Japonski minister za okolje je  odredil občutno znižanje plač za vse zaposlene na ministrstvu, ki so bili vpleteni v incident. Foto: EPA
Japonski minister za okolje je odredil občutno znižanje plač za vse zaposlene na ministrstvu, ki so bili vpleteni v incident. Foto: EPA

Pred dnevi je japonsko ministrstvo za okolje od prebivalca Fukušime, kjer je bila v marčnem katastrofalnem potresu in cunamiju močno poškodovana tamkajšnja jedrska elektrarna, prejelo paket prsti z njegovega dvorišča. Uslužbenci ministrstva se niso mogli odločiti, kaj naj s paketom storijo. Izmerili so radioaktivnost prsti in ugotovili, da je raven sevanja podobna prsti z območja Tokia. Za nadaljnje analize se uslužbenci okoljskega ministrstva niso odločili, ampak so paket sklenili odvreči na obronkih Tokia.

Ko je za dogodek izvedel minister Goši Hosono, so morali odvrženo prst poiskati in jo podrobno pregledati. Poleg tega bodo neodgovorno ravnanje zdaj drago plačali, saj je Hosono odredil občutno znižanje plač za vse zaposlene na ministrstvu, ki so bili vpleteni v incident.

Hosono je izjavil tudi, da "kot minister nosi veliko odgovornost" in se zato do konca svojega mandata v celoti odpoveduje ministrski mesečni plači, ki znaša približno 15.000 evrov. Še naprej pa bo prejemal parlamentarno nadomestilo v znesku 13.000 evrov mesečno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.