Severni jeleni so vrsta jelenov, ki živijo v arktičnih in goratih predelih ter v tundri severne Evrope, Sibirije in Severne Amerike. Foto: Reuters
Severni jeleni so vrsta jelenov, ki živijo v arktičnih in goratih predelih ter v tundri severne Evrope, Sibirije in Severne Amerike. Foto: Reuters

Norveška nacionalna televizija NRK je pionirka "počasne televizije", s katero želi v tem "norem" svetu, ko se nam vedno kam mudi, ljudi prikovati pred zaslone in jih umiriti s stvarmi, ki se dogajajo v res počasnem tempu.

V skladu s tem so se odločili za velik podvig, saj želijo ves teden prenašati v živo selitev severnih jelenov, ki se vsako leto premaknejo z višav proti pašnikom ob obali. "To bo resnično počasna televizija v vsem svojem bistvu. Vse bo potekalo zelo počasi in gledalci bodo imeli med opazovanjem črede res veliko časa, da se vrnejo k naravi in jo znova začutijo," je dejal vodja projekta Thomas Hellum, ki je dodal, da je selitev teh živali "edinstven in zelo pomemben del življenja norveških prvobitnih prebivalcev, ljudstva Sami".

Velik tehnični zalogaj
Kdaj bo prenos selitve "zasedel" televizijski spored, še ni točno določeno, saj severni jeleni veliki premik začnejo, ko začutijo, da so vremenske razmere ugodne. Tehnična ekipa NRK-ja mora do takrat preveriti, ali je satelitska povezava dovolj močna za živi prenos slike z norveškega skrajnega severa v druge dele države. Poskusno predvajanje načrtujejo za pomlad prihodnje leto, da bodo videli, ali je ideja sploh uresničljiva, zares pa naj bi šlo leto pozneje.

Črede severnih jelenov proti jugu sicer potujejo več tednov, a Hellum je dejal, da bodo gledalcem ponudili "le" en del, torej sedem dni njihovega potovanja. "Če bi predvajali njihovo celotno pot, bi bilo to prepočasno celo za počasno televizijo," je dejal.

Koliko bo projekt stal, mediji ne poročajo.