pač ne zavrne, tako da so se včeraj zvečer v nogometni boj podali nekdanji in zdajšnji nogometni zvezdniki, kot so Diego Maradona, Roberto Baggio, Andrej Ševčenko, Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Samuel Eto'o ...

Rezultat je bil na nogometni tekmi zvezdnikov za mir Partita per la pace postranskega pomena, zbrani denar so namenili projektu Alternativa za življenje, ki si prizadeva za boljšo medicinsko oskrbo in izobrazbo mladih, ampak naj ga kljub temu omenimo - ekipa nekdanjega Barceloninega trenerja in novega argentinskega selektorja Gerarda Martina, imenovana Pupi, je na olimpijskem stadionu s 6:3 premagala zasedbo Arsenalovega stratega Arsena Wengerja, imenovano Scholas. Za drugo so zadeli Juan Iturbe, Roberto Baggio in Roque Santa Cruz, za zmagovalce pa Andrej Ševčenko dvakrat, Mauro Icardi trikrat ter Tomer Hemed.

Med poraženci se je znašel tudi legendarni Diego Maradona, v katerega so bile med tekmo uprte vse oči, igralci so ga ves čas iskali, da bi mu podali, ta pa je pokazal, da so njegovi nogometni "triki" še tu, kljub 53 letom. Maradona je po porazu dejal, da se je v njihovi ekipi poznala odsotnost Francesca Tottija: "Danes je tukaj veliko številk 10, ki navdušujejo ljudi: Baggio, Del Piero, jaz ... ampak manjka eden, ime mu je Francesco Totti."

Papež se nogometne tekme sicer ni udeležil, je pa prek videopovezave nagovoril zbrane na stadionu. "Takšen športen dogodek je simbolična poteza in dokaz, da je mogoče doseči mir na svetu."

400 ljudi na popoldanskem sprejemu
Papež je nogometne zvezdnike in druge povabljence v Vatikanu sprejel pred tekmo: "Zahvaljujem se vam, ker ste ustregli moji želji, da bi združil šampione in trenerje iz različnih držav in različnih ver na športni tekmi, s katero bi pokazali prijateljstvo in bratstvo. Nocoj je priložnost za zbiranje sredstev za dobrodelne projekte, še posebej pa za razmislek o vrednotah, ki jih lahko šport in nogomet promovirata. Vrednote, ki družijo vse nas, ne glede na versko prepričanje in kulturo. Recite ne diskriminaciji."

Frančišek se je najbolj razveselil rojaka Diega Maradone, prav objem med svetim očetom in nogometašem pa je v dvorani požel največji aplavz 400-glave množice. Maradona je papežu podaril svoj podpisani dres iz argentinske izbrane vrste, po srečanju pa je s predstavniki sedme sile delil občutke: "Papež je veliko več kot Maradona, ki je le nogometaš. Rekel mi je: Diego, čakal sem nate, in bil sem presrečen, ker sem tam." Dodal je, da se je nekaj časa oddaljil od Cerkve, ker je verjel, da ta ne stori dovolj za ljudi, ki potrebujejo pomoč, ampak papež Frančišek je vse spremenil: "Papež je brez konkurence, zaradi njega sem spremenil svoje mnenje. Sploh pa, ko se govori o miru, sem vedno zraven, tako kot tudi, ko gre za lačne otroke. Vsakih 15 sekund na svetu zaradi lakote umre en otrok, z vsem bogastvom, ki ga vidim tu, pa bi lahko ustvarili gore hrane."

Papežu so izročili pokal simbolične tekme. "Vere so vez miru in ne sovraštva," je dejal na popoldanski avdienci papež in dodal: "Tekma za mir je lep primer za neko novo dobo, v kateri narodi ne bodo sprožili orožja drug proti drugemu."