Zanimivosti
Nancy Kerrigan je kljub poškodbi olimpijske igre v Lillehammerju zapustila s srebrom, Tonya Harding pa se je pod pritiskom zlomila. Foto: Reuters
Kanadska umetnostna drsalca Jamie Salé in David Pelletier sta zlato dobila naknadno. Foto: Reuters
Nesrečni Alain Baxter, bronasti iz Salt Lake Cityja. Baxter se je upokojil leta 2009. Foto: Reuters
Za varnost v Sočiju je poskrbljeno, zagotavljajo Rusi. Foto: Reuters
Vanessa Mae na odprtju OI. Foto: Reuters
Slečena libanonska 'grešnica' Jackie Čamun. Foto: Youtube

Dodaj v

Največji škandali zimskih olimpijskih iger

Od drsalne drame do podkupovanj
16. februar 2014 ob 07:09,
zadnji poseg: 16. februar 2014 ob 08:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

V zgodovini zimskih olimpijskih iger je bilo kar nekaj odmevnih škandalov in spornih dejanj, vendar še zdaleč ne toliko kot na poletnih olimpijskih igrah.

Največji je prav gotovo napad na ameriško umetnostno drsalko Nancy Kerrigan leta 1994 (mesec dni pred samimi olimpijskimi igrami), za katerega naj bi bila odgovorna (tudi) njena velika tekmica Tonya Harding.

Iz zadnjih let se spomnimo še nekaj odmevnejših škandalov.
OI 1968 (Grenoble):
Mednarodni olimpijski komite označuje dogajanje na tekmovanjih v alpskem smučanju na OI 1968 kot "najspornejše v zgodovini zimskih olimpijskih iger". Francoski smučar Jean-Claude Killy je pobral vse tri zlate medalje (takrat se je tekmovalo v samo treh disciplinah - slalomu, veleslalomu in smuku), a so slalom izpeljali v izjemno slabi vidljivosti, avstrijski smučarski šampion Karl Schranz pa je trdil, da je med njegovo vožnjo progo prečkal skrivnostni možakar v črnem, zaradi česar se je ustavil. Schranzu so odobrili ponoven start in postavil je najboljši čas. Prizivna žirija je pozneje pregledala televizijski posnetek, sklenila, da je Schranz zgrešil vrata v zgornjem delu prvega teka, razveljavila njegov drugi poskus in podelila medaljo Killyju.

OI 1976 (Innsbruck)
- Kandidaturo za gostitelja zimskih OI 1976 so vložili Denver (Kolorado, ZDA), Sion (Švica), Tampere (Finska) in Vancouver (Kanada). Igre so bile prvotno dodeljene Denverju, toda zaradi 300-odstotnega porasta stroškov in pomislekov glede tega, kakšne posledice bi imele igre na okolje, so koloradski volivci leta 1972 zavrnili vlogo gostiteljev. Teden dni po referendumu je Kolorado tudi uradno odstopil, MOK pa je igre ponudil Whistlerju (nad Vancouvrom), a je tudi ta zaradi političnih razlogov ponudbo zavrnil, je pa (so)gostil igre 34 let pozneje, leta 2010, ko so bile olimpijske igre v Vancouvru. Kot gostitelj se je nato ponudil Salt Lake City (tam so bile OI nato leta 2002), a je MOK ponudbo zavrnil in podelil organizacijo Innsbrucku, čeprav so bile tam OI že leta 1964.

