Zanimivosti
23-letnica ne bo zastopala Ukrajine na svetovnem izboru na Kitajskem 9. decembra. Foto: Reuters

Dodaj v

Mis Ukrajine odvzeli krono, ker je ločena mama

Organizatorji že iščejo novo predstavnico za mis sveta
10. oktober 2018 ob 08:35
Kijev - MMC RTV SLO

Veronika Didusenko je že imela v rokah lento in na glavi krono, toda njeno veselje so uničili organizatorji izbora za mis Ukrajine, ko so izvedeli, da je ločena in da ima štiriletnega sina.

"V skladu s pravili nacionalnega lepotnega tekmovanja mora dekle, ki želi tekmovati, izpolnjevati določene zahteve, med njimi je tudi navedeno, da ne sme biti poročena ali imeti otroka," so zapisali organizatorji v sporočilu za javnost. "Rodila je pri 19 letih in se potem ločila. Menim, da je napačno, da bi takšno osebo imeli za vzor, ki bi mu drugi sledili," je dejal po besedah Didusenkove eden izmed sodnikov na izboru.

Toda organizatorji so pozneje pojasnili, da so 23-letnici odvzeli krono, ker je zavedno kršila pravila izbora. Po njihovih besedah je Didusenkova "podpisala pogodbo in sprejela pogoje", toda lagala o svojem zasebnem življenju.

Ko je v javnost prišla novica o odvzemu naziva, se je Didusenkova na svojih družbenih omrežjih zahvalila vsem svojim oboževalcem, ker jo podpirajo v teh "težkih časih". Ukrajinska manekenka je hkrati naznanila, da bo sprožila kampanjo za podporo vsem ženskam, ki ne smejo tekmovati na lepotnih izborih samo zato, ker so mame.

Organizatorji izbora bodo novo mis razglasili kmalu. Svetovni izbor bo 9. decembra na Kitajskem.

View this post on Instagram

Нарешті, усвідомивши все, що трапилося, відзнявши перші прямі ефіри та інтерв`ю для ЗМІ, я можу поділитися своїми емоціями! Мене переповнює невимовна вдячність комітету @missukraine_officialкожному, хто мне підтримував, я відчуваю Вашу любов і віру - це ДИВОВИЖНО Дякую надзвичайним @landik19 за підтримку 24/7, @ayten.novruzova, @zorianchuk, @katya_den, @veronica_v78, виконавчому директору @kioseviktoriya Моя щира подяка членам ЖУРІ: @mashaefrosinina, @aakucherenko, @nikolaytyshchenko, @vova_ostapchuk, @olgakharlan, @iusypchuk_bogdan @gorovaya_irina, @aysina_julia, @yuriy_tkach та красномовним ведучим @kosadcha, @gorbunovyuriy І ,звичайно, спасибі чудовій @polina.tkach за передачу естафети Обожнюю моїх дівчат: Miss Ukraine Earth @anastasiia_kryvokhyzha та Miss Ukraine International @bogdana_tarasyk #missukraine2018

A post shared by Veronika Didusenko (@veronika_didusenko) on Sep 21, 2018 at 10:17am PDT

View this post on Instagram

PRESS RELEASE Veronika Didusenko is launching a global campaign against discrimination toward women participating in the Miss World pageant on the basis that they are mothers. On September 27, Veronika Didusenko held a press conference where she made her first official statement regarding her disqualification and removal of the Miss Ukraine 2018 title, about her reasons, and her subsequent actions. On September 20, 2018, Veronika Dіdusenko received the winner’s crown and the title "Miss Ukraine 2018". However, on September 24, the Organizing Committee of the National Beauty Pageant "Miss Ukraine" issued a statement that Veronika Didusenko was stripped of the title "Miss Ukraine". The official reason for this decision is the violation of the rules of the National Beauty Pageant. According to the rules, participants who are married and have a child are not allowed to participate in the competition. In addition, the statement claims that the same participation requirements are contained in the unified rules and conditions of the Miss World 2018 pageant. While it’s true that Veronika Didusenko reported false information, she did so to draw attention to the discriminatory practices, ones that correspond only to the time and the standards of the era when they were created. Unlike in 1951, in the 21st century it is unacceptable to discriminate against women, particularly on the basis of motherhood. With such a requirement, the organizers of the competition force women to choose not to give birth or to get an abortion for the sake of their dreams and career aspirations. To understand the scale, there are 15,000 young women participating in this year's competition in Ukraine alone, as well as a million young women participating in beauty pageants all over the world.

