Warren Buffett je četrti najbogatejši človek na svetu. Foto: EPA
Warren Buffett je četrti najbogatejši človek na svetu. Foto: EPA

Dražba se je začela v nedeljo z začetnim zneskom 25.000 ameriških dolarjev, v manj kot enem dnevu pa so presegli milijon ameriških dolarjev, kar kaže, da bo dobrodelna akcija, ki jo milijarder organizira že od leta 2000, spet zelo uspešna.

Dobrodelno dražbo izvede prek spletne strani Ebay, večina zmagovalcev pa želi ostati anonimna. Posebnost kosila je tudi, da tisti, ki ponudi največ na dražbi, lahko na kosilo v Smith & Wollensky na Manhattnu v New Yorku z milijarderjem povabi še sedem svojih prijateljev.

Lani je na dražbi zmagal Singapurec po imenu Andy Chua, ki je za kosilo odštel 2,2 milijona dolarjev. Največ pa je za kosilo z Buffettom odštel anonimnež, ki je z vlagateljem obedoval leta 2012 - kosilo ga je stalo 3,5 milijona dolarjev.

"Nihče, ki je daroval za Glide, ni bil nikoli za nič prikrajšan," je povedal Buffett, naslednji primer pa jasno pove, zakaj se ljudje z vsega sveta tako zelo borijo, da bi prišli do kosila z Američanom, ki na Forbesovi lestvici najbogatejših ljudi sveta zaseda visoko četrto mesto (njegovo premoženje so ocenili na 72,7 milijarde dolarjev). Zmagovalec iz let 2010 in 2011 Ted Weschler, ki je za dve kosili odštel 5,25 milijona dolarjev, je na Buffetta naredil takšen vtis, da ga je ta zaposlil kot menedžerja.

Buffett, ki se v dobre namene že 15 let ponuja za kosilo z neznanci, je v vseh teh letih zbral 17,8 milijona dolarjev. Izkupiček nameni dobrodelni organizaciji Glide, ki izvaja različne programe za boj proti revščini v San Franciscu.

Soustanoviteljica Glida Cecil Williams je za Reuters povedala, da so vedeli, da milijona niso pričakovali tako hitro in da so zaradi tega zelo srečni.