Prizor, ko Wallace Hartley igra vse do konca, je upodobljen tudi v filmu Titanik iz leta 1997, ki je dobil oskarja. Foto: Youtube
Prizor, ko Wallace Hartley igra vse do konca, je upodobljen tudi v filmu Titanik iz leta 1997, ki je dobil oskarja. Foto: Youtube
Titanik
V brodolomu Titanika leta 1912 je umrlo 1.517 ljudi. Foto: Screenshot: Youtube

Na podstrešju hiše v Londonu so tako res našli prav tisto violino, na katero je vodja ladijskega orkestra Wallace Hartley igral vse do zadnjih trenutkov pred smrtjo v ledeni vodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po več letih preverjanj je nesporno dejstvo, da gre za avtentično glasbilo, so sporočili iz britanske dražbene hiše Aldridge.

Hartleyju je violino podarila njegova zaročenka Maria Robinson ob njuni zaroki leta 1910. Na violini je bila srebrna spominska ploščica z napisom: "Za Wallacea, ob najini zaroki. Od Marie."

Hartleyjevo truplo so iz ledene vode potegnili deset dni po brodolomu ladje aprila 1912 - takrat je imel 34-letnik okoli sebe privezano usnjeno torbo, v kateri je bila očitno violina, saj so pozneje preiskovalci našli tudi telegram Robinsonove, ki se je kanadskim oblastem zahvalila za vračilo glasbila.

Strokovnjaki so podrobno pregledali tako ploščico kot tudi siceršnjo škodo na violini in zdaj le potrdili, da je inštrument avtentičen.

Na dražbi zagotovo šestmestna vsota
Robinsonova se po smrti zaročenca ni nikoli poročila, po njeni smrti leta 1939 pa je njena sestra violino podarila krajevnemu ansamblu. Glasbilo je prevzela učiteljica, ki pa je zapisala, da nanj kljub bogati zgodovini praktično ni mogoče igrati. Od nje je violina prešla v roke neimenovanega lastnika, ki jo je hranil zadnjih 75 let, nazadnje pa se je obrnil na avkcijsko hišo Aldridge.

Violine pa ne bodo že takoj prodali na dražbi - prvič jo bo lahko javnost videla v Belfastu, kjer je bil Titanik zgrajen, že konec marca, sicer pa se dražbena hiša o razstavi pogovarja s še več muzeji z vsega sveta. Strokovnjaki pa so prepričani, da bo pozneje na dražbi dosegla vsaj šestmestno vsoto.

Prodano tudi Hartleyjevo pismo
S tako številko se je pohvalilo tudi pismo Wallacea Hartleyja, ki ga je ameriška avkcijska hiša PRAuction v počastitev 100. obletnice nesreče ladje Titanik lani skupaj s še 180 drugimi predmeti postavila na dražbo. Hartley je pismo poslal svojim staršem v Angliji. Zapisal je, da je Titanik sijajna ladja, da so njegovi soigralci prijazni in da naj bi se kmalu vrnil domov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pismo je bilo odposlano med enim izmed dveh postankov, preden je Titanik 565 kilometrov južno od Nove Fundlandije zadel ob ledeno goro in potonil. Pismo je bilo nazadnje na dražbi prodano za skoraj 120.000 evrov.

NEARER MY GOD TO THEE, odlomek iz filma Titanik (1997)