Katerega kandidata bi izbrali vi? Foto: EPA
Katerega kandidata bi izbrali vi? Foto: EPA

"Večino dneva prespi in ne počne ničesar, to ustreza profilu politika," je kandidaturo črno-belega mačkona Morrisa komentiral njegov lastnik Sergio Chamorro. Za svojega hišnega ljubljenčka je že sestavil geslo kampanje, ki se glasi: "Ste se naveličani glasovati za podgane? Glasujte za mačka."

Kratkodlaki maček z oranžnimi očmi je s svojo kandidaturo pritegnil veliko pozornosti na socialnih omrežjih in kmalu dobil številne posnemovalce. Za župane različnih mest po Mehiki tako kandidirajo še osel Chon, kokoš Tina, pes Tintan, mačka Maya in številni drugi hišni ljubljenčki ter domače živali.

Akcijo z živalskimi kandidati so Mehičani sprožili zaradi nezaupanja v politiko in zaradi praznih obljub dosedanjih županov. Prikupen maček Morris je hitro dobil oboževalce, tudi na račun prebrisanega gesla kampanje in obljube, da bo Chamorro ves denar, ki ga bo zbral s prodajo značk in promocijskih majic namenil zavetišču za živali. Ni pa na svojo stran pridobil le ljubiteljev mačk, ampak predvsem meščane, ki so naveličani koruptivnih politikov in goljufij na volitvah.

Morris ima številne sledilce tako na Twitterju kot na Facebooku, na obeh socialnih omrežjih pa je bolj priljubljen kot vseh preostalih pet kandidatov. Maček svoje privržence nagovarja, naj na volilnem lističu dopišejo Morris ali pa narišejo mačjo glavo ter tako oblastem pošljejo sporočilo, da imajo dovolj podkupovanja in praznih obljub. Seveda pa temu početju nasprotujejo tako politiki kot organizatorji volitev.

Xalapa je sicer glavno mesto zvezne države Veracruz s približno 450.000 prebivalci. Gre za univerzitetno mesto ob Mehiškem zalivu, ki pa je znano tudi po trgovini z mamili, korupciji in umoru devetih novinarjev ter fotografov, poroča Associated Press.