Avstrijec je iz protesta nad ravnanjem z begunci v Avstriji in Evropi ustvaril skladbo, ki osvaja glasbene lestvice. Foto: Reuters
Avstrijec je iz protesta nad ravnanjem z begunci v Avstriji in Evropi ustvaril skladbo, ki osvaja glasbene lestvice. Foto: Reuters

Avstrijec je iz protesta nad ravnanjem z begunci v Avstriji in Evropi ustvaril skladbo, ki osvaja glasbene lestvice, pa čeprav gre za minuto popolne tišine in čeprav uradno sploh še ni izdana.

Avtor skladbe je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bo zaslužek od stvaritve namenil pomoči beguncem v prenatrpanem avstrijskem glavnem azilnem domu v mestu Traiskirchen, kjer trenutno prebiva 4.000 ljudi. 35-letni Avstrijec je begunski položaj in ravnanje EU-ja opisal kot nevredno evropskih idej in samega razumevanja človeških bitij.

Umetnik pravi, da je našel prave besede za nastali položaj - nič besed. S tem poudarja velik neuspeh avstrijske vlade in evropske politike glede problematike beguncev, opozarja.

Poudarja, da je njegov cilj predvsem vzpostavitev boljših pogojev za begunce v Traiskirchnu, da jim ne bo več treba spati na mokrih posteljah brez strehe nad glavo, živeti brez hrane, vode in svežih oblačil.

Prednaročila skladbe, ki naj bi bila izdana šele naslednji mesec, so skladbo minute popolne tišine dvignile na prvo mesto avstrijske lestvice iTunes. Minuto molka je sicer mogoče kupiti na spletu za 99 centov. Skladbo so v celoti ali pa v delih predvajale tudi nekatere avstrijske in nemške radijske postaje.