Newyorčani so se danes pošteno mastili. Foto: EPA
Newyorčani so se danes pošteno mastili. Foto: EPA

S plaže ob Atlantiku se v znamenito restavracijo na kosilo že dolga leta zgrinjajo množice, odprta pa je tudi zunaj kopalne sezone in s slastno hrenovko v štručki se tako da mastiti tudi konec decembra, ko sameva tako rekoč ves Coney Island z legendarnim retrozabaviščnim parkom vred.

Restavracija je znana tudi po tem, da vsako leto na ameriški dan neodvisnosti priredi tekmovanje v žretju hotdogov, zmaga pa tisti, ki mu jih v desetih minutah uspe pogoltniti največ.

Sto let od prve stojnice
Prvo tekmovanje naj bi se zgodilo leta 1916, ko so (oz. vsaj tako govori urbana legenda) štirje priseljenci z žretjem hot dogov poskušali drug drugemu dokazati, kdo je bolj patriotski in kdo izmed njih bolj ljubi Ameriko.

Leta 1916 so postavili prvo stojnico Nathan's, ki je danes postala svetovna veriga restavracij, v počastitev stoletnice pa so danes pripravili veliko praznovanje, ki sta se ga udeležila velika množica in tudi newyorški župan Bill de Blasio, hotdoge, ki danes stanejo nekaj dolarjev, pa so prodajali po simbolični ceni pet centov - toliko je bilo za hrenovko v štručki namreč treba odšteti pred stotimi leti.