Cyrusova je znana po tem, da med nastopi pogosto pokaže jezik, se dotika intimnih delov in
Cyrusova je znana po tem, da med nastopi pogosto pokaže jezik, se dotika intimnih delov in "twerka". Foto: EPA

Igralka in pevka je v Mehiki povzročila veliko razburjenja po tem, ko je na koncertu v Monterreyu eden izmed plesalcev pevko med twerkanjem (stresanjem z zadnjico) "našeškal" z mehiško zastavo. Incident je še toliko bolj naletel na slab odziv, saj je koncert sovpadal s praznovanji po vsej državi ob dnevu neodvisnosti Mehike, video pa je obšel ves svet.

Mehičani so zdaj zaprosili zvezno vlado, da raziščejo primer, in pevko tudi primerno kaznujejo. Tamkajšnji poslanec Francisco Trevino Cabello je dejal, da bi zvezdnico lahko kaznovali denarno s 1.200 ameriškimi dolarji ali pa da bi jo lahko v zaporu pridržali 36 ur, Dodal je, da je Mileyjino vedenje očitno posmehovanje njegovi državi: "Z zastavo so jo udarjali ali pa so ji čistili zadnjico ... V vsakem primeru gre za pomanjkanje spoštovanja." Za konec je dodal, da bi mehiške oblasti morale kaznovati Miley zaradi skrunitve zastave, kazni pa ne bi smel uiti niti organizator koncerta, čigar odgovornost je vedeti, kakšna bo vsebina Mileyjinega koncerta.

Mehičani so znani po tem, da so še posebej občutljivi, ko gre za nespoštovanje državnih simbolov. Leta 2008 so pevko Paulino Rubio kaznovali, ker je pozirala ovita le v mehiško zastavo.

Dominikanska republika korak pred Mehiko
Pevka si je s svojim vedenjem najverjetneje zaprla vrata pri Mehičanih, korak pred njimi pa so bili v Dominikanski republiki, kjer bi pevka morala nastopiti 13. septembra. Dominikanska republika je koncert tik pred zdajci odpovedala, saj meni, da pevka krši državne "vrednote in norme". Njene nastope so uradniki označili kot žalitev moralnih čustev. Še več, ker njena "dejanja kršijo vrednote in navade, so po dominikanskem zakonu kazniva", je poročal New York Daily News.