Zanimivosti
Američanom je oblačila spet oblikoval Ralph Lauren. Tokrat so bile precej pomislekov deležne predvsem rokavice iz semiša z resicami. Foto: Reuters
Na odprtju je največ pozornosti požel "vroči" Pita iz Tonge. Foto: Reuters
Norveška ekipa za kerling ima nedvomno najbolj divje oprave. Foto: Reuters
Sporni norveški puloverji s simbolom, ki ga uporablja tudi neonacistična skupina. Foto: Reuters
Rusom je MOK letos pristrigel peruti - tudi pri oblačilih, ki ne smejo odražati ruske zastave ali barv. Foto: Reuters
Ruski tekmovalci v uradnih trenirkah pozirajo s predsednikom Putinom. Foto: Reuters
Bermudski otoki s svojo stalnico - kratkimi hlačami oz. bermudkami. Foto: Reuters
Največ pohval so bila deležna nemška oblačila, ki jih je izdelal Adidas. Foto: Reuters
Nekaj reprezentanc se je odločilo za popolno črnino - Mehika, Malezija, pa tudi Nova Zelandija. Foto: Reuters
Slovenski tekmovalci v zelenem. Tudi tokrat je oprave oblikoval Sandi Murovec. Foto: Reuters

Dodaj v

Najlepše, najbolj čudaške olimpijske oprave - od bermudk do "naci" puloverjev

Slovenska oblačila tudi tokrat oblikoval Sandi Murovec
9. februar 2018 ob 19:07
Pjongčang - MMC RTV SLO

Kratke hlače tekmovalcev z Bermudskih otokov, klovnovske oprave norveške ekipe za kerling, "indijanske" rokavice ameriške reprezentance, problematični norveški puloverji z "neonacističnim" vzorcem, slovenska strupeno zelena oblačila ...

Odprtje olimpijskih iger v Pjongčangu je za nami in gledalci smo že lahko dobili prvi vtis o uradnih uniformah vsake reprezentance. Nekatere so bolj posrečene, druge manj, nekatere navdušujejo z eleganco in sledenjem modnim smernicam, druge s svojimi barvnimi kombinacijami ali krojem vzbujajo posmeh.

Že zdaj pa je jasno, kdo je pritegnil največ pozornosti - vroči Pita iz Tonge, ki je s svojim otoškim krilcem in golim, naoljenim torzom tako prekosil že tradicionalne kratke hlače reprezentance z Bermudskih otokov in Bolivijce, ki so se namesto v bunde oblekli v ponče.

Katere reprezentance so torej v Pjongčangu najbolje oblečene in katere najmanj? Okusi so sicer različni, so pa modni strokovnjaki vseeno dosegli neki okvirni konsenz - Američani so oblečeni za odtenek bolje kot v Sočiju, ko jim je Ralph Lauren sešil resnično neposrečene, kričeče domoljubne jopice, a tokrat bodejo v oči glomazne, rjave rokavice iz semiša z resicami, ki spominjajo na čase divjega zahoda.

Ameriška tehnološko najnaprednejša oblačila so bila sicer že pred odprtjem deležna največ pozornosti, in sicer zaradi posebnih grelcev, ki so jih tekmovalcem všili v bunde. V Južni Koreji se namreč napovedujejo pasje mrzle olimpijske igre, na odprtju pa so na stadionu namerili -3 stopinje.

Kanadski "gozdarski šik"
Potem je tu še mala podrobnost, kdo je Američanom sešil srajčico. "Prava težava ameriških olimpijskih oblek ni, da so grde, ampak to, kdo jih je izdelal," so zapisali na portalu Mic. Da pojasnimo - oblikovalec večjega dela oblek ostaja Ralph Lauren (tiste za deskarje so znamke Burton, za hitrostne drsalce pa Under Armour), na katerega so leta 2012 letele hude kritike, ko je prišlo na dan, da so bile vse njegove ameriške olimpijske oprave izdelane - na Kitajskem. Tokrat zagotavljajo, da je vsak kos do zadnjega "Made in USA".