A post shared by Veronika Didusenko (@veronika_didusenko) on Sep 27, 2018 at 10:29am PDT

View this post on Instagram

Be open-hearted and brave simultaneously... That’s how the magic works✨

A post shared by Veronika Didusenko (@veronika_didusenko) on Sep 29, 2018 at 11:35am PDT

View this post on Instagram

My name is Veronika. Not such a long time ago I was wearing a crown of Miss Ukraine 2018, a crown which would allow me to represent my country at the Miss World contest in China. I wanted to tell the world a unique story of my country – home of truly heroic and freedom-loving people. Yet, my right to represent my country on the global scene was taken away from me because of the rules written 70 years ago. The archaic rules which ban mothers from the Miss Ukraine contest. The discriminatory rules which were written when racial segregation was still the norm. Worldwide the number of girls who participate in this contest amounts to millions. Millions of women are allowed to participate only if they don’t have children. In 2018 this is simply not right. This discrimination on the grounds of motherhood must end. This indirect encouragement of abortion must end. I AM LAUNCHING A FUNDRAISING COMPAIGN to deliver this message globally. With your help I will take the fight for the abolition of this disgraceful prehistoric rule to every major global capital. Time to stand up for a women’s right not to be punished for being a mother. We must eliminate the last remaining rule which discriminates against women with children. #righttobeamother

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
zapravico
# 10.10.2018 ob 08:40
Bedarija
dobersvet
# 10.10.2018 ob 08:44
Res je lušna, vsaka čast, to je dvojna zmaga ne glede na to, da so ji vzeli krono.
Hope
# 10.10.2018 ob 08:47
Pravila so pravila. mogoče niso za vse primerna ali sodobna, a taka so. Misica, ki goljufa, res ni za zgled. Zakaj toliko prahu?

Zanimivo sicer v naslovu pompozno avtor tega članka navaja, da je bila težava ta, da je "ločena mama". Kar ne drži, težava je namreč "da ne sme biti poročena ali imeti otroka". Enaka "težava" (v skladu s pravili) bi bila, če bi bila poročena in imela otroka. Ali bila poročena, vendar brez otrok. Ali ne bila nikoli poročena in imela otroka.
por
# 10.10.2018 ob 08:49
Predlagam, da ustanovi komisijo za taka pereča vprašanja. Zahtevajo naj, da se mora lepotnega tekmovanja udeležiti vsaj 3 ženske nad 40 let, 3 ženske nad 30 in 3 ženske nad 20. Vsaj 2 ženski morata biti invalidki. Vsaj 4 ženske nad 80 kg. Vsaj 2 morata biti bivša moška. Ženske strogo ne smejo imeti enakih odtenkov las ali oči. Ženske z idealnimi merami naj imajo že v štartu minus točke, ker so predstavnice privilegirane DNK kaste. Močnejše ženske in invalidke naj plačajo samo 50% kotizacije. Lol.
Binder Dandet
# 10.10.2018 ob 09:09
Neumno pravilo, ampak je pravilo, katerega je morala poznat ob prijavi.
mrblack
# 10.10.2018 ob 08:55
V osnovi se vsi mediji seveda obesajo na danasnje feministicne teznje, ampak dejsta so pa cisto pravno banalna. Tekmovanje, ki se mu rece “Miss” - naziv pred imenom za neporocene zenske - seveda ne more imeti “Mrs.” Zenska je lagala s tem ko je podpisala pogodbo, krsila clene pogodbe, zato je pravna podlaga za razdrtje pogodbe oz. odvzem krone cisto legitimna.

