Na stran Eve Carneiro se je postavila celotna britanska javnost. Foto: Facebook Eva Carneiro
Na stran Eve Carneiro se je postavila celotna britanska javnost. Foto: Facebook Eva Carneiro
Jose Mourinho
Mourinho je iz strokovnega dela ekipe odstranil zdravnico Evo Carneiro. Foto: Reuters
Eva Carneiro ne bo več skrbela za zdravje nogometašev Chelseaja. Foto: EPA

Portugalec na klopi angleškega Chelseaja z najnovejšim izpadom ni razburil le nogometne javnosti.

Mourinho je po zadnji prvenstveni tekmi proti Swanseaju (2:2) kritiziral delo Eve Carneiro in fizioterapevta Jona Fearna, njen tek na zelenico na pomoč domnevno poškodovanemu belgijskemu zvezdniku Ednu Hazardu pa označil za "impulziven in naiven".

Ko je zdravnica stekla na zelenico, je Mourinho čisto ponorel, začel je kričati nanjo - to je namreč pomenilo, da bo moral Belgijec za nekaj trenutkov zapustiti igrišče, modri so tako nekaj časa igrali le z osmimi v polju (izključen je bil vratar Thibaut Courtois): "Bil je le utrujen, vedel sem, da mu ni nič. Zdravniška služba se je odzvala naivno, zato smo imeli kar dva igralca manj. Lahko bi prejeli gol."

Portugalski trener je njeno posredovanje pokomentiral z besedami, da "ne razume nogometne igre", in jo odstranil iz zdravniške ekipe Chelseaja: "Ona na razume nogometa. Ni pomembno, ali je zdravnica ali tajnica. Tisti, ki sedi na klopi Chelseaja, mora razumeti položaj, v katerem je klub."

Klubski zdravniki podpirajo Evo
Na stran zdravnice so se postavili številni, med drugim tudi zdravniki klubov iz Premier lige, ki so dejanje označili za nepravično in ekstremno. Združenje zdravnikov klubov iz Premier lige je v izjavi za javnost zapisalo, da je Carneirova ravnala prav, saj jo je na igrišče pozval sodnik, če bi to odklonila, pa bi kršila svojo dolžnost. Svoje delo je opravila profesionalno in ima vso podporo združenja, še dodajajo njeni kolegi.

Neprimerni vzkliki
Med tekmami je bila velikokrat prav Eva žrtev neprimernih pripomb in vzklikov navijačev konkurenčnih ekip. Predstavnik Chelseaja je to komentiral z besedami: "Borimo se za enakopravnost in obsojamo vzklike. Borili se bomo proti vsem vrstam diskriminacije, seksizem pa je ena izmed njih. Takšno obnašanje je nesprejemljivo, želimo ga izkoreniniti."

42-letna Eva Carneiro se je rodila v Gibraltarju očetu Špancu in mami Britanki. Študij medicine je zaključila na londonski univerzi Queen Mary. Delala je z žensko nogometno reprezentanco, britanske atlete je pripravljala za olimpijske igre v Pekingu leta 2008. Eno leto pozneje je podpisala za Chelsea, od leta 2012 pa skrbi za zdravje prve ekipe.