OI 1994 (Lillehammer)
- Eden največjih olimpijskih škandalov je izbruhnil leta 1994, v letu, ko je igre gostil norveški Lillehammer. Napad na ameriško drsalko Nancy Kerrigan se je sicer zgodil mesec dni pred igrami, na ameriškem prvenstvu v umetnostnem drsanju, ki je odločalo o tem, kdo bo zastopal ameriške barve na bližajočih se olimpijskih igrah. Kerriganova je bila vroča favoritka za zmago, a je doživela pravi šok. Med ogrevanjem je k njej pristopil neznanec in jo s palico udaril v koleno. Izkazalo se je, da je bil napadalec nihče drug kot Jeff Gillooly, mož Nancyjine najhujše tekmice Tonye Harding. Par je skupaj s prijateljem Shawnom Eckardtom skoval zlobno zaroto, da bi se Tonya znebila svoje najhujše tekmice, dogodek pa je postal znan kot "udarec, ki so ga slišali po vsem svetu". Na televizijskih posnetkih je videti Nancy, kako se drži za desno koleno in joka: "Zakaj, zakaj, zakaj?", Američani pa so dobili črno-belo zgodbo, "princesko" in "čarovnico". Nancy Kerrigan je postala nedolžna žrtev, ki bo skušala premagati vse težave, Tonya Harding pa podla, brezsrčna ženska. Čeprav je morala Kerriganova zaradi poškodbe nastop odpovedati, so ji tekmice odstopile mesto na olimpijskih igrah, s tem pa je mesto izgubila pozneje slavna Michelle Kwan. Kerriganova je na OI v Lillehammerju nazadnje osvojila srebro (za Oksano Bajul), Hardingova, ki ji napada niso mogli dokazati, pa se je odrezala precej slabše in končala na osmem mestu.

OI 1998 (Nagano)
- Kanadčan Ross Rebagliati je bil v Naganu leta 1998 premierni zmagovalec nove olimpijske discipline, deskanja na snegu. Toda po osvojitvi zlate medalje so v njegovem sistemu našli sledi marihuane, zato so ga pozneje diskvalificirali in mu odvzeli medaljo. Le nekaj dni potem je MOK Rebagliatiju medaljo vrnil, kajti marihuana ni bila na seznamu prepovedanih snovi. Potem so marihuano (THC) na ta seznam sicer dodali. Lani je Rebagliati skupaj s svojim poslovnim partnerjem ustanovil Ross' Gold, družbo, ki se ukvarja z marihuano v medicinske namene.

OI 2002 (Salt Lake City)
- Igre v Salt Lake Cityju so postregle z največ škandali in spornostmi do zdaj. Zapletlo se je že pred igrami, ko je moralo več članov MOK-a odstopiti, potem ko je prišlo na dan, da so sprejemali neprimerna darila v zameno za glasovanje za Salt Lake City.

- Trije smučarski tekači, Španec Johann Mühlegg ter Rusinji Larissa Lazutina in Olga Danilova, so bili diskvalificirani, potem ko v njihovi krvi našli sledi prepovedanih poživil. Po razsodbi športnega razsodišča so vsem trem leta 2004 njihove medalje odvzeli.

- V umetnostnem drsanju (pari) so po sodniškem škandalu podelili dva kompleta zlatih medalj - prvega sta prejela Kanadčana Jamie Salé in David Pelletier, drugega pa Rusa Elena Berežna in Anton Siharulidze. Na tekmi sta sicer Rusa za las ugnala po mnenju mnogih boljša Kanadčana, a se je pozneje francoska sodnica Marie-Reine Le Gougne popolnoma zlomila in trdila, da so jo vodilni pri francoski drsalni zvezi prisilili, naj Rusoma podeli višje točke, v zameno za višje točke za francoski par. Le Gougnova je pozneje sicer podpisala izjavo, da ni nikdar sodelovala pri takem dogovoru, vsesplošno ogorčenje javnosti pa je privedlo do korenitih sprememb v sistemu ocenjevanja v umetnostnem drsanju.

- Južnokorejskega hitrostnega drsalca Kim Dong Sunga so po finalu na 1.500 metrov diskvalificirali zaradi oviranja tekmeca, zlato pa je tako šlo v roke Američanu Apolu Antonu Ohnu.