Sicer pa je lep primer absurda danasnje druzbe, ko nastane medijska feministicna drama na tekmovanju, ki ga sicer feministke v osnovi prezirajo in zanicujejo.
lukace5
# 10.10.2018 ob 08:44
Ukrajina je res neverjetna kar se lepih punc tice. Gres v klub v Kijevu ali Odesi in je kot na modni reviji. Res neverjetno...
Simon_Marini
# 10.10.2018 ob 09:04
Lepa pa neumna. Sklicevati se na pravila, da so zastarela? Pa saj gre lahko na tekmovanje, kjer so (bile) ženske poročene in imajo otroke.
mojenovoime
# 10.10.2018 ob 09:59
Pravila so pravila. Eden od pravil tudi pravi, da mora biti mis lepa in diskriminira grde. Tega pa ne bo noben kritiziral?
Seneca
# 10.10.2018 ob 08:59
mene pa nekateri še vedno prepričujejo, da je potem ko rodi vsaka ženska debela...
sumtb
# 10.10.2018 ob 10:02
Bedarija gor ali dol, pravila je poznala in je lagala, tole se lahko smatra tudi poskus poslovne prevare na račun ostalih tekmovalk.
mojenovoime
# 10.10.2018 ob 10:00
Hej, prvi se zavedajte, da tole tekmkvanje odvzame karierno možnost povprečnim ali grdim ženskam, pol pa govorte da odvzema karierno možnost ločenim. Slednje je bila njena izbira, z lepoto ali grdoto se pa človek rodi.
mrblack
# 10.10.2018 ob 08:40
Glede na fotografijo finalistk, jim ne bo tezko najti zamenjavo.
monte
# 10.10.2018 ob 09:59
s prijavo na tekmovanje je sprejela (in podpisala) pogoje tekmovanja. Če ji pravila niso bila všeč, se pač ne bi prijavila. Zavestno je kršila pravila in v prijavi očitno navedla netočne podatke. Konec debate.
Zakaj se nad pravili in pogoji ni pritožila pred prijavo???
Lahko se nam zdi pravilo butasto, ampak organizatorji imajo pravico (in morajo) postaviti pravila. Tako je pri vsaki stvari.
Potemtakem se lahko tožarijo in zganjajo lažno diskriminacijo tudi babice, ker je v pogojih starostna omejitev; ja, tudi one so v tem primeru diskriminirane!!!
exwannabe
# 10.10.2018 ob 08:47
...dobrodošel srednji vek...
in sem anti #metoo nebulozam....
vERA
# 10.10.2018 ob 11:36
kršila je pravila in lagala... sploh nima veze s tem, ali je to v redu ali ne... pravila so pač pravila... če piše, da ne smeš bit ločen, ne smeš bit ločen... pa kaj tukaj delate dramo o tem?... pa srednji vek, pa na grmado... pa podobne idiotarije...

a z goljufijo je dosegla svoje, svet jo je videl in njena kariera se lahko začne
rampage
# 10.10.2018 ob 10:53
A bo uboga revica odgovarjala za goljufijo? Seveda ne bo.
srsly?
# 10.10.2018 ob 09:27
Tudi avstrijski miss so pred kratkim vzeli naslov (po mesecu dni), ker je kršila pravila glede oglaševanja/promoviranja ...
oliva
# 10.10.2018 ob 11:07
Zavajajoč naslov.
Pravila so pravila; kakršna so, če se z njimi strinjaš in jih podpišeš, je to to.
Lahko se npr. tudi ne bi.

Drugače pa je res zelo luštna.
fah-q
# 10.10.2018 ob 12:18
pravilo gor ali dol-z izključitvijo ima bistveno več globalne publicitete kot večina miss iz večine držav...a kdo pozna miss moldavije? romunije? poljske? jst še za našo ne vem, kdo je...
jayz
# 10.10.2018 ob 11:18
Ne vem kolk je tu PS na slikah a lepa je, res lepa.
Macy
# 10.10.2018 ob 10:27
Poleg tega pa se v svojem zapisu pritožuje čez 70 let staro zastarelo pravilo, ironično pa ji je vseeno za 70 let staro lepotno tekmovanje, ki te punce zreducira na nič manj kot krave na semnju. To da te ocenjujejo glede na to kakšno rit in oprsje imaš pa ni sporno?
SUGS
# 10.10.2018 ob 10:25
Privatno tekmovanje, privatna pravila, nič groznega.

