Za šimpanzinjo Leono Neža in Boris zelo lepo skrbita. Foto: MMC RTV SLO
Za šimpanzinjo Leono Neža in Boris zelo lepo skrbita. Foto: MMC RTV SLO

Šimpanzinja Neža je v ljubljanskem živalskem vrtu konec marca rodila mladiča. Gre za malo Leono, za katero zdaj skrbita Neža - 18 let - in 27-letni očka Boris. Srečni starši zelo lepo skrbijo za malo navihano Leono, kako poteka njihovo bivanje, pa smo povprašali pedagoško vodjo v Zoo Ljubljana, biologinjo Ireno Furlan.


V živalskem vrtu v Ljubljani imate torej mladička, ki ste ga težko čakali. Kdo je to?
Gre za malo Leono, ki je šimpanzovka in njeni starši zanjo izredno dobro skrbijo, tako da bi se morali tudi človeški starši marsikdaj zgledovati po njiju.

Kdaj je njen rojstni dan, kdaj je prišla na svet, koliko je zdaj stara?
Konec marca, 28. marca se je rodila, tako da je stara dobre tri mesece.

Kako je potekala nosečnost, sama kotitev, tudi rojstvo?
Nosečnost je potekala popolnoma brez težav, za to je vse sama mama Neža poskrbela, naši oskrbniki in veterinarji so jo skrbno spremljali. Preko mreže, kjer smo naredili posebna vratca, so izvajali tudi ultrazvok, tako da so na neki način to tudi pregledovali. Neža je bila trenirana, tako da je sama prišla do te odprtine. Kotila je sama podnevi, in to je opazoval tudi naš oskrbnik.

Kakšna mama je zdaj?
Izredno ljubeča in skrbna, stalno ima Leono pri sebi, Leona veliko sesa, tudi veliko spi in se igra z mamo. Leži, recimo, v njenem naročju, ona ji podaja kakšno plišasto igračo, ki smo jo priskrbeli, s katero se Leona igra, malo pozibava. Ko ji upade ta pozornost, ji Neža premakne to igračo in se ponovno z njo igra.

Koliko pa sodeluje Boris, kako je to pri šimpanzih?
Skupaj spijo, veliko časa se družijo, tudi on je izredno nežen, pride zraven, neguje kožuh tako Leoni kot mami Neži. Včasih se pa umakne, kadar čuti, da potrebujeta zasebnost.

Koliko se pa morajo vključevati v to vzgojo oziroma samo oskrbo oskrbniki v tukajšnjem živalskem vrtu?
Oskrbniki redno čistijo in skrbijo za higieno samega prostora. Prinašajo kakovostno hrano, ki je v tem času tudi predpisana. Za to poskrbi naša nutricionistka. Opazujejo, kakšna mama je, kako skrbi za mladiča, mogoče je ena posebnost: Neža pride k mreži, nastavi seske, ki ji jih namažejo z D-vitaminom in tako Leona dobi ta vitamin, ki je nujno potreben.

Če se ozreva v prihodnost Leone, kaj jo čaka, kako dolgo je z mamo?
Odraščanje je kar dolgo pri šimpanzih, nekje do devetega leta. V živalskih vrtovih malo hitreje odraščajo in po kar nekaj letih se bomo pa morali odločiti, ali bo ona zapustila to skupino ali pa morda Boris. Na to pa vpliva tudi koordinator Evropske zveze živalskih vrtov.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Na obisku pri šimpanzji malčici
Na obisku pri šimpanzji malčici