- Na OI v Salt Lake Cityju je Alain Baxter pisal zgodovino, ko je postal prvi britanski smučar z medaljo (bron) v alpskem smučanju. Le nekaj dni po vrnitvi v domovino je Baxter izvedel, da je padel na dopinškem testu. V njegovem vzorcu so namreč našli sledi levamfetamina, milejše oblike metamfetamina. Čeprav levamfetamin ne deluje kot poživilo in ni bil na seznamu prepovedanih snovi, je MOK Baxterja kljub prepričljivim ugovorom kaznovala in mu odvzela njegovo medaljo ter jo podelila Avstrijcu Benjaminu Raichu. Baxter je pozneje dokazal, da je levamfetamin izviral iz ameriškega zdravila za prehlad, pri čemer ni vedel, da je ameriška različica dotičnega zdravila drugačna od britanske. Mednarodna smučarska zveza je njegovo razlago sicer sprejela, a olimpijske medalje mu to ni vrnilo.

OI 2014 (Soči)
- Soči se je do zdaj izkazal kot predvsem zelo sporna izbira za gostitelja OI. Rusi so za igre, Putinov zelo osebni projekt, porabili rekordnih 50 milijard dolarjev, na gostitelje pa letijo velike kritike predvsem zaradi kršitev človekovih pravic in lani sprejete protigejevske zakonodaje. Pred začetkom iger se je veliko govorilo tudi o varnosti (Soči namreč leži ob nemirnem Kavkazu), problematično je bilo - vsaj ob začetku iger - tudi, kako so Rusi porabili teh 50 milijard. Mednarodna sedma sila, zbrana v tem črnomorskem letovišču, je namreč kar tekmovala, kdo bo na družabnih omrežjih razodel več "spodrsljajev Sočija", pa naj je šlo za nedokončane hotele ali pa nepitno vodo.

- V nasprotju s svetovnnim pokalom naj bi bil čar olimpijskih iger prav široka paleta tekmovalcev (beri: eksotov). Toda pri tajski smučarski tekmovalki Vanessi Vanakorn je krilatica "pomembno je sodelovati" dobila precej negativen prizvok. Vanessa Vanakorn namreč ni nihče drug kot slovita violinistka Vanessa Mae, ki si je pri 35 letih zaželela tekmovati na OI. Olimpijsko normo je izpolnila na Krvavcu, kar je vse lepo in prav, če se ne bi takoj pojavili očitki, da si je Vanakornova nastop malodane kupila, da so zanjo posebej prirejali tekme in da je na teh tekmah nastopalo le nekaj smučark. Tovrstno olimpijsko selekcijo so kritizirali številni poznavalci alpskega smučanja, ki so bili zgroženi, da večina tekmovalcev gara noč in dan in smuča leta, pa ne pride v olimpijsko ekipo, medtem ko lahko Vanessa Mae zgolj pomigne s prstom in se prek zelo spornih metod uvrsti v Soči.

- V miniškandal se je pred dnevi zapletla libanonska smučarka Jackie Čamun. Pojavile so se namreč fotografije mične slalomistke, na katerih ne nosi ničesar, razen pancerjev in tangic. Libanonska vlada je bila zgrožena in je razglasila, da je Jackie z "opolzkimi" fotografijami očrnila ugled države, zato je napovedala preiskavo. Ima pa Jackie v domovini tudi kar nekaj podpornikov, ki so na Facebooku organizirali kampanjo Slecite se za Jackie.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
rok85
# 16.02.2014 ob 08:33
Luštna tale Libanonka
Farmergirl
# 16.02.2014 ob 08:50
Nevem kaj gredo vsem toliko v nos ZOI v Sočiju. Mogoče zahod najbolj to boli, da rusi niso nobenega kredita pri njihovih bankah vzeli. Še najmanj zahod briga pa za človekove pravice. Niti čez Ukrajino zaradi fuzbala niso toliko bili negativni, kot so sedaj čez Rusijo, ker tudi v Ukrajini so kršene človekove pravice, pa stadioni na kredit zrihtani, potepuške živali so pa tudi oni pobijali.