In nenazadnje - ni nek presežek
h123
# 10.10.2018 ob 13:01
Namesto, da se prizadevate naj spemenijo pravilo raje nehajte gledati/spremljati in bodo taka neumna tekmovanja odpovedali.
zabowski
# 10.10.2018 ob 12:59
naj bo srečna, da ji očitno ne bo treba plačati kakšnih penalov za to goljufijo
watwat
# 10.10.2018 ob 12:26
Res je lepotica.
pikam_dopust
# 10.10.2018 ob 12:16
Pogoja sta:
1) ne sme biti poročena (ženska NI bila poročena, ker je bila ločena) in/ali
2) ne sme imeti otroka (ženska IMA otroka).

Skratka gre za konservativna pravila, kjer se je izbiralo nedotaknjeno mlado meso za potrebne moške (izbori za mistra nimajo podobnih pogojev!). Ker so pravila zastarela (t.j. iz časov, ko ločitev še ni bila možna in ločenk zato ni bilo, bile so pa nezakonske matere), ločenke lahko tekmujejo, seveda pod pogojem, da niso mame. Mame so pa vedno avtomatično izločene, ne glede na njihov zakonski status.

Seveda gre za diskriminacijo: moški ne marajo "obnucanega" mesa.

Zastarela prireditev, ki je namenjena moškim sponzorjem in mladim lovačam, ki si iščejo bogatega sponzorja. Pravila zgolj sledijo tem potrebam. Te potrebe (enih in drugih) bodo vedno obstajale, zato bodo obstajale tudi take prireditve.
Škoda je o tem izgubljati besede - ni to neka znanost, kaj je tu bistvo.
Kdor se tu prijavlja in trdi, da ne ve, za kaj je pravzaprav šlo, se globoko spreneveda, da ne rečem laže...
evaevi
# 10.10.2018 ob 10:57
Tekmovanja za mis niso ravno feministični dosežek, prav dopade se mi, da je ta (nesporna in zares lepotica) povzročila ta 'zaplet' :D
gesan
# 10.10.2018 ob 12:35
ena pesem gre nekako takole:
"pravila pravila, da bi me udavila
ili kičmu savila i skorz ošašavila,
neka glupa pravila u crnom blesavila...

Torej, ne gre se za to kdo je v nekem treutnku nekje najlepši ampak kdo je najbolj moralno podoben pravilom.
Pa pravijo, da je birokracija problem družbe...

in že to, da se sploh posveča tolko pozornosti tem osladnim oslarijam, je betežno!

hahahaha
pikam_dopust
# 10.10.2018 ob 12:21
Ne razumes pravil, pa se prijavis? Tu pamet kar brsti. In zakaj rabis biti mis? Prostituirati se da tudi brez lente.!

Da se, ampak cena mesa je tu nižja.
V tem je bistvo zadeve.
trust mi, ni malo "gospodičen", ki jim ni težko dati nog narazen 20-30-40 let starejšemu moškemu, če ima ta starostni razliki debelo denarnico. Seveda gre za ugledne dame, ki imajo o sebi nadvse visoko mnenje. In seveda njihovi sponzorji nimajo težav s tem, da jim plačujejo vsak dan nove cunje, drugo restavracijo, vikend "get-avej-e". Ker so veseli, da imajo poleg lep ženski okrasek.

Pa kaj čem razlagat, poglejte v Belo hišo.
To mislim, da vsi poznate.
Pa drugače ni treba tako daleč.
Na ljubljanskem nabrežju je polno takih "dam".
vranek
# 10.10.2018 ob 12:04
Ne razumes pravil, pa se prijavis? Tu pamet kar brsti. In zakaj rabis biti mis? Prostituirati se da tudi brez lente.!
Macy
# 10.10.2018 ob 11:14
@tkokrneki

Ja, ubogi ti :) Kdo ti je kriv kot ne sam?

