Sven in Svea sta po dolgi in naporni poti le prispela v ljubljanski živalski vrt. Foto: BoBo
Sven in Svea sta po dolgi in naporni poti le prispela v ljubljanski živalski vrt. Foto: BoBo
V ZOO prispela mlada geparda

Gepard velja za najhitrejšo kopensko žival na svetu, saj lahko teče s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, v dveh korakih pospeši z 0 na 60 kilometrov na uro in med tekom preživi več časa v zraku kot na tleh. Samice so navadno agresivnejše in odločnejše, samci pa so malo bolj ležerni.

Ker se z vzrejo gepardov v ZOO-ju Ljubljana srečujejo prvič, so to začeli z nereproduktivnim kompatibilnim parom, bratom in sestro.

''Ni večjega veselja za direktorja in tudi za sodelavce živalskega vrta, kot je prihod nove živali. Če lahko govorimo o tako izjemni in karizmatični živali, kot je gepard, pa sta veselje in ponos seveda še toliko večja. Poleg tega smo se s prihodom gepardov pridružili kolegom iz Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev pri gojenju in ohranjanju še ene ogrožene živalske vrste ter s tem še okrepili naše naravovarstveno poslanstvo," je povedala direktorica ZOO-ja Zdenka Ban Fischinger.

Po cesti namesto z letalom
Transport gepardov je spremljalo strokovno osebje iz ljubljanskega živalskega vrta, ker pa bi transport z letalom iz Švedske skupaj s prestopanjem trajal 48 ur, so se odločili, da bodo geparda prepeljali po cesti. Geparda je tako čakala 1.700 km oziroma 20 ur dolga pot, potovala sta vsak v svojem boksu, vendar sta se med potjo lahko videla in ovohavala.

Pot v Ljubljano pa se je nepričakovano zapletla, ko je približno na polovici poti, sredi noči in neurja, zatajila elektronika avtomobila. Po prevozu vozila do najbližjega servisa in do odprave napake prihodnji dan so sodelavci ves čas vztrajali ob gepardih, saj ju niso smeli pustiti brez nadzora.

"Zaplet na cesti je bil za nas stresna izkušnja, geparda pa tako rekoč razen zamude na poti nista čutila drugih posledic. V transportnih boksih in prikolici sta bila zatemnjena in zaščitena pred vremenskimi vplivi, pred transportom pa živali vedno dobijo tudi pomirjevala za zmanjšanje stresa. Takoj zjutraj smo kupili sveže meso v bližnjem marketu in ju nahranili. Dolga pot je bila res neudobna, vendar smo bili vsi v 'istem čolnu', kar nas je vse skupaj še bolj povezalo. Geparda sta morala potrpeti v svojih transportnih boksih 12 ur dlje od načrtovanega časa, osebje pa je bilo 'ujetnik' svojega 'transportnega boksa' kar pet dni in pol, v tem času pa pošteno spalo le trikrat," je ob tem povedala strokovna vodja Barbara Mihelič.

Že navdušila prve obiskovalce
Takoj po prihodu sta bila nameščena v notranje bivališče, ki mu pravijo kar ''dnevna soba'', kjer sta danes že sprejela prve obiskovalce, ko se bosta privadila na novo bivališče, oskrbo, osebje in rutino, pa ju bodo izpustili v zunanji prostor.

V ZOO prispela mlada geparda