Velikonočni pirhi so del stoletne tradicije. Foto: EPA
Velikonočni pirhi so del stoletne tradicije. Foto: EPA
Na velikonočno soboto nesemo jedi k žegnu. Foto: EPA
Jedilno barvo zmešamo z vodo. Foto: EPA
Tradicionalno barvanje pisanic z voskom. Foto: EPA
V Beli krajini so izjemno prepoznavne pisanice, za pripravo katerih uporabijo vosek ter rdečo in črno barvo. Foto: EPA
Mnogi prisegajo na naravna barvila - še posebej lepo pirhe obarvajo čebulni olupki. Foto: EPA
Naše babice so pirhe barvale takole: z rastlinami, najlonko in naravnimi barvili. Foto: EPA
Umetelno pobarvani pirhi. Foto: EPA
Pirhi malo drugače: z zajčjimi ušesi. Foto: EPA

Vsak ima svoj okus, kakšni pirhi ali pisanice, kot jim tudi pravijo, so mu najbolj všeč - nekateri imajo radi kičaste barve in nalepke, drugi tradicionalno slovensko metodo barvanja jajc z voskom, spet tretji prisegajo na naravna barvila, med katerimi najbolj izstopa tisto iz čebulnih olupkov.

Standardna predpriprava jajc na barvanje (izjema - če uporabljamo naravna barvila): jajca položite v visoko kozico, prekrijte jih s hladno vodo in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte do trdega (približno 9 minut). Odstranite jajca z ognja, prelijte s hladno vodo in pustite, da se popolnom ohladijo, preden jih začnete barvati.

13 načinov za barvanje pirhov
1. Pribor za barvanje: Kupite lahko številne različne pribore, ki vsebujejo vse od nalepk do okrasnih stojal za pirhe.

2. Pripravite svojo jedilno barvo:
V skledici zmešajte 1/2-1 žlico barve za živila z dvema čajnima žličkama kisa ter prelijte z vodo do polovice skledice. Položite jajca v skledico. Dalj časa, ko pustite jajca v barvi, temnejši bo barvni odtenek. Eksperimentirajte z različnimi barvnimi kombinacijami. Ko jajca vzamete iz barve, jih nežno osušite s papirnato brisačko in položite na držalo.

3. Pastelni pirhi:
Preden jajca potopite v barvo, jih poslikajte s pasteli: preproste pike, vijuge, črte ..., nato poslikani del premažite z voskom - ta del bo ostal nepobarvan. Otroci lahko namesto barv uporabijo kar voščenke.

4. Vzorci z elastiko
Okoli trdo kuhanih jajc ovijte navadne elastike, nato pa jih potopite v barvo za živila. Odstranite jajca, osušite s papirnato brisačko in odstranite elastike. Deli pirha, prekriti z elastiko, ne bodo pobarvani. Ko ste enkrat elastike odstranili, lahko pirh potopite še v drugo barvo.

5. Marmornati pirhi
V kozarec, dovolj velik za eno jajce, dajte žlico olja, žlico kisa in žlico barvila za živila. Dodajte dovolj vode, da prekrije jajce, na hitro premešajte in vrzite notri trdo kuhano jajce. Jajce hitro izvlecite in potapkajte s papirnato brisačko.

6. Kolažni pirhi
Okrasite svoja jajca z različnimi okrasnimi materiali tako, da jih z belim lepilom pritrdite na jajca. Nekaj predlogov: okrasni cekini, gumbi, bleščice, kamenčki, nalepke ali pa jih celo prebarvajte s flomastri. Bodite ustvarjalni!

7. Naravna barvila
Z barvno tabelo spodaj ustvarite naravne tone. Zmešajte izbrano naravno barvilo s pol žlice kisa in nekaj vode v skodeli. Dodajte neskuhana jaca (naj bo dovolj vode, da prekrije jajca) in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte od 10 do 15 minut. Dalj ko kuhate, temnejši bo barvni odtenek, a ne manj kot 8 minut, da bodo jajca trdo kuhana.

Še druga naravna metoda: s to boste ustvarili čudoviti marmornat učinek. Ovijte neskuhana jajca v čebulne lupine (bele ali rdeče), špinačne liste ali svež žafran. Tako ovita jajca zavežite v stare najlonke in omot privežite. Vse skupaj kuhajte po zgornjih navodilih (s kisom vred). Pustite jajca nekaj časa v zavoju, nato pa odvijte.

Tretja cvetlično naravna metoda: neskuhana jajca navlažite, nato pa nanje pritisnite različne izrazite rastline (cvetovi trobentic, lističi rmana, praproti ...). Rastje pritrdite tako, da trdno ovijete okoli jajca najlonko, jo zavežete s sukancem in omot položite v posodo s čebulnimi olupki ali drugimi naravnimi barvili. Kuhajte. Kuhano ohladite in odvijte omot.

Barvna tabela:
Zunanji čebulni olupki, čaj ali kava - rjava barva
Turmerika, žafran, regrat, pomarančne ali limonine lupine - rumena
Brusnice - rdeča
Pesa, olupki rdeče čebule - škrlatna
Špinača - zelena
Borovnice - modra
Rdeče zelje - vijoličastomodra
Grozdni sok - barva sivke
Nastrgano korenje - rumenkasto oranžni toni
Orehi - temnorjavkasta
Čili v prahu - rjavkastooranžni toni

8. Pirhi, pobarvani z gobo
Gobo razrežite na majhne koščke. V nizko posodo ali na povoščen papir zlijte nekaj akrilne barve. Delčke gob pritrdite na bucike - eno za vsak barvni odtenek. Potopite gobo v barvo in z njo lahno premažite jajce. Za najboljši učinek začnite s temnejšimi odtenki. Jajce položite v jajčno stojalo, da se posuši.

9. Voskanje pirhov
Jajce pokapljajte z voskom iz prižgane sveče. Ko se vosek strdi, vrzite jajce v barvo za živila. Odstranite iz barve in osušite. Pozneje lahko postrgate vosek z jajca in jajce pomočite v drugo barvo ali pa vosek po želji pustite na pirhu.

10. Barvani pirhi
Uporabite nerazredčeno barvo za živila in palčke za ušesa, s katerimi pobarvate trdo kuhana jajca. Pirhe pustite v stojalih za jajca, da se posušijo, Namesto barve za živila lahko uporabite tudi akrilno barvo (a teh jajc potem ne jejte!).

11. Pirhi z obrazi
Uporabite materiale kot so sukanec, trakove in delčke različnih tkanin, da z njihovo pomočjo na pirhih pričarate podobe vaših družinskih članov. Pritrdite z belim lepilom. Oči, nos in usta narišite z alkoholnimi fluomastri. Nato izrežite tulec iz kartona za različne velikosti (oče, mama, otroci ...). Okrasite s tkaninami, ki naj bi predstavljale obleke - po želji na tulce napišite tudi imena. Takšni pirhi so lahko domiselni okras na velikonočni mizi.

12. Velikonočni zajčki
Uporabite barvilo za živila ali naravna barvila, s katerimi pobarvate jajca. Posušite. Za vsak pirh izrežite iz barvnega šeleshamerja dva ovalno oblikovana ušesa. Prilepite ušeska na vrh pirha. Dodajte še oči in s fluomastri zajčku narišite še smrček in brčice. Prilepite še vatno kroglico za repek.

13. Pirhi s semeni
Kuhano jajce premažite z lepilom (belim) in povaljajte po na povoskanem papirju razpostrtih semenih (bučnih, lanenih ...).

K. S.