Ali, kot pravi Mlakar: tist, ki jo nima je en rjvež, ta ki jo ima je copata.
pazi_mina
# 10.10.2018 ob 11:09
taka koncentracija lepih punc, kot je v Ukrajini je ni nikjer v vesolju. Ko smo se pred leti potepali po ukrajini skoz same misice okoli tebe, kamor koli pogledaš...res neverjetno
pejtevennazrak
# 10.10.2018 ob 10:58
Ne moreš verjet... Ženska je goljufala in si naredila brezplačno reklamo na račun drugih, zdaj nam pa prodajajo, da je pravilo zastarelo. Kdaj bo še kakšen upor kaznovanih žensk, da tudi one ne smejo tekmovat?
Macy
# 10.10.2018 ob 10:20
Ja, je.i ga! Se je prijavila za miss ukrajine, namesto za mrs., čeprav je za ločeno mater težko reči, da je gospodična (tudi, če jih ima samo 23).
vrtojb56
# 10.10.2018 ob 09:43
Kera bedna pravila.
Žarnica
# 10.10.2018 ob 09:23
Tudi slovenski konzervativci temu aplavdirajo. Dandanes se ženske niti ne zavedajo, kakšno srečo imajo, da Cerkev ni več oblastnik. Sicer daleč od tega, da so enakopravne moškim, vendar so vseeno lahko srečne da niso rojene kakih 300 let prej...
tkokrneki
# 10.10.2018 ob 21:44
@Macy
Ne me basat'. Pokojni Rugelj je bil zakon za Freuda, barvna televizija, če me razumeš.
Mojega komentarja ni več (izbrisan je, ko Haso iz Bosne, ki si brez Muje še čevlje ne obuje). Očitno ga je dolotel revanšizem usode negotove, zafrustrirane in zakantane novnarke RTV SLO, ki ima tako rit, da mora sedaj po raznih prizidkih (nelegalnih oz. neskladnih gradnjah) legalizirati črno gradnjo iz nekoč enostavnega objekta v zahtevni objekt, pa ga je zbrisala kot nepremernega. Pašnik Velike planine je edina stvar za njo. Ali je bilo kaj neprimernega v njem? Nič. Danes tem havbicam ne more več reči, da je zavaljena krava, ampak ima zgolj motnjo v metabolizmu. Ne moreš ji reči več reči, da sem ob dve plači, da kupim drona in ji naredim dve sliki, eno za osebno izkaznico in eno za potni list. Za potni list moram pa še extra doplačat' pri veterinarju (psihoanalitiku) za pregled možnosti simptoma norih Babetin.
Res? Ni mi za copato, še manj mi je pa za žal.
mmeeddoo
# 10.10.2018 ob 17:09
Ah, ta slovenskost. Ki iz tistih, ki kršijo dogovorjena pravila, delajo junake ali revčke.

... O, bogi, bogi, ki so ga dobili pri goljufiji. Ostali, ki pa igrajo po pravilih, pa se lahko ... grejo solit.
bojan_vasiljevic
# 10.10.2018 ob 09:28
"V skladu s pravili nacionalnega lepotnega tekmovanja dekle, ki želi tekmovati, mora izpolnjevati določene zahteve, med njimi je tudi navedeno, da ne sme biti poročena ali imeti otroka,"

Diskriminatorno pravilo. Za obsodbo. Za pridobitev naziva, kjer gre za prvenstveno žensko lepoto, ne bi načeloma imeti kaj za iskati pogoja o poroki ali o materinstvu.
Blumi
# 10.10.2018 ob 09:43
Čarovnica! Na grmado z njo!
bojan_vasiljevic
# 10.10.2018 ob 09:35
Pardon. O neporoki ali o nematerinstvu. Kaj a je zdaj res treba res ženski odvzeti neko karierno možnost, samo zato ker se ne drži mantre današnje družbe, da je treba na zadnje mesto želja ženski postaviti otroka ter moža kot prioriteto?
bojan_vasiljevic
# 10.10.2018 ob 10:24
"mojenovoime ob 10:00
Hej, prvi se zavedajte, da tole tekmkvanje odvzame karierno možnost povprečnim ali grdim ženskam, pol pa govorte da odvzema karierno možnost ločenim. Slednje je bila njena izbira, z lepoto ali grdoto se pa človek rodi."


Recimo, da grem na na Pesem Evrovizije. Kaj ima petje veze z mojim zakonskim, zunajzakonskim stanom?
NOPCBS
# 10.10.2018 ob 08:54
brez takih oci ne bi zmagala, skoda da izginjamo
copcop
# 10.10.2018 ob 10:09
Butasto pravilo. Je ženska manj lepa, če je ločena?
Kazalo