V boju Severnoameričanov je stilsko zmago treba pripisati Kanadčanom - ti so, podobno kot Američani, s cofi, javorjevimi listi na rokavicah in prevladujočo rdečo barvo opazni in prepoznavni, a so rdeče-črne kariraste srajce, ki jih nosijo pod bundami, vseeno bolj posrečene od ameriških patriotskih puloverjev, da o rdečih volnenih rokavičkah ne govorimo. Oblačila so delo znane kanadske znamke zimskih oblačil Hudson Bay, v reviji Forbes pa so kanadski slog opisali kot "gozdarski šik".

Skandinavska brca v temo
Pozabite na skandinavski minimalizem - bitka za najbolj kičasto opravo se, presenetljivo, bije med Finsko in Norveško.

Finci skušajo Icepeakove kakofonične obleke razložiti kot nekakšen poklon severnemu siju, a modnih kritikov niso ravno prepričali. Malce bolj umirjene so Icepeakove obleke za prosti čas, kjer se je izdelovalec omejil z modro-belo barvno skalo.

Norveške obleke po drugi strani sicer same po sebi še niso obupne, če odmislimo neposrečeno rdeče-modro barvno kombinacijo, ki pa je pač zgolj podaljšek njihove zastave. Ne, tiste oprave, ki so si že vnaprej prislužile naziv "tako grdih, da so že kul", so dresi norveške ekipe za kerling. Po pričakovanjih.

Norvežani so namreč že za tretje zimske olimpijske igre zapored angažirali ameriško modno podjetje Loudmouth Golf, katerega slogan je dovolj poveden: "Največ zabave, kar je lahko imate z oblečenimi hlačami". In niso razočarali. Rdeče-modro-bele vzorčaste oprave so, milo rečeno, izstopajoče. Za nameček so šli še korak dlje od Sočija in hlačam dodali še ujemajoče suknjiče. Rezultat je dih jemajoč.

Dih jemajoč do te mere, da so oprave za kerling zasenčile še bolj sporne puloverje, ki jih je olimpijcem izdelalo norveško podjetje Dale. Na njih je namreč simbol navzgor obrnjene puščice, ki mu na Norveškem rečejo Tyr rune, imenovan po nordijskem božanstvu Tyr. Težava je, da isti simbol uporablja tudi neonacistična skupina Nordijsko uporniško gibanje, svoj čas pa so ga povezovali tudi z nekaterimi Hitlerjevimi enotami. Dale težav ne vidi, saj puloverje oglašuje kot "drznega vzorca", s "starodavnimi simboli za zmago in zaščito". Zaradi ogorčenja, ki so jih bili puloverji ob predstavitvi deležni, je podjetje vseeno za tekmovalce izdelalo še alternativno različico.

Ruska dilema
Pozabite Severne Korejce, tokrat radostno združene v olimpijskem duhu prijateljstva in enotnosti z južnimi brati pod eno zastavo (in oblačili), pravi izobčenci letošnjih iger so Rusi. Ker je MOK Rusiji zaradi "sistematičnega dopingiranja" prepovedal nastop v Pjongčangu, ruski športniki (no, tista peščica, ki ni dobila prepovedi) tokrat nastopajo pod olimpijsko zastavo.

ZASPORT, uradni opremljevalec ruskega olimpijskega komiteja, je dobil stroga navodila, da tokratne obleke ne smejo imeti nobene prepoznavne povezave z Rusijo in da morajo pri dizajnu uporabiti le eno ali dve barvi. Rezultat? Malce žalostne sive bunde s kratico OAFR (olimpijski tekmovalec iz Rusije), bel šal in - kavbojke. Bolj posrečena so oblačila za prosti čas, klasične trenirke z dvojno belo progo.

Med najboljšimi Nemci in Japonci
Kdo je torej tisti, ki mu je modna policija prižgala zeleno luč? Kritiki so si relativno enotni, da Francozom ni kaj dosti očitati. Že tretjič je francoske tekmovalce oblekel Lacoste, ki je zanje sešil skrbno krojene trenirke v beli (za podelitvene slovesnosti) ali modri barvi - z ujemajočo se bundo z znakom krokodilčka. Glede na to, da je Pariz modna prestolnica sveta, pa bi si pa vseeno želeli malce več francoske ekstravagance.

