Med letom se legenda o potopljenem zvonu ohranja z zvonjenjem in dobrimi željami na Blejskem otoku in cerkvici na njem. Foto: BoBo
Med letom se legenda o potopljenem zvonu ohranja z zvonjenjem in dobrimi željami na Blejskem otoku in cerkvici na njem. Foto: BoBo
Blejski grad
Na dogodku bodo nastopili tudi graščaki z Blejskega gradu. Foto: BoBo

Že sedemnajstič bodo na Bledu pričarali legendo o potopljenem zvonu, ki pripoveduje o zvončku želja na Blejskem otoku. Dogodek bo božičnemu času primerno spremljal tudi Božiček.

Med letom se legenda o potopljenem zvonu ohranja z zvonjenjem in dobrimi željami na Blejskem otoku in cerkvici na njem. Na božični dan pa Turizem Bled skupaj s potapljači Društva z podvodne dejavnosti Bled, blejskim plesnim studiom in blejskimi pletnarji ter preostalimi sodelavci pričara dvig osvetljenega zvona z dan jezera na gladino.

Dogodek poleg domačinov obiščejo tudi številni tuji gostje, saj gre za lokalno legendo, ki je povezana le z Bledom ter je tudi v tujih medijih velikokrat deležna lepe pozornosti, je pojasnila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar.

Prireditev se bo v Grajskem kopališču začela ob 17. uri, obiskovalci pa bodo ob dviganju zvona prisluhnili zgodbi o mladi vdovi, ki je v 16. stoletju živela na Blejskem gradu. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku. Vendar je hud vihar potopil ladjico z zvonom, in ta se še dandanes v jasnih nočeh oglaša iz globin.

Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje in izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa stopila v samostan v Rimu. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na Blejski otok. Kdor z njim pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni "gospe z jezera", se mu želja izpolni.

Po prikazu legende bo ob 19. uri v cerkvi sv. Martina tudi tradicionalni božični koncert, ki so ga pripravili člani pevskega zbora Blejski odmev. Že ob 16. uri se bo na Bled pripeljal tudi Božiček, na terasi kavarne Park pa bodo s plesi, mečevanjem in ognjeno predstavo nastopili graščaki z Blejskega gradu.