Resnično me zanima kaj bo šele za Brazilijo najprej za letošnji SP v fuzbalu in kasnejše OI. Dobro vemo kako je v Braziliji z vsem od brezposelnih do človekovih pravic še najbolj pa tista mamilarska mafija in favele, Brazilija tudi ima korupcijo pa bo denar za gradnjo šel še marsikam drugam. Pa že sedaj imajo probleme z novozgrajeno infrastrukturo. Na eni strani super blišč na drugi strani beda in nasilje zaradi drog. Seveda pa tudi Brazilija ni izključena pred ''terorističnimi napadi''.

V prihodnje pa bodo taki dogodki samo še tam kjer je denar in politika, to dvoje bo merilo.
assange
# 16.02.2014 ob 13:14
ne razumem, kakšno zvezo ima protigejevska zakonodaja z olimpijskimi igrami.

kar pa se tiče kritik nad 50 milijardami, ki so bile potrošene, pa seveda gre v nos predvsem zahodnjakom, ki niso od te ogromne pogače dobile praktično ničesar, za razliko od EP v nogometu v Ukrajini in Poljskem, kjer so stadione gradila velika evropska podjetja, enako SP v Južni Afriki in Braziliji, da sploh ne govorimo, koliko denarja bodo velike korporacije pokasirale v Bahrainu, kjer nimajo niti enega stadiona....
Farmergirl
# 16.02.2014 ob 11:40
@SsDrag
Jim pač malo logistika z roki dokončanja in opremljanja dela probleme, to je pri tako velikih projektih normalno. Nikjer ne bo na dan otvoritve kakšnega objekta vse super dokončano. Ampak nekoga je potrebno izpostavljati v slabi luči. Saj v Vancouvru tudi ni bilo vse perfektno popolno zrihtano pa ni bilo take drame in posmehovanja. Ampak Ruse je pa potrebno očrniti po dolgem in počez za vsako neumno malenkost.

Naše Stožice so tudi eno skropucalo od dokončanja- vse napol narejeno, podizvajalci nepoplačani, delavci nepoplačani. Osebni projekt Jankovića, ki ga bomo poplačali davkoplačevalci. Nikamor nam ni potrebno iti in se smejati drugim, ker imamo pred lastnim pragom popolnoma isto situacijo pa smo gradili samo dva objekta in ne desetih.
Bivši uporabnik
# 16.02.2014 ob 19:05
Farmergirl, čisto prav imaš. Spomnimo se padca Petre Majdič in predvsem tistega nesrečnega gruzijskega sankača pred 4 leti...takrat čez Kanadčane oz. čez organizatorje ni imel nihče toliko za povedati kot letos čez Ruse. Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi se to zgodilo na letošnjih igrah.....
luxmundi
# 16.02.2014 ob 18:03
Farmergirl,

Se povsem strinjam, take gonje proti ZOI, kot je sedaj proti Sočiju se res ne spomnim. Kljub temu, da se vsi spomnimo, kakšne težave so imeli Kanadčani v Vancouvru (toplo vreme, pomanjkljiva varnost, ...) pa je blo vse v redu ... vedno se najdejo slabe stvari. Očitno so tokrat stvar povsem spolitizirali in gre že preko vseh meja.
Kar pa se človekovih pravic tiče, kdo pa jih sploh spoštuje? Kje so pravice ljudi, ki so jih po orkanu Katrina prisilno izselili, da so dobili zastonj najbolj draga zemljišča? Pa ne trivializiram kršenja le teh, samo bodimo dosledni in opozarjajmo na vse kršitve ...

Ma saj itak da ni vse 100%, ampak tako slabo tudi ni, mam prijatelje gor pa so praktično vsi preko skypa hvalili vse, tudi samo nastanitev, prijaznost domačinov, edino cene so malo visoke, kar pa je najbrž na vseh igrah.
Ne vem no, meni so te igre v Sočiju najlepše od tiste pravljice v Lillehammerju naprej, je pa res, da so bile tiste igre prve, ki sem jih spremljal tako da je še malo otroške fantazije zraven :-)
Imre
# 16.02.2014 ob 21:34
Ssdrag, ti kar verjemi ameriški in angleški antipropagandi. Dejstvo je, da so letošnje olimpijske igre daleč najbolje organizirane od tistih leta 1994 v Lillehamerju. Vsa tekmovanja potekajo nemoteno, dopinških škandalov (vsaj zaenkrat) ni. Poleg tega ni takšnih scen in kolapsov, kot so bili na OI v Salt Lake Cityu (daleč najslabše igre zadnjih 30 let).
Vse te scene pred začetkom iger v Sočiju mi bolj plod ameriške zavisti in poskusa očrnitve glavnega sovražnika št. 1. Vse to nima nič z igrami, kar je jasno vidno na samih igrah.
Peter Griffin
# 16.02.2014 ob 10:59
Alain Baxter = Bradley Cooper ?? :)
marque
# 16.02.2014 ob 09:07
Salt Lake City - največja beda ZOI doslej, igre so bile samo promocija ZDA po 11.9.. Mislim, da bi morale biti drugje.
KimJanJanša
# 16.02.2014 ob 11:22
Farmergirl, čez Brazilijo ne bo nič, ker Brazilija ne sedi na neskončnih zalogah naravnih bogastev, ki jih zahod hoče že 300 let od Napoleona dalje.
kop
# 17.02.2014 ob 09:17
Slovenci se čez igre v Sočiju nimamo niti z besedo kaj za pritoževat.
Rekordno število medalj,prva zlata zimska medalja, vrhunske predstave hokejistov, vse to so dejstva ki nas dobesedno "silijo" da te igre razglasimo za oh in sploh najboljše.
Von Molcge
# 16.02.2014 ob 22:15
@Kroksi

Morem te dopolnit. To z obveznim preseljevanjem ljudi imaš najvrjetneje iz dokumentarnega filma "Putinove igre", ki ga je predvajala RTV. Avtorji tega dokumentarca so posneli opravičilo, kot dopolnitev, kajti vsi nasilno deložirani, z izzjemo ene nesrečne družine, katera je v času Putinovega obiska protestirala in izobešala panoje, so dobili novozgrajene hiše, visokega razreda. Družina protestnikov, katera se nažalost ni zavedala, kako stvari potekajo v Rusiji, pa je dobila stanovanje v bloku.
Žal, tega kratkega dopolnila RTV ni predvajala in sedaj imajo ti ljudje največj problem, ker niso več odvisni od kmetijstva ampak od turizma, kar pa je Rusija poskrbela z svetovalci.
Avstrijci, Nemci in Švicarji, ki so bili avtorji tega dokumentarnega filma so t opravičilo, dali na svoj spored, RTV žal ni dopolnil, čeprav je predvajal prvi del, že ko je bil drugi del izdan.

Glede prisilnih deložacij, to pa se dogaja v vsaki državi, ko gre za velike nacionalne projekte. Tudi v Sloveniji se že je dogajalo, npr. ko so se gradile avtoceste, in če imaš to nesrečo, da imaš hišo zgrajeno nad naftnim vrelcem, ima država vso pravico ti odkupiti parcelo, če se strinjaš ali ne.
kroksi
# 16.02.2014 ob 21:54
Največja sramota olimpijskih iger je ta, da koliko denarja zmečejo stran in koliko ljudi na silo preselijo, ter da se vrhovni komite sam voli
Farmergirl
# 16.02.2014 ob 11:53
@KimJanJanša
Farmergirl, čez Brazilijo ne bo nič, ker Brazilija ne sedi na neskončnih zalogah naravnih bogastev, ki jih zahod hoče že 300 let od Napoleona dalje.

Kako ne? Amazonski pragozd skriva naravnih bogastev še in še. Zahod pa to že s pridom izkorišča in uničuje...
jaskelainen
# 17.02.2014 ob 13:21
aja, pa kai ima kvalifikacija Vesne Maj z organizatorji igre v Sočiju?
ucenec
# 17.02.2014 ob 18:19
Če pogledamo z vidika današnjega biznisa, kar takoimenovani šport edino še je, je bil zagotovo največji škandal OI vseh časov izključitev Karla Schranza z OI v Sapporu 1972.

Največ zaslug za to ima takratni predsednik MOK Avery Brundage. Razlog za izključitev je bil, da se je Karl Schranz s smučanjem ukvarjal profesionalno - bil je smučarski učitelj.

Z vidika takratnih dogodkov pa so največji škandal olimpizma vse olimpijske igre nekako od osemdesetih let naprej, oziroma od takrat ko je predsedovanje MOK prevzel Juan Antonio Samaranch.
necromncr
# 17.02.2014 ob 11:54
Dnar
zemljemerec
# 17.02.2014 ob 08:14
me prav zanima kaj vse bi našli v krvi in urinu ameriških hokejistov na OI 2014? Ali pa ne vedo za kaj je plošček na ledu.
NightHawk
# 30.05.2014 ob 12:45
NightHawk
# 30.05.2014 ob 12:33
NightHawk
# 30.05.2014 ob 12:31
jaskelainen
# 17.02.2014 ob 13:18
OI v Sočiju so ene izmed najboljših iger do sedaj... Otvoritev je bila fantastična, vse ostalo pa poteka, kot namazano... vsakič so bili problemi s transportom in prevozom, tukaj pa tega ni oz. ni nič slišati o tem... skratka vse je d bset... pa še bera medalj je da se reče
Krepki
# 17.02.2014 ob 17:40
zame največji OI škandal je Atlanta (ja vem, letne igre)
za stoletnico modernih iger bi morale biti Atene, pa je KoukaKoula kupila igre...

denar, denar
gledaec
# 17.02.2014 ob 15:10
@Jaskelainen Soči nima z njenim škandalom nič. Ima pa Slovenija, ker pri nas se da "vse" kupit...... o tem bi se morali razpsat, da je Slovenija spet 1x vpletena v spletke
bobbek
# 16.02.2014 ob 14:37
Skandal bi lahko bil tudi,da smo spustili toliko turistov na OI,ker to je davkoplacevalski denar,pa se je vnaprej vedlo,da ne bo nobene promocije,na ja zguba dela dobicek,vsaj pri nekaterih
mala_mis
# 16.02.2014 ob 12:21
Škandalozno, res! :D Še največji škandal je naredila Vanessa Mae :D Če gremo gledat po definiciji SSKJ. hahaha!!

škandál -a m (ȃ) 1. nemoralno, nečastno dejanje, ravnanje, ki vzbuja ogorčenje, zgražanje javnosti
birokrat19
# 17.02.2014 ob 05:46
OI so za mene izgubile čar, ko so se profesionalni športniki lahko začeli udeleževat iger. Za mene so bile te igre amaterske in tako bi moralo ostat. Sedaj se pa "kupujejo" športniki, da prestavljajo neko drugo državo. To se mi ne zdi smiselno, pa tudi skregano je z vso logiko. Nekateri si pač sedaj lahko kupijo igre, tako organizatorji kot športniki.
SsDrag
# 16.02.2014 ob 11:15
Farmergirl,

mogoče se res ne bi smeli obrekovat v kulturo in politiko države, kjer je športni dogodek, lahko se pa vsekakor obregnemo ob nedokončane objekte (c'mon, 7 let so mel časa za izgradnjo), to, da so tam, kjer so pogoji katastrofalni ter to, da so igre tam samo zaradi denarja in putina - njegov osebni projekt.
Kazalo