Kar nekaj poznavalcev so navdušili Švedi, ki so na odprtju takoj opozorili nase, ko se je zastavonoša Niklas Edin pojavil v črno-zlati bundi. Njegovi reprezentančni kolegi so bili medtem v bolj umirjenih oblačilih črno-modrih barv z rumenimi detajli.

Izpostaviti je treba tudi oblačila Japoncev - ti so plaščke neonsko oranžne barve združili s temnomodrimi hlačami, črtastimi šali in belimi eskimskimi škorenjci. Drzno, a posrečeno.

Všeč so nam tudi avstralske oprave z elegantnimi, lepo krojenimi bundami kovinske barve in temno zelenimi volnenimi kapami, so pa v prazno ustrelili s svojimi oblačili za prosti čas, v katerih bolj spominjajo na dijake katoliške gimnazije ali pa igralce pola kot pa na zimske športnike (glej sliko v galeriji).

Precej pohval so bile deležne tudi nemške minimalistične oprave, pod katere se je podpisal Adidas. Slog je prečiščen, barve so prijetnih zemeljskih odtenkov (bež, sivo-zelena) in kritiki so si enotni, da so Nemci presenetili z občutkom za sodobne trende.

Slovenija vztraja z zeleno

Kar nas pripelje do Slovenije, ki si česa podobnega kot Nemci, žal, ne more obetati. Za naša olimpijska oblačila je namreč zdaj že tradicionalno, iz kdo ve katerega razloga, aboniran smučarski demonstrator Sandi Murovec, ki pač ne more računati na to, da bi se s kričeče, jabolčno zelenimi opravami znašel na kakšnem izmed seznamov najbolj posrečenih olimpijskih oprav.

"Skozi te barve smo postavili slovensko identiteto in prepoznavnost," je ob predstavitvi kolekcije decembra lani pojasnil Murovec, zakaj vztraja pri zeleno-modro-beli barvni skali.

Kot je še dodal, niso želeli menjati zmagovalnega konja: "V preteklih letih smo skozi barve postavili slovensko identiteto in prepoznavnost. Težko se sprehajamo skozi linije v neko ekstravaganco, ker bi brisali pot, ki smo jo naredili v preteklosti. Naloga letos je bila pravzaprav lahka - peljati ta trend naprej. S temi barvami pa ne postavljamo le identitete športnika, ampak tudi navijača. Kamor koli v zadnjem času pridemo na kakšen športni dogodek, je od daleč videti, kje sedijo in kje navijajo Slovenci."

Za razliko od Sočija, ko je bila v slovenskih oblačilih vsaj prevladujoča bela barva, je tokrat zelene več. Precej več. S tem smo prekosili Madžare, ki imajo zelene le za vzorec, nam pa hudo konkurenco predstavljajo Bolgari (glej spodaj v galeriji). Tudi tokrat so Murovčeve oblikovalske ideje udejanjali pri kitajskem podjetju Peak.

Več pa v spodnji galeriji.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Ghurka
# 09.02.2018 ob 19:15
nacistični pulover.pa pojma nimate kaj pišete,to so rune,ki so jih že vikingi uporabljali in del skandinavske tradicije.hitler je bil obseden z mitologijo,posebej z nordijsko in je uporablaj rune tudi za SS.torej niso nacistične ampak nordijske in norvežani so n ordijci,torej lahko imajo take puloverje,
rokin
# 09.02.2018 ob 19:17
Sam dq lahko nekoga oznacte za nacista pa ste srečni
4-4-2
# 09.02.2018 ob 19:34
Tako Bolgari kot Madzari imajo zeleno barvo v zastavi. Ok, Slovenija zelena dezela, ampak spet pa ne tako zelo zelena... ce so Italijani azzuri in Nizozemci orange itd... do kdaj se bomo v nogometu sinjemodri, hokejsti modri, pa beli, pa zeleno modri... res ne obstaja v Slo nobene institucije, ki bi poenotila drzavne sportne barve? Tako kot narod smo tudi na igriscih "barvno razmontirani".
jujc
# 09.02.2018 ob 19:27
K.S. v vsej svoji sirini
čik
# 09.02.2018 ob 19:52
da pa kdaj v komentarju napišeš naci ali komunajzar si pa brisan
sram vas bodi tukaj na MMC-ju
trilko
# 09.02.2018 ob 20:09
Kaja, a si ti mogoče gledala otvoritev? Sklepam, da nisi, ali pa si tako blond, da ne ločiš štadiona in dvorane :)

Polom od članka... spet.
drf2006
# 09.02.2018 ob 20:10
oni iz tonge se pride malo pokazat na otvoritveno kot v Riu, potem vzame dve šapi kondomov, se vrne v vas in čaka dekleta, ki vrjetno stojijo v vrsti (no, ne bodimo preveč ne-liberalni, mogoče čaka fanta, da nebo snežinkica jezna)
šport je drugotnega pomena
anny22
# 09.02.2018 ob 20:19
Svastika je 12.000 let star simbol, prisoten po VSEH civilizacijah. Tako stari simboli so že oblikovani v arhetipe in vtisnjeni globoko v podzavest. Zaradi enega upiljenega malarja si bomo vsakič, ko bo kaj prišlo v vidno polje, zatisnili oči ali sploh nehali uporabljati starodavno dediščino?!?
kentaurus
# 09.02.2018 ob 20:35
Ko so glede oblačenja in mode v ospredju Nemci, je nekaj hudo narobe...
DeepBlue
# 09.02.2018 ob 19:56
Nemške so pa ravno malo manj kot vojaške maskirne ...
Gautama
# 09.02.2018 ob 22:03
Meni pa ni jasno, zakaj oblikuje nase oprave Sandi Murovec, smucarski demonstrator?

Kaj nimamo nobenih mladih perspektivnih oblikovalcev? Al pa kaksen razpis? Priloznost za mlade? Strokovnjake na podrocju celo?
a-rod
# 09.02.2018 ob 19:59
Zakaj imamo mi zmeraj najbl ogabne barve in obleke, aja ker en kekec preko veze oblikujei n potem una katastrofa od kitajske firme to nardi...
baekaesh
# 09.02.2018 ob 20:12
Taljani so tut skos v modrem, katere pa ni v njihovi zastavi...
sejnik
# 09.02.2018 ob 19:53
Zelena je tudi štajerska barva, vprašajte v Gradcu.
Eagle_1
# 09.02.2018 ob 19:39
Tale zelena ne gre nikamor, potem pa mejno tut zastavo zeleno. Tolk zelene furamo, nikjer pa zelene na državnih simbolih. Kr neki.
sejnik
# 09.02.2018 ob 19:59
1992 je še v redu, ruske so pa res bolj za 1984.
Deep_G
# 09.02.2018 ob 19:27
Slovenija vztraja z žabarsko barvo!
evaevi
# 09.02.2018 ob 21:07
Naši si zaslužijo novega kreatorja, obupno so pobarvani.
Kouvran
# 09.02.2018 ob 19:50
Ta slovensko-zelena ni strupeno-zelena.
To ve vsak, ki se količkaj na barve spozna.
objective
# 10.02.2018 ob 01:40
Ameriške rokavice pa vzete kar iz filma Butec in butec
kolkrkaplc
# 09.02.2018 ob 21:30
Celo življenje so trenirali, si odpovedovali in čakali na ta trenutek slave, hoje po olimpijskem stadionu...

... in vmes drkajo smartphone.
ArnThor
# 09.02.2018 ob 20:51
@Klemz, nočem vedet kaj je pol za tebe kričeče, če to ni dovolj.
Tak kot je že nekdo zgoraj omenil, oblikovalec pač prisklednik, ki očitno nima blage veze kaj je vsaj kolko tolko estetsko. S takimi barvnimi kombinacijami pač ne more bit.
frozen pingvin 4
# 09.02.2018 ob 20:46
1. zelena barva je že od nekdaj prepoznavna za slovenijo. od reklamno-turističnih logotov, avtomobilskih tablic do športnih dresov.

2. če že nekateri tako iščete zeleno barvo v naši zastavi........kaj ima pa npr črna barva oblačil z novozelandsko zastavo, oranžna z nizozemsko, modra z italjansko, črna z mehiško, sivo-črna z litvansko, črna z malezijsko, srebrno-zelena z avstralsko, vojaško zelena z nemško zastavo, itd itd...?

3. edina stvar, ki je sporna pri naših oblačilih je to, da jih je spet oblikoval nek hišni frend olimpijskega komiteja slovenije sandi murovec. pač nek nihče, ki se je oblikovalske obrti naučil ravno s kreiranjem olimpijskih uniform....ker drugih oblikovalskih znanj ali referenc nima. in malo je že dobil občutek, ker naši vsaj ne zgledajo več tako kot pred leti, ko je človek mislil, da so zaviti v papirček od čokolade.
pikam_dopust
# 10.02.2018 ob 01:11
Ma, zdaj je vse jasno:
G. Sandi Murovec je ARHITEKT!!!
NI oblikovalec oblačil!
Ni čudno, da tudi dizajn izgleda "ceglast" in barvno čuden.

Dragi Olimpijski komite Slovenije:

Hudiča, saj razumem, da je športnik.
Pa da imate občutek, da športna oblačila lahko oblikuje samo športnik (enako kot verjetno mislite, da avto zna popravljati samo tisti, ki ga vozi).
Razumem tudi, da se fejst počutite, ker ga osebno poznate.

Ampak vseeno...
Olimpiske igre so prepomembne, da bi ljudi najemali samo zato, ker jih poznamo!
Zaboga dajte poiskati koga, ki se PROFESIONALNO ukvarja z oblikovanjem oblačil!! Saj so tudi tam športniki! Da bo hkrati znal pokombinirati tudi barve, ker jih g. Murovec jočitno ne zna (saj so že vsi pred mano povedali, kje je problem, in ne, NI problem v tem, da je naša barva zelena!!!).

Sram me je bilo - predstavniki drugih držav so bili lepi, naši pa kot kakšni trenirkarji iz.
Amenhotep
# 10.02.2018 ob 18:37
Bravo Norveška. Odlična izbira glede simbolov na puloverjih.
Highland
# 10.02.2018 ob 15:37
Murovec je prisel do posla z oblikovanjem trenirk v stilu VIP ( Veze In Poznanstva) to je edina mozna razlaga...
Novy
# 10.02.2018 ob 02:19
Nisem gledal otvoritve in zdele prvič vidm to našo odpravo. Ne rabiš bit modni strokovnjak...ampak, katastrofa!!!
Kot berem je bil v Sočiju isti "dizajner"....pohvale za takrat..tole pa, ne vem....
Če že nimamo v komplet barvah zastave, bi mogla prevladovat, kot zadnje čase v rokometu, odbojki, fuzbalu, hokeju...bela in modra nad zeleno.
Njegov citat pa sploh velik pove o kreativnosti: "V preteklih letih smo skozi barve postavili slovensko identiteto in prepoznavnost. Težko se sprehajamo skozi linije v neko ekstravaganco, ker bi brisali pot, ki smo jo naredili v preteklosti. Naloga letos je bila pravzaprav lahka - peljati ta trend naprej. S temi barvami pa ne postavljamo le identitete športnika, ampak tudi navijača. Kamor koli v zadnjem času pridemo na kakšen športni dogodek, je od daleč videti, kje sedijo in kje navijajo Slovenci."
Ma grem raj navijat za naše pri minus 10 v majci nedavnih evropskih prvakov kot v tej bundi.
RYAN
# 10.02.2018 ob 02:17
bit novinar ni več časten poklic, bit novinar rumenih strani pa je za pregon
ak
# 10.02.2018 ob 01:28
A dejte no, a če se bo ena naci skupina zmisnla za simbol uporabljat burek, bo pa zdej to kar naci simbol? al pa uporabljat črko Ž za naci simbol, bo ba to zdej cel tabu? Če je kaj sporno so
to dejanja in ideje, simboli so pa simboli, in če bomo izločili vse, kar bo simboliziralo nekaj spornega, bomo kmalu ostali brez kakršnih koli simbolov, ker se najspornejše skupine lahko odločijo imeti res čisto vsak simbol ki si ga zmisli. Pač je runa in skandinavci so mahnjeni nanje. Hitler je pisal v latinici, dejmo se zgražat še nadnjo... Kot sem rekel obsoja se dejanja, besede in ideje, lahko tudi redke simbole, ampak za to puščico v luft obrnjeno sem pa prvič slišal, da je naci simbol. Dopuščam, da je to tam lokalno, ma se ne more primerjat s svastiko (pa še svastika je v bistvu zelo star simbol, semizdi da v budizmu, in sam po sebi nima negativne konotacije)... eh, kolk radi iščemo dlako v jajcu, lastno dvoličnost pa ignoriramo.
balrog
# 10.02.2018 ob 00:09
Leta 1988 je bila Mateja Svet na slovesnosti ob odprtju iger v Calgaryju lepše oblečena.
Kobalt
# 09.02.2018 ob 21:51
Brazilci bolj švedski od Švedov.
foxhunt
# 09.02.2018 ob 21:24
nasa zelena sploh ni lepa, je nekam bleda, sploh na zadnjih slikah, izgledajo kot palicnjaki v tropskem gozdu. Bolgarska ali Nigerjska zelena je lepsa in bolj naravna, se madzarska ima boljso zeleno, jo imajo vsaj v zastavi.
moiag
# 09.02.2018 ob 20:43
Meni nasi niso vsec - komot bi marsikoga z lahkoto nahecali, da je to olimpjska oprava v Sarajevo pred desetletji, to pove vse :-(
Res pa je, da niso samo nasi slabo nasemljeni - a to je slaba tolazba - pomeni, da bi z malo truda lahko zelo zasijali...
Namesto aboniranega Murovca bi komot angazirali kaksne zagnane in idej polne studente. Bi bilo vsaj malo upanja, da bi bilo zanimivo in moderno in vsecno...

To, da nimamo neke konsistentnosti pri vizuelnem reprezentiranju reprezentanc, je sicer res malo skoda, je pa to posledica nase glupe ruske zastave z amaterskim in dolgocasnim grbom... Se je pa potolazit, da ta nekonsistentnost omogoca vec svobode. In morda bo kdaj kaj bolje... Zaenkrat pa zehzeh zeeeeh. Zal imamo tudi bolj perece in relevantne probleme :-(
Tetameta
# 09.02.2018 ob 19:41
Glavno, da so spet omenjeni naciji...
Drugače pa ima Nemčija najbolj grozne bunde...pa Gruzija...njihove zgledajo ene take za na OI leta 1992...
balrog
# 09.02.2018 ob 23:23
Ampak Slovenci imamo pa definitivno NAJGRŠA oblačila, bunde in hlače, ki so jih nosili na slovesnosti so pod vsako kritiko, zelo svetlo zelena na zelo svetlo zeleno ter nato malček temno modre, totalni fail. Vse ekipe so boljše barvno usklajene, še kakšna Bolivija, Iran, Estonci nas pa prekašajo za svetlobna leta. Nemška oblačila bi pa imel za nosit po ulici in za vsakdanjo rabo. Ne razumem, zakaj OKS vsakič ne izpelje javnega natečaja ali pa zakaj ne povabi k sodelovanju mladih oblikovalcev ali pa izkušenih modnih ustvarjalcev. Saj imamo kar nekaj priznanih slovenskih oblikovalcev. Res grdo. Žal. Teh oblačil pa res ne moreš nositi nikamor. Sramotno grdo. Boljše bi bilo če bi imeli na sebi oblečene kavbojke in bi bil vsak v svoji bundi. Bolj bi bili usklajeni, kot zdaj oblečeni v barvah žabice, zelene rege.
evaevi
# 09.02.2018 ob 21:14
Rusi pa so - sploh v primerjavi z našo grozoto - prav luškano zrihtani, na njih se je prav odpočilo oko.
Kobalt
# 09.02.2018 ob 20:36
@regratov namaz

meni se bolj smilijo vsi brezvezniki, ki lastnih dosežkov v življenju nimajo, se bodo pa zato trkali po prsih ob tujih uspehih. pomilovanja vredno.
ism
# 10.02.2018 ob 20:43
Res, da so maškare, ampak naše obleke bi morale biti uporabne čez vse leto. Sploh pa ta grozni odtenek svetlo zelene. In kje piše, da je Slovenija samo marost.
jaz jaz
# 10.02.2018 ob 12:38
a znak za enosmerno cesto je tut nacističen?
kapitalist
# 10.02.2018 ob 07:01
Nasi se mi ne zdijo nevem kaj dobro obleceni, Murovec, morda si malce prevec spil , ko si to napravil haha.
ajvard
# 10.02.2018 ob 00:24
Najlepše, najbolj čudaške olimpijske oprave - od bermudk do "naci" puloverjev

navkljub temu, da je piska članka dala "naci" v navednice, sem jo prijavil.
norveškemu novinarskemu razsodišču.

to je tako abotno, da bi morala leteti iz RTV, ampak ne bo.
nefa
# 09.02.2018 ob 23:44
Je Sandi Murovec modni oblikovalec...? Po oblačilih sodeč mu ni videt :)
rudes
# 09.02.2018 ob 23:42
Norveška ekipa za "kerling". ?????

Pa kje ste to pobrali, no? Če nimamo slovenskega izraza za to panogo,a ni bolj simpl napisati "curling", kakor se temu tudi uradno reče?
pikam_dopust
# 09.02.2018 ob 23:08
@slovenska oprava

Nihče nima nobenih problemov z barvami!!! Dečko je tu povsem zgrešil. Vsaka barva zase zna namreč biti elegantna, ali pa podobna papagaju, oporabna kot cestna oznaka za udarno jamo. Pri nas žal že kar nekaj let stojimo na tem, da hočemo biti neokusno načičake papige.

Čas je že, da se poišče neko drugo ime, ki bo tole končno malo spremenilo: t.j. primerjate dizajn 4 leta nazaj s tem, kar imamo danes, in boste videli, da praktično ni bistvenih razlik. In to je dokaz, da je človeka treba zamenjati. Saj ni edini, ki se s tem ukvarja!!!
oliva
# 09.02.2018 ob 20:16
Točno to, @Ghurka, Hitler si je vse to (skup zmetano) 'izposodil', tole je bilo precej prej...
politik kritik
# 09.02.2018 ob 19:36
@Deep_G

Zelena je drugač simbol muslimanskih držav. Ampak OK, glede na to, da je odtenek precej svetel je drugače.

Kar se pa tiče Štajercev in sovraštva do zelene barve. Ste si kdaj pogledali svoj zgodovinski Štajerski grb pa štajersko zastavo? V njej je precej precej zelene, tako da od kje to sovraštvo Štajercev do zelene mi ni jasno. Razen če ne poznate svoje zgodovine.... V Ljubljani je Kranjski grb in trobojna zastava, ki je tudi v uradni Slovenski zastavi, precej znan.
srka
# 10.02.2018 ob 09:06
Jaz imam barvno slepoto tako da se ne mesam.
Mislim pa da bi Murovec tudi padel na testih...
zuzu
# 10.02.2018 ob 08:30
V Sloveniji imamo cel kup mladih in malo manj mladih studiranih oblikovalcev, ki za svoje delo pobirajo nagrade v tujini in doma, imamo tudi podjetja, ki so sposobna izdelati visoko kvalitetna sportna oblacila, opremo pa oblikuje smucarski demonstrator brez izobrazbe v oblikovanju in mimo razpisa, izdeluje pa kitajska firma. Sram naj vas ob, OKS!
balrog
# 10.02.2018 ob 00:14
@zamudnik, saj zato pa imaš natečajno komisijo, v katero povabiš športnike, oblikovalce, ljudi, ki se ukvarjajo z modo, stiliste, modne kritike, da pač izberejo najboljšo rešitev. Ali pa povabiš priznane kreatorje, ne pa da ti Sandi da zelene hlače na zeleno bundo. A še ni slišal za kontrast ?
nefa
# 09.02.2018 ob 23:52
Sicer pa... Sandi ima veze... Ne vidim drugega razloga za to, da je on oblikoval oblačila... Naj se drži tistega, kar dobro dela... Oks pa naj raje daje denar za kakovostne in estetske izdelke, ne pa to skropucalo... Škoda denarja za to... Naši pa izgledajo, kot da so v osemdesetih in slabše kot mnogo drugih, v zimskem športu, tretjerazrednih držav.
Kazalo