Veličastni ognjemet je uvedel ponedeljkov koncert. Foto: Reuters
Veličastni ognjemet je uvedel ponedeljkov koncert. Foto: Reuters
Britanci so si piknike priredili kar na Temzi. Foto: Reuters
Kraljica med rokovanjem s sirom Paulom McCartneyjem. Foto: EPA

Sicer so povabljenim postregli s tipično angleškim hladnim menijem, ki sta ga sestavila znameniti kuharski mojster Heston Blumenthal in glavni kraljičin kuhar Mark Flanagan.

Za uvod je bila hladna angleška zelenjavna juha, ki je temeljila na kumaricah in paradižniku, začinjena pa je bila z meto in kisom. Sledil je prekajeni škotski losos v črnem kitajskem čaju, nato pa kronski piščanec po receptu iz leta 1953.

Pozabili niso niti na vegetarijance, ki so imeli na voljo parfe iz šampinjonov. Gre za pire iz pečenih šampinjonov z dodatkom portovca, konjaka in vina z Madeire. Zraven so bile sveže pečene žemljice z domačim maslom ter sezonska sveža zelenjava.
Kolački in bomboni za posladek
Ponudili so tudi sire, v prvi vrsti znameniti angleški čedar, z ovsenimi piškoti znamke Duchy Originals. Gre za blagovno znamko, ki jo je na trg v 90. letih dal princ Charles, da bi spodbudil uporabo organsko pridelane hrane.

Za posladek so bili kolački (cupcakes) z okusom limone in kumine ter čokoladni, okrašeni s krono. Ob tem so postregli še s "popping candies", bomboni, ki se v ustih razletijo, zelo rad pa jih uporablja prav Blumenthal.

In da bi bila zabava popolna, je sledila še beljakova pita z jagodami s kraljičinega posestva Sandringham. Jagode so obrali že lani in jih prav z namenom, da bi jih postregli na jubilejni zabavi, zamrznili. Jagode so bile oblite z rožno vodo in bezgovim sirupom.
Gostje so se v sicer hladnem vremenu lahko odžejali s pivom vrste cobra in francoskim šampanjcem.
Za veliki finale koncert in ognjemet
Slavje ob kraljičinem jubileju je sklenil ognjemet in koncert, na katerem so nastopili Robbie Williams, Paul McCartney, Elton John, Tom Jones in Stevie Wonder. V središču Londona se je ob tem zbralo tudi do pol milijona oboževalcev glasbe in monarhije.

Za zaključek večera je kraljica prižgala slovesno baklo, nato pa jih je po vsej državi in na območju Britanske skupnosti narodov (Commonwealth) v njeno čast zagorelo še okoli 4.000.