Včeraj so po svetu zaznamovali dan stranišč, s čimer želijo opozoriti na sanitarne težave. (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Včeraj so po svetu zaznamovali dan stranišč, s čimer želijo opozoriti na sanitarne težave. (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Najboljši so dobili priznanja in nagrade. Foto: Organizator

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je dan po svetovnem dnevu stranišč razglasilo zmagovalce akcije.

V društvu so pregledali javna stranišča v 51 občinah, na 52 bencinskih servisih ob avtocestah in v desetih zdravstvenih domovih. V kategoriji občin je po enoletnem premoru nagrado spet dobila Ljubljana, v drugih dveh kategorijah pa sta zmagala bencinski servis Petrol Starine v smeri Ljubljane in Zdravstveni dom Idrija.

Straniščna metlica za Bohinj
V kategoriji občin se je znova najslabše odrezal Bohinj, zato mu je društvo tako kot lani podelilo straniščno metlico. Po besedah predsednice ocenjevalne komisije Petre Leskovšek Lasetzky 21 občin še vedno nima javnih stranišč, zaradi česar so jih pozvali k njihovi gradnji, za spodbudo pa so jim podelili zidak.

V društvu so med akcijo ugotovili, da so na bencinskih servisih med bolj čistimi tista stranišča, v katerih je ves čas prisotna čistilka. Od tega leta na Petrolovih servisih najdemo vedno več plačljivih stranišč, kar ljudem s kronično vnetno črevesno boleznijo močno otežuje dostop do njih.

Glavni namen akcije, ki poteka od leta 2009, je ozaveščanje javnosti o potrebah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo. Komisija društva pri ocenjevanju stranišč upošteva dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material. Akcija bo potekala tudi prihodnje leto.

Poslanstvo Društva za kronično vnetno črevesno bolezen je izboljšati kakovost življenja ljudi, ki se spopadajo s temi težavami. Društvo je z delovanjem začelo leta 2004, danes pa ima več kot 